Hogy lehetne megtanulni a hallás utáni akkordfelismerést?
Gyakorolni kell.
Olyan program kellene neked, ami kiad egy hangot és el kell találnod, hogy mi volt?
Mi anno a sulizenekarban mások dalait játszottuk, melyeket mono kazettás magnóról próbáltunk megfejteni, ha valakinek szerencséje volt, és fel tudta venni legalább a felét rádióból. Azóta sem kottát, sem tabot, sem egyéb segédeszközt nem használok.
Sokat kell gyakorolni, másképp nem megy. Zene közben nyomkodod a billentyűket, aztán ha találsz egy hangot, ami harmonizál a zenével, akkor valószínűleg része az adott hármashangzatnak (alaphang, terc vagy kvint). A másik két hangra könnyen rá fogsz jönni, mivel jelentősen szűkült a lehetőségek száma. Nem mondom, hogy csak ilyen módszerrel lehet, de kiindulópontnak jó. Aztán idővel megtanulja az ember "hallani" az akkordokat. Én pld. régen csak a sima dúr-moll akkordokat ismertem fel, ma már simán meghallom akár a maj13-as akkordot is.
Első: Igen, esetleg ilyen is jól jönne...
Egyébként 10 évig tanultam furulyázni, csak az össhangzattan nekem valahogy kimaradt, mert a furulyához az nem igazán szükségeltetett, zongorázni meg sosem tanultam. Köszönöm a válaszokat! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!