Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Ha valaki jobbkezes gitaron...

Ha valaki jobbkezes gitaron tanult meg jatszani, mennyire nehez atvaltaia balkezesre?

Figyelt kérdés
Sok ido, ameg atszokik az ember ra? Es vannak bal emg jobb kezes gitarok, vagy veszel egyet es athuroztatod balosra? koszonom a valaszokat
2012. jan. 10. 03:23
 1/9 anonim ***** válasza:

Szerintem érdemes átszoktatni magad balosra és a jobbost elfelejteni.

Az elektromosakat általában át lehet húrozni, de a nyak tetején ki kell cserélni a szemöldököt (az a műanyag kis vacak, amibe vannak vágva kis csíkok a húrnak), lehet kapni olyanból balost is. Aztán lehet hogy még egy kicsit utána kell faragni.

Az elektromosnál (a húrok tövében) általában egyenként állítható fém húrlábak vannak és azt csavarhúzóval lehet állítani. Egy kicsit ívesre van állítva és ferdére, és hasonló ívet kell beállítani rajta, csak a másik irányba ferdülősre, hogy ne legyen hamis balosra húrozva.

A húrlábakat mikor állítgatod, megpengeted üresen a húrt, aztán lenyomod a 12-edik bundnál (az egy oktávval följebb van). Ha rosszul van beállítva a húrláb, akkor hamis lesz a lenyomott hangod az üresen pengetett hanghoz képest és akkor úgy kell tekergetni a csavart, hogy ne legyen hamis.

-------------

Viszont a legtöbb akusztikus és western gitárnál a húrláb fixen be van ragasztva (fehér hosszú műanyag csík amin fekszenek a húrok) és ferdén áll. Ha erre ráraksz másik húrt, az egyből lesz, ezért azt a húrlábat ki kell szedni onnan és megfodtítani. De ezt nehéz, mert bele van ragasztva és hakiszeded lesz egy luk, amit be kell tömni és vágni új lukat bele és beletenni egy másik húrlábat megtükrözve. Ez így otthon nem tudod megcsinálni.

Egy ilyen akusztikus, vagy western gitárra, kb 8 ezer Ft egy teljes balosra átalakítás. Aztán lehet rá húrt rakni fordítva, vagy venni húrt és megmondani azt is tegyék rá.

Ahol árulnak gitárt, boltokban, ott meg tudják csinálni.

De jó ha a gitár formáját is nézed vásárláskor, mert kell, hogy a teste kényelmesen álljon a kezedben. Legjobbak a szimmetrikus gitárok ilyen szempontból.

Kisebb gondok felmerülhetnek akusztikusnál, ha van benne elektronika, és az pont a lábadhoz kerül, az equalesert gitározás közben lehet hogy elállítod :)

Elektromos gitárnál meg a csatlakozás lehet zavaró, hogy a kábel töve fogja böködni a lábadat, de azt még ki lehet küszöbölni ha veszel egy L alakú Jack csatlakozót a kábeled végére.

Én szoktam néha gitározni balossal is, meg jobbossal is, de a jobboshoz szoktam, emiatt azon könnyebben megtalálom a hangokat. Egy húron persze ugyanaz, de 6 húron már nem, mert ott ha magasabbat akarok fogni, automatikusan a mélyebbet fogom le.

Viszont ha tabból tanultam egy számot a baloson, akkor azt a számot már el tudom játszani és ott már nincs semmilyen kavarodás.

Nekem az a bajom csak a jobbos gitárral, hogy nem tudok rajta Jazz pengetni, mert fejjellefelé lehetetlen, de én nem is normálisan fogtam, mert a jobbos gitárt is úgy fogom, mintha balos lenne. És a tabot emiatt nézhetem néha fejjel lefelé, attól függ milyen tab :)

Szóval végülis mindenképpen jobban járnál, hogy ha még nem késő, átszoknál egy balosra.

Lehet kapni balos gitárokat is, csak az a szemétség, hogy balosból van 1-2 féle, a jobbosból meg van 200 féle a boltban és ha nekem nem tetszik a balos akkor mivan.

