Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Kottaolvasás zongorához?...

Kottaolvasás zongorához? Adnátok tanácsot?

Figyelt kérdés
A napokban fogom megkapni az első komolyabb hangszerem, egy jobb minőségű szintetizátort, aminek segítségével meg szeretnék tanulni zongorázni. Kisgyermekkorom óta ez az álmom :) De nincs időm, pénzem, lehetőségem különtanárhoz járni, esetleg szolfézsre jelentkezni, ezért itthon szeretném megtanulni a kottaolvasás alapjait, hiszen csak úgy nem fog menni :) Beszereztem már egy könyvet "zongoraiskola kezdők számára" címmel, esetleg lehetséges hogy különtanár nélkül az alapokat megtanuljam, amivel egyszerűbb -tényleg egyszerű- dalokat el tudok majd játszani némi gyakorlás után? Nem két napos folyamat ez, tisztában vagyok vele, de úgy gondolom, 16 évesen még nem vagyok lemaradva semmiről, és szeretnék belevágni!
2011. dec. 23. 14:15
 1/8 anonim válasza:
Mennyire komoly az a szintetizátor? Szerintem zongorázni min. egy digitális pianínó kell, a szintik billentyűzete erre kevésbé alkalmas (a billentésérzékenység ellenére is). Tanárral mindenképp konzultálj, legalább a kezdésben segítsen!
2011. dec. 26. 17:01
 2/8 A kérdező kommentje:
elég komoly szintetizátor, nem is volt olcsó, azt hiszem csak egy oktávval van kevesebb mint egy digitális pianínón.
2011. dec. 26. 17:10
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Ajánlanék neked egy oldalt, amiről anno én is sokat tanultam. Remélem te is hasznát veszed majd! Jó böngészést és jó zongora tanulást :)

[link]

Ha mégsem menne a kottaolvasás;

Van külön egy olyan program ami mutatja, hogy melyik billentyűt kell leütni a zongorán és a sebességet is lehet vele állítani.

[link]

pl. http://www.youtube.com/watch?v=4Fdr5M6nuB0&feature=related

2011. dec. 26. 17:12
 4/8 anonim ***** válasza:

Még valami, most hogy utánanéztem még találtam egy oldalt ami szintén hasznosnak bizonyulhat..remélem :)

[link]

Egy egy oldalt ha tanulmányoztál tudod tovább vinni a folytatással és szépen egymás után épülnek egymásra az anyagok.

2011. dec. 26. 17:18
 5/8 anonim ***** válasza:

Szia!

Nagyszerű, gratulálok, én hasonló cipőben jártam csak 26 évesen, amikor megvettem az első zongorámat.

A linkelt dolgokat érdemes nézegetni, szerintem amit tanár nélkül is el tudsz sajátítani azok az alap skálák, illetve a kottaolvasás, mert a tanár nem tudja helyetted gyakorolni a hangjegyek értelmezését. Ez egyébként egy hosszú folyamat, ugyanaz, mint az olvasás, nem fog menni pár hónap alatt, érdemes években gondolkodni.

Viszont mindenképpen javaslom a tanárt abból a szempontból, hogy elmagyarázzon apró finomságokat, amik egyetlen leírásból vagy könyvből sem derülnek ki (kijavítja a tartásodat, ujjrendet mutat, billentést mutat, kotta finomságai, átkötések, halkulás, hangosítás, játékstílusok, és nem utolsósorban bíztat!) - én is azt hittem, hogy majd én egyedül itthon, de kell a tanár!

2011. dec. 27. 12:32
 6/8 anonim ***** válasza:
Valóban az elején tényleg kell a tanár. Körülbelül én is egy évig jártam heti rendszerességgel, de sajnos aztán abba kellett hagynom egyéni okok miatt. Aztán 1 hónapja megjött a kedvem a zongorázáshoz és hasznát vettem azoknak a dolgoknak amiket anno a tanár tanított nekem. Ezek alatt pontosan azokat az 'apró finomságokat' értem. =)
2011. dec. 27. 18:55
 7/8 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm :) Hát tanárra sem időm se pénzem se lehetőségem, de megkértem egyik volt osztálytársamat (szintén 16 éves, 10 éve zongorázik, nagyon "profi") hogy majd korrepetáljon egy picit, és azt mondta, örömmel segít bármiben.
2011. dec. 28. 09:48
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
Az is nagyon jó, tanár alatt olyan EMBERT értünk aki élőben el tudja neked magyarázni a helyes technikákat. Ez nyugodtan lehet egy tapasztalt osztálytárs is. Jó gyakorlást kívánok!
2011. dec. 28. 10:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!