Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Tényleg ennyire természetes...

Tényleg ennyire természetes ez a jelenség az olcsóbb gitároknál?

Figyelt kérdés

Van itthon egy régi elektromos gitárom (45 ezer forintos kategória). Egyszer egy régimotors ismerősöm átjött megnézni. Behangolta a gitárt, majd kíváncsiság kedvéért megnézte az egész hangoknál is behangolás után. És én lehűlve néztem, hogy a behangolt húrokon a 12. bundban már majd fél hanggal fentebb voltunk. Mondta, hogy ez nem gitárnyak ferdeség probléma, egyszerűen gyárilag rosszul van bundozva a gitár. 8 éve gitározok, de eszembe nem jutott volna, ilyet megvizsgálni egy gitáron, annyira természetesnek vettem, hogyha egy hangot lefogok egy hangot egy behangolt gitáron, akkor ott tényleg az is szól. És azóta többször is hallottam már, többfajta márkánál is, hogy az illető vett egy vadonatúj gitárt és az is sz@rul volt bundozva. Szerintem az egyik legalapvetőbb dolognak kellene lennie, hogy a hangok a helyén vannak egy gitárnál. És csak ezután kellene jönnie annak, hogy milyen a faanyag, meg a hangszedő stb-stb. Az hogy manapság tényleg ennyire selejteket gyártanak és gond nélkül piacra is dobják őket, ez számomra felháborító. Ráadásul nem is a noname Auchan-os gitármárkákról van szó, hanem ismertebbekről, amit hangszerüzletekben árulnak és akik ott vannak a 200-300 ezer forintos kategóriában is. Lehet hogy a 200 ezres kategóriában ilyen már nem fordul elő, de miért nem lehet mondjuk a fa anyagon spórolni, vagy a hangszedőn, miért kell gyártási minőségen?

Néhány hónapja vettem egy Vintage V100-ast, azt is megnéztem ennek tudatában, de ennél pl. minden hang a helyén van.

Ti milyen sűrűn találkoztatok már ezzel a jelenséggel? Vagy tudtok-e róla egyáltalán? És érdekelne a véleményetek is róla.

2012. márc. 27. 15:58
 1/4 anonim ***** válasza:
Hát...igazából nem nagyon tudsz ezzel mit kezdeni. Vagy esetleg vidd vissza és vegyél másikat, amit ott helyben meg tudsz vizsgálni minden szempontból... amúgy én nem hallottam még ilyenről
2012. márc. 27. 16:10
 2/4 anonim ***** válasza:

A haverod nem ért hozzá, ha ilyen szinten szar lenne a bundozás 5 forintot nem érne a gitár.

Egyszerűen csak nincs beállítva az oktáv, egy kezdő is beállítja 15-20 perc alatt.

Neten, youtubeon rákeresve megtanulhatod, hogyan kell csinálni.

A szar bundozás inkább azt jelenti, hogy nincsenek tökéletesen a helyükre ütve a bundok (ezt mondjuk 1 mozdulat javítani) vagy még gyakrabban azt, hogy nincsenek tökéletesen egy szintbe csiszolva a bundok, ami csúnya zizegést eredményez, ha túl alacsonyra vannak állítva a húrok, ezt hangszerész 10-15 ezer forintért tökéletesre megcsinálja (plusz az oktávolást is).

A másik kérdésedre válaszolva: a gyártók mindenen spórolnak.

Az alapanyagokon lehet a legkevesebbet, egy átlagos gitár faanyagának az ára egy nagy gyártónak kb az 1000 forintot sem éri el.

Egy dolgon lehet rengeteget spórolni az pedig a minőségellenőrzés hiánya.

Magyarul legyártanak 100 gitárt, ezt átnézés nélkül eladják, ennek mondjuk 60%-a használható, 20%-a nagyon jó, 20%-a kukába való.

Ellenben egy nagyobb márkánál is hasonló paraméterekkel gyártanak, csak az a 20% meg a 60%-nak az alja biztos, hogy nem kerülhet piacra, és mivel az alapanyagok és a munka nagy része elveszik, ezért kerül egy márkás gitár jóval többe.

2012. márc. 27. 16:10
 3/4 anonim ***** válasza:
ott a pont! :)
2012. márc. 27. 16:27
 4/4 anonim ***** válasza:

Annyira tényleg nem lehet szarul csinálva, mert a legolcsóbb gitárokat ugye gyártósoron gépek rakják össze. Egy gépet meg már elég pontosan be tudnak állítani, konkrétan tizedmilliméter pontosságra, hogy hogy rakja azt a bundot (persze attól még az nem lesz tiszta teljesen, de nem annyira hallható hogy hamis az oktáv)

Az oktávot be lehet állítani, mint ahogy mondták, de egyébként azt írtad, hogy régi gitár, akkor ezekszerint a húr is régi, nemigaz? Nekem 2-3hónap után már szabályosan hallható, hogy az oktávnál majdnem félhang elcsúszás is lehet, de egy csomag új húr csodákra képes D:

2012. márc. 27. 22:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!