Én átfaragtattam egy jobbost balosra, sőt igazából már nem is egyet :)

2012. jan. 10. 08:11
 2/9 Rsta ***** válasza:
Miért akarsz átváltani?
2012. jan. 10. 12:37
 3/9 anonim válasza:
talán mert balkezes
2012. jan. 10. 15:02
 4/9 Rsta ***** válasza:
Talán mert nem ezt kérdeztem.
2012. jan. 10. 15:33
 5/9 anonim ***** válasza:

én sem értem a kérdést

ha jobbkezes gitáron tanultál játszani, akkor mi a bajod azzal? Nem valószínű, hogy másik kézzel könnyebben fog menni.

2012. jan. 10. 17:19
 6/9 A kérdező kommentje:

a kerdes egy fiktiv dolog alapjan szuletett, miszerint ha valaki jobbkezre jatszik evek ota, sikeres meg minden, de valami tortenik a kezevel,es nem mukodnek jol az ujjai az akkorlefogashoz, tudna e folytatni ugy hogy atszokik a masik kezre.

szemelyes: tavaly kora tavasszal eltortek a gyurusujjam, es meg most is gondjaim vannak vele, es amikor a barataim tanitottak, az elektromoson fajt az ujjam az akkordok lefogasakor. gondtoltam talan jobb lenne balkezesen megtanulni, hogy kimeljem azt az ujjam

2012. jan. 11. 00:55
 7/9 anonim ***** válasza:

Hát az úgy nem fog menni szerintem, mert az olyan érzés, mintha hirtelen most kicserélnéd a két agyféltekedet.

Nekem amikor életemben először fogtam a kezembe gitárt, egyből fordítva fogtam. Később tudtam meg, hogy a balkezesek fogják így. Ez volt a kényelmes és a mai napig is az. De én balkezes vagyok nem csak gitárban, hanem azzal is írok.

Egy gitár tanár próbálkozott, hogy legyek jobbkezes, de néhány óra utána mondtam hogy nekem ez így nem jó. Nagyon kényelmetlen volt és nehezen tanultam meg a dolgokat, amiket kért. Akkor áthúroztuk a gitárt és lettem balos, onnantól kezdve könnyebb volt az egész, mert valahogy a jobb kezemen az ujjaimat, amivel fogom az akkordokat, azt ki tudom nyújtani elég nagy terpeszbe, és ki tudom csavarni ahogy csak kell és mindent letudok fogni, viszont ha a másik kezemmel próbálom ugyanezt, és azzal nem ment minden. Fordítva csak az egyszerűbb akkordokat tudtam lefogni, kb úgy, mintha anyámat próbálnám megtanítani gitározni a merev kezével.

Aztán az is lehet, hogy gyakorlás kérdése az egész, de akkor újra kell tanulnod a pengetést, a lefogást és hozzá kell hogy idomuljon a kezed évek alatt.

Az hogy én tudok játszani jobb és balkezes gitáron az egy dolog, de mindig ballal pengetek és jobbal fogom le.

Az viszont hogy a gitár fejjel lefelé áll, vagy normálisan, az nekem nagyjából tökmindegy.

Szóval teljesen fordítva nem megy, szerintem nehéz úgy megtanulni bármit is. Biztos nem lehetetlen, csak kényelmetlen és sok ideig tart.

2012. jan. 11. 06:55
 8/9 Rsta ***** válasza:
Én egyben biztos vagyok: ezzel a kézzel, ezzel a problémáddal még biztos, hogy jobban tudsz játszani, mint a másikkal...
2012. jan. 11. 09:32
 9/9 Rsta ***** válasza:

Egyébként kezdetben mindenkinek fájnak az ujjai.

És csak a miheztartás végett: nekem volt egy balesetem, aminek során az idegek is sérültek a karomban. Az ujjaimmal alig éreztem, zsibbadtak voltak. A gyógytornásznál fel volt szerelve a falra egy régi, tárcsás telefon, kezdetben nem tudtam tárcsázni... Miután a gyógytornának fizikoterápiának vége lett - ez kábé fél évvel a baleset után volt - még legalább 1 évig nem éreztem rendesen az ujjaimat. Szóval egy teljes gyógyulás sok időbe telik. És épp az kell, hogy használd, tornáztasd! Persze túlerőltetni sosem szabad!!!

2012. jan. 11. 09:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!