Rammstein és Laibach (többi lent)?
szal ez egy kicsit lehet hosszú lesz
a Laibach ( [link] ) egy szlovén korszakalkotó metal együttes akik 1980-ban alakultak, új zenei stílust hozva létre
a Rammstein 1994-ben alakult, industrial metal-t (ill. egyedi német stílust, a Neue Deutsche Härte-t [aminek alapjait tudtommal az Oomph! együttes rakta le]) játszó német együttes
A Rammstein-t ( [link] a kezdetekben nagyban inspirálta a Laibach munkássága és át is vettek tőlük ezt azt (gondolok itt leginkább a Rammstein R betűs keresztjére mely a Laibach egyik videóklippjében is megtalálható és egy szlovén motívumból származik)
Viszont nem értem miért mondják hogy a Rammstein "ellopta" a Laibach stílusát
még ha a kezdeti számaikon meg is látszik a hasonlóság (hiszen a Laibach inspirálta őket az elején) a harmadik, Mutter c. albumuknál teljesen más irányba mentek tovább - a Mutteren és Reise, Reise-n lévő számaik (a Rosenrot-ról és a Liebe ist für alle da-ról nem is beszélve) szerintem már kevésben hasonlítanak a Herzeleid és Sehnsucht c. albumjaikon lévő számokra
És (noha a Laibach korszakalkotó, és ők sem mondják azt hogy a Rammstein "lopott" volna tőlük) a Laibach legismertebb számai is más slágerek feldolgozásával születtek tehát rájuk is lehetne mondani hogy valamilyen szinten "loptak"
Lehet hogy a Laibach rajongói próbálják rossznak beállítani a Rammstein-t?
Lehet nem nézik jó szemmel hogy a Rammstein "túlnőtte a mesterét"
hiszen a Rammstein biztos ismertebb és sikeresebb együttes mint a Laibach?
Nektek mi a véleményetek?
A válaszokat előre is köszönöm
Ez az egész hogy x "lopott" y-tól, y "lopott" x-től már zavaró tud lenni :D
A zenében szerintem csak nagyon ritkán beszélhetünk igazi "lopásról"
Ha valaki zenész, nyilvánvalóan sok és változatos zenét hallgat legyen az klasszikusnak számító zene (pl. Wagner) vagy könnyűzene (pl. Laibach, Oomph!, Kraftwerk, Depeche Mode)
Nekem a kedvencem a Rammstein, és itt-ott is olvasok néha hogy ezt ettől azt attól "lopta" (tegnap egy oldalon olvastam egy kommentet amiben valaki leírta hogy a Tier, Du hast és Alter Mann mely más együttesek számairól készült plágiumok)
Persze ilyenkor ez nem jön jól mert az ember elkezd kételkedni és csalódni a kedvenc együttesedben biztos rossz lehet :/
DE a zenészek és együttesek egymás zenéjét is hallgathatják és a jó zene mást is inspirálhat, ihlethet új számokat
Igaz a Rammstein-t több előadó is inspirálta és több dolgot is átvettek (mint a Laibach kereszt bár a kereszt elterjedt a metal-ban)
De amin nem gondolkoznak el az emberek az az hogy a Rammstein világhírű lett míg a többi együttes szűk körökben ismert
Ha megkérdeznél 10 embert valószínűleg 8 ember ismerné a Rammstein-t, 4 a Kraftwerket, 2 a Laibachot, és 1 az Oomph!-t és a Die Krupps-t
A Rammstein világhírre tett szert, a legnagyobbak köze emelkedett mint pl. a Metallica
Európában, Amerikában, Ausztráliában és még Japánban is ismertek
Ilyen sikert nem érhettek volna el "lopásokból" és plágiumokból valamit fel kellett mutatniuk, eredetiséget
kellett produkálniuk
És a Rammstein egyike a legeredetibb együtteseknek
Ezeken is el lehetne gondolkozni :)
És bocsánat hogy két részben írtam de okostelefonról írok és véletlenül megnyomtam a válasz elküldése gombot :/
Rammstein für immer! \m/ :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!