Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » El lehet felejteni kottát...

El lehet felejteni kottát olvasni, zongorázni? Van értelme újra elkezdenem?

Figyelt kérdés
31 éves vagyok, 6 évig zongoráztam, még általános iskolàban. Legnagyobb hibàm az volt, mikor anyámékkal eladattam a pianinomat. Szeretnék egy elektromos zongorát és újra gyakorolni, élvezni a jàtékot. De mintha üres lenne a fejem, szerintem semmire sem emlékszem. Mit tanàcsoltok?
2012. febr. 3. 23:51
 1/6 anonim ***** válasza:

Szerintem ez olyan mint a biciklizés... volt olyan szám, amit 2 éve nem játszottam... egyszer át ismételtem a Synthesián és utána megint ment :D

Vegyél e. zogorát (ha van rá pénzed...) és játssz! Ha már egyszer ment, fog menni újra! Virtuóz nem leszel, de én sem ;)

16/F

2012. febr. 4. 10:51
 2/6 peterlord ***** válasza:
Valóban olyan mint a biciklizés, nem lehet elfelejteni.6év az nagy idő, nem törlődik minden. Mindenképp végy egy zongorát (vagy el.zongit) a szintetizátort nem javasolnám. a billentése miatt hamar elmehet a kedved tőle, nem jönnek elő a régi emlékek. Szerintem egyszerű ujjgyakorlatokkal kezdd (pl.:Czerny), meg fogsz lepődni, mennyi minden előjön, pláne ha előkerülnek a régi kották!
2012. febr. 11. 20:00
 3/6 A kérdező kommentje:
Összegyüjtöttem a pénzt az elektromosra, meg fogom venni, mert hiányzik a zene.:) köszönöm!
2012. febr. 12. 06:22
 4/6 peterlord ***** válasza:

Egy-két tanács; a saját példámat had mondjam el. Nekem szintetizátoraim voltak-vannak, de mindenképpen akartam itthonra egy kalapácsmechanikás zongorát. A pianino és a zongora sajnos nem jöhetett szóba. Egy dig.zongora ami már megfelelő minőségű billentéssel és hanggal rendelkezik sajnos 200.000 Ft. feletti áron kapható, használtan ritkán hozzá lehet jutni 150-200.000 pénzért. Ráadásul csak pár,jobb esetben pár tucat hangszín van benne. Ezért megnézegettem a súlyozott, kalapácsmechanikás midi billentyűzeteket, s egész jó minőségű cuccokat lehet már 60.000 Ft.-tól kapni. Ezekben ugye semmi hangszín nincs, csak egy billentyűzet, amit vagy egy hangmodullal, vagy a számítógéppel lehet összekötni. Egy megfelelő hangmodul (pl.: Roland sc55) 20-30.000 Ft. Tehát ezzel az összeállítással egy több száz hangszínből álló, profi billentyűzeted lehet, már akár 100.000 pénz alatt.

Nekem egy Fatar Studiolgic SL990 billentyűm van, természetesen 88 billentyűvel, s használtam már a fenti modult is, de nagyon jó Kurtzweil modulok vannak szintén 40.000 körüli áron, nagyon szép zongora hangokkal.

Ezek a profi modulok hangjai valóban verik a 100-150.000 forintos Casiok, Yamahák Hamingway-ek hangjait is, s jóval gazdaságosabbak is. Persze ezeknek is vannak előnyeik, de ezekről talán később, ha érdekel. Jó válogatást, sgyakorlást!

2012. febr. 12. 13:00
 5/6 A kérdező kommentje:
igen, érdekel:) 250.000 Ft-om van rá, ennyi az összeg, amit rá szántam. De ezt mind erre akarom költeni, mert jól esik egyben látni a félretett pénzem gyümölcsét:) úgyhogy nem spórolok vele. Milyet javasolsz? nagyon sok féle van a piacon.... a fontos nekem,hogy fejhallgató -lehetőség is legyen rajta, ha alszik a fiam,ne zavarjam, de mégis tudjak "némán",csak számomra hallhatóan játszani. Fogalmam sincs,mit tud egy ilyen kütyü, hisz pianinom volt anno:)
2012. febr. 13. 16:06
 6/6 peterlord ***** válasza:

Ez a pénz egy jó minőségű hangszert eredményezhet, ne kapkodd el. Mivel volt pianinód, mindenképp próbálj ki egy pár típust, a hangszerboltokban van erre lehetőség bőven.

A "testes" dig. zongorák egyik előnye, hogy nem kell hozzá állvány, pedál, saját hangszórója van, s a kottatartó is könnyen felrakható. A gyakorlást is segítheti, a beépített demóival, vagy a külön rögzíthető játékkal. Feljátszhatod külön a balkezet, majd azt lejátszva rájátszhatod a jobbkezet, ez sok időt spórolhat meg. Hirtelen több előny nem jut eszembe. Viszont: nem hordozható, kevesebb a hangszínkészlete mint az előző válaszomban írt Bill.+modul változatnál. Fejhallgató kimenet, és számítógéphez köthető midi kimenet mindegyiken van.

Ajánlani nem tudok típust, mert elég különbözőek, ami nekem bejön, lehet, hogy neked nagyon nem. Én a Korg zongoráit szeretem, SP-100, SP-170, SP-200, SP-250, nagyon jó a billentése (nekem). Viszont a zongora hangszínei a Roland hangszereinek jobbak. RD-300, RD-700 STB. Casióhoz, Hamingway-hez és 150.000-nél olcsóbb Yamahához szerintem le se ülj. Ezzel most valószinűleg sok embert vérig sértek, de ha ennyi pénzem lenne egy hangszerre, akkor nem törődnék ezekkel.

Tehát: hangszerboltok, próbálgatás, s a kiválasztott hangszer megvétele esetleg máshol, használtan.

2012. febr. 14. 18:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!