Hogyan kell egy Floyd Rose tremolós gitárt hangolni?
Azért bonyolultabb kicsit a hangolás, mert ugye a satut két irányba lehet mozgatni, ezért a rugók reagálnak arra, ha az egyik húrt megfeszíted, és a többi meglazul.
Tehát a nem Floydos gitárokkal ellentétben itt nem szabad rögtön tökéletes hangolásba állkítani egy húrt sem. Ki kell lazítani a satut, és így kell az összes húrt nagyjából (!nem pontosan!) behangolni. Mire a végére érsz, az első behangolt húr megint teljesen máshol lesz, ezért kezdd előről a hangolást, kicsit határozottabb, gyorsabb mozdulatokkal, de megint csak nagyjából. Addig kell így folytatni, amíg már csak nagyon kicsit térnek el a tökéletes hangtól, és akkor már be tudod majd hangolni.
Ha ez megvan, akkor húzd meg a satu csavarjait. Érdemes úgy csinálni, hogy az imbuszkulcs hosszabbik felét teszed a csavarba, így véletlenül sem fogok túlerőltetni.
Én így szoktam behangolni a Floyd Rose-os cuccaimat, de példuál az egyik barátom a finomhangolókat használja... AZ sem lehet egy rossz megoldás.
Ja és fontos, hogy mindig a mély E húrtól kezd a hangolást. Úgy hatékonyabb/gyorsabb.
O)))
egyetértek az előttem szólókkal:D
szerintem úgy lehet leggyorsabban ha előszőr tényleg csak nagyjából behangolod, és mikor már nagyjából beállt, ráhúzod a satut, és nekem még akkor is szokott hangolódni, de utána a finomhangolóval tökéletesre hangolhatod;)
ha még 2011-ben is küzdene valaki ezzel a problémával...
hátul leveszed a védőlapot ha van, a húrlábat kitámasztod valamivel alul, hogy a sikba álljon a gitár testével és megfeszited alul a rugókat. Ezzel kvázi fixáltad a húrlábat, finomhangolókat betekered középállásba, hangolókulcsokkal behangolod tökéletesre, satukat meghuzod, finomhangolóval utánaállítod. Ha tökéletes a hangolás, finoman elkezded lazítani hátul a rugókat, amikor kiesik az alátámasztás akkor már egy lehelletnyit lehangolt lesz a gitár, ekkor annyit (nagyon keveset ha eddig finoman dolgoztál) feszitessz a rugókon, hogy visszamenjen a tökéletes hangolásba.
Örülsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!