Kiscsillag,30Y, Irie Maffia, Péterfy Bori stb. mi a véleményed róluk? Ezek milyen műfaj egyáltalán?
Műfajba nem sorolnám, azt meghagyom másoknak (nem szeretem beskatulyázni a zenéket).
Vélemény? Herótom van tőle, mindenki nyomatja, de nekem valamiért nagyon nem jönnek be az elvont hú-de-nagyot-mondok-pedig-semmit fajta szövegek. Élveztem, hogy volt lakótársam ilyen zenéket nyomatott egész nap, lehet, hogy amiatt is utálom... :D
Pontosan ugyan így érzek én is, csak arra vagyok kíváncsi, hogy mások mit szeretnek rajta???
Én igazából úgy lennék vele, hogy hallgassa aki szereti, csak az a baj, hogy fesztiválokon tele van ilyen sz@rokkal a program!!
Egyébként pedig így zeneileg, (meg szövegileg is) nekem úgy tűnik, hogy eléggé egy kaptafára mennek.
Valamilyen rétegzenét képviselnek.
Péterfy Borit például a magyar underground királynőjének szokták nevezni. Így az együttesre is inkább az underground, alternatív irányzat mondható, és a legtöbb példára illik az alternatív (wiki szerint alternatív rock) stílus. Az Irie Maffia inkább reggea, funk, hip-hop.
Személy szerint mindent meghallgatok, de legnagyobb arányban valamilyen indie, vagy alter zenét. Hosszabb távon a Kiscsillag, 30y vagy Irie maffia is idegesítő, de például van olyan időszak hogy Péterfy Bori összes számát (3-4 óra) meghallgatom minden nap.
Ami ezek mellett szól, hogy szerintem az alternatív zenéhez nem csak fül kell, hanem ész is. Ugyanis ha nem mélyedsz el a zenében, és a mondanivalóban, akkor hallasz pár sor összefüggéstelen vagy értelmetlen mondatot, és letudod azzal hogy hülye elvont zenét hallasz. De ha átérzed a zenét, és figyelsz a mondanivalóra, átlátod, meg tudod érteni mit közöl az énekes, akkor teljesen másként szemléled a számot vagy másképp állsz az együtteshez.
Összehasonlítva más műfajokkal, még az underground az, amiben munka van egy dal elkészítésében, azzal ellentétben amit a mainstraim zenészek csinálnak (veszel egy jó számot az elmúlt harminc évből, áthangszereled, teszel bele géphangot, autotune-t, aztán kiadod mint slágert, amit majd húsz év múlva megint elővesz valaki). Az alternatív zenének általában van mondanivalója, mögöttes tartalma amit meg kell érteni, akár csak egy verselemzést. Ha elolvasol egy verset, abból vagy rájössz valamire, vagy nem. De ha van egy elemzés ami alapján leírják mi volt az igazi vagy mögöttes mondanivaló, máris másként szemléled, zenére vonatkoztatva nyilván mindenki maga elemzi és érti meg a lényeget. Ha összehasonlítod a nem rétegzenével, ott nagyon klisés minden. A popzene szerelemről, szakításról szól, a rap nőkről, pénzről, valaki fikázásáról, a rock-punk is valamilyen vadságról, esetleg provokációról, de ezek kiszámíthatóak, és nincsenek is nagyon kódolva, amit eléd raknak, az nagyjából a lényeg.
De akkor szerintetek mi a jó? Én ugyanúgy meghallgatom a popzenét is, az elektronikust is, meg minden más stílust, de valahogy nem jön át belőlük lényeges tartalom, csak háttérzeneként megtörik a csendet.
"De akkor szerintetek mi a jó?"
magyar együttesek közül pl. : Ossian, Beatrice, Republic, Dalriada ... ilyenek.
"Az alternatív zenének általában van mondanivalója, mögöttes tartalma amit meg kell érteni, akár csak egy verselemzést."
Ez tehát valami olyan mint a modern "költészet". Közönséges, buta, bugyuta szöveg, persze mögötte "mély" tartalom! És ha nem érted, te vagy a műveletlen. Ez nem művészet! Nem ettől lesz egy vers, vagy zeneszám jó. Komolyan mondom én is tudnék ilyen hasonlóan gagyi szövegeket írni, amelyek mögött akár tényleg mély filozófia van. DE ETTŐL MÉG NEM LESZ JÓ.
Tehát összefoglalva: ez ilyen hülye bölcsész zene, bölcsészeknek (sajnos volt szerencsém együtt élni bölcsészekkel).
Ettől függetlenül köszi a részletes választ, megy a pont.
Nekem pont a zene tűnik hihetetlenül tingli-tangilnak ezeknél az együtteseknél. Engem a mulatósra emlékeztet, épp csak más hangszerelésben. Szerintem ugyanúgy slágergyártás céllal készülnek a dalok, mint bármely más populáris műfajban és éppen ugyanúgy tele vannak zenei klisékkel. Megspékelve ezekkel a szerintem is idétlen szövegekkel, amitől azután "alter" cimkével lehet eladni nagy tömegben. A fesztiválok is azért vannak tele ezekkel a zenekarokkal, mert lám, erre mutatkozik tömeges igény.
Abszolút tisztelet mindenki zenei ízlésének, ez egyedi dolog és nincs is vele semmi baj, szerencsére sokfélék vagyunk. Az én bajom annyi ezzel az irányzattal, hogy másnak próbál látszani, mint ami valójában. 'Alter', közben teljesen populáris.
A hallgatóság esszével, iq-jával pedig semmi de semmi összefüggés nincs. Ez max a csomagolás, a marketing az irányzat mögött. Aki ezt veszi, az az eszesek táborába tartozik, sok másik okos ember közé. Ez számomra ugyan olyan, mint a coca-cola életérzés. Jajjnemár!!!
Az előttem szólóval értek egyet, ez nem alternatív zene, annyi, hogy az a neve. Nem alternatív mivel populáris, tömegek szeretik. Én ezek közül egyik együttest sem tartom jónak, nem fogtak meg egyáltalán, semmi fantáziát nem látok bennük.
.
De ugyanez megy most a 2000es évektől folyamatosan megjelenő "indie" zenekarokkal is. Ennek is eléggé eltorzult a jelentése. Bár mindegy, én le is szarom. Csak gondoltam megosztom veled a véleményem, hogy tudd, ez nem teljesen "alternatív".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!