Kottaolvasásban segítene valaki?
Egyáltalán nem bonyolult, csak első ránézésre tűnik ijesztőnek, mert nem tud az ember mit kezdeni vele. Nekem 7 évesen kezdték tanítani, egy év múlva már könnyedén boldogultam vele.
Itt van egy link az alapvető fogalmakról:
A lényege abban áll, hogy adott az öt vonal, ezen a hangjegy függőleges elhelyezkedése határozza meg a magasságát. A hangjegy kinézete pedig a hosszát. Azt, hogy melyik hang hol helyezkedik el, a kulcs határozza meg, az általános a G-kulcs (violinkulcs), ami a G hang pozíciójából indul ki (alulról a második vonal). Innen már lehet tudni, hogy fölötte az Á van, alatta pedig az F, és így tovább. Van még F- és C-kulcs is, a zongoránál az F-et használják a bal kéz játékára, de arra még ráérsz.
Kétféle hangmódosító jelzés van, a "b" és a "kereszt". Előbbi lefele, utóbbi fölfele módosítja a hangot egy fél hanggal, illetve egy harmadik, ami feloldja a módosítást. Nekem a szünetek jelölései okoztak gyerekként gondott, de abból is csak néhány van.
Ha nagyon szeretnéd megtanulni, egy magántanár segítségével néhány hét alatt elsajátíthatod olyan szinten, hogy aztán már magadtól továbbfejlődj.
Arra készülj fel, hogy akik elé kottát tesznek, és első látásra lejátszodják, azok hosszú évek munkája árán jutottak idáig. De egy olyan szintet, hogy a magad nyugalmában kitanulmányozod a darabot, és lassan megtanulod, hamar el lehet érni.
Ha konkrét kérdésed van, szívesen válaszolok még.:) Sok sikert! :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!