Megéri használt gityót venni egy kezdőnek?
14 vagyok, és már egy ideje szeretnék megtanulni játszani valami hangszeren...sajnos általános suliban énekórákon még kottát olvasni sem tanítottak meg normálisan, szóval elég gáz a helyzet, szégyellem is magam...=( először is azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek érdemes lenne elmenni egy tanárhoz (még akkor is, ha csak heti 1x tudok eljárni)? vagy tanuljak autodidakta módon mindent, még akkor is, ha nincsenek alapjaim? szeretnék venni egy használt gitárt, mert elég rosszul állunk anyagilag, szóval...hol kellene nézelődnöm ilyen után? és akusztikuson érdemes kezdeni vagy elektromoson? ja és még egy kérdés: mi az az alsó határ árban, ami alatt semmi képpen nem szabad még használtat sem venni? (én olyan 15-20000-re saccoltam)
igazából minden érdekelne a témával kapcsolatban, amit tapasztaltabbak tudnak mondani egy olyan kezdőféleségnek mint én...köszi előre is!
Válaszolni fogok a kérdéseidre, mert én is így kezdtem anno (pont ennyi idősen), de nekem nem segített senki, és rengeteg kérdés merült fel bennem.
Első kérdésedre a válasz.. Én 3 éve gitározom, nem azt mondom, hogy már profi szinten, de el lehet mondani azért, hogy tudok játszani. Mivel sose fordítottam sok időt már létező számok begyakorlásával, egy külső ember azt mondaná, hogy de szar, nem is tudok gitározni. Én ezalatt az idő alatt inkább a játéktechnikára fordítottam hangsúlyt. Bármikor leülhet az ember megtanulni egy számot, de attól még nem fog lényegesen fejlődni tőle. Ráálltam skálákra, pengetési módszerekre, ilyesmi... Gyorsaság, pontosság. Lényeg a lényeg, hogy én máig nem tudok kottából olvasni, és hogy őszinte legyek, nincs is rá szükségem. Magamtól tanultam ezidáig, hát ne mondja senki, hogy ez kötelező. Ott vannak a TABok, lebutított kotta, még a hülye is kiigazodik rajta. Nem készülök én zenei főiskolára, és eddig is megvoltam kotta nélkül, a zenei alapokkal meg tisztában vagyok azért. Ahogy gondolod, de nem kötelező ma már (főleg a net miatt, ahol 99%-ban csak tabot találsz).
Elmehetsz tanárhoz, de mindent, amit ő tanít, de magad is rájössz előbb utóbb. Talán a folyamat hosszabb lesz, de ez csak gyakorlás kérdése, meg hogy mennyi időt szorítasz erre az egészre. Amire viszont ügyelni kell, az az odafigyelés. Ha valamit rosszul tanulsz meg (rossz pengetési módszer, ilyesmik), később ugyan rájössz, hogy ez nem jó, de nehéz leszoktatnod magad róla. Meg megtanulni a már helyes pengetést. Figyelj oda, mikor először tanulsz, hogy úgy rögzítsd a technikákat, ahogy kell.
Használt gitárokról csak annyit, hogy ha megbízol az illetőben (ismerős adja pl.), nyugodtan, de a legjobb, ha vásárlás előtt megtekinted a gitárt. Így vaktában se vásárolj semmit, lehet, szart adnak el. Kisebb szépséghibák felmerülhetnek mondjuk egy használt gityónál, karcos koptatólap, ilyesmik, ezekkel ne törődj. Lényeg, hogy a legkisebb törés / repedés esetén hagyd a francba, csak nagyobb probléma lesz vele később. Ugyanis az ilyen hibák határozzák meg a gitár hangját pl, egy-egy rossz bund berakás hamissá teheti az egészet, stb. Ezek javítása már drága, meg nem is éri meg. De ez most egy elég leegyszerűsített példa volt.
Újonnan is kapsz jó gitárt olcsón, főleg kezdőknek van az ilyesmi. Azért 30-40.000 forintért már mindenképpen alkalmas tanulásra. Olvasom, hogy te itt 15-20-ezret írsz. Kérdés, akusztikus vagy elektromos? Akusztikust már talán kapsz ennyiért, vagy inkább klasszikust. Bevallom, nekem még mindig a 35 ezer forintos Ibanezem van, néha előveszem, ha mellőzni akarom az elektromossal való zúzást. Inkább spórolj 10.000-el többet, mint hogy vegyél egy lehasználtat / játékra alkalmatlan hangszert.
Elektromosnál már nem ilyen egyszerű. Ha elektromost akarsz venni, mindenképp kell hozzá erősítő is. Vannak már úgynevezett tanuló szettek, ezeket akár 30-tól is megkapod, 10-15 w-os erősítőkkel meg cool gitárokkal és hangológéppel csábítanak, hogy vedd meg. Hamar nőni fognak az igényeid, ahogy egyre jobban játszol, és rájössz, hogy az a 30.000 jobbra is elmehetett volna. Ezért inkább spórolj többet, mellőzd az ilyen kihagyhatatlan akciókat. Én 60.000-ért vettem a gitáromat, 30.000-ért az erősítőt, mindkettő "márkás" (epiphone gityó, marshall erősítő), bár pont az a kategória, ahol kezdődik a minőség, és ezek is csak a nevük miatt csábítóak, meg hogy márkásak. De az apróbb szépséghibákon kívül nem volt még egyikkel se probléma, utólag is megérte. Mi sem állunk jól anyagilag, én vagy 1 évet spóroltam mindkettőre, míg összejött a pénz, azalatt az 1 év alatt volt, hogy megőrültem, annyira kellett elektromos gitár, volt, hogy beletörődtem és csak gyakoroltam... Lényeg, hogy megérte várni, és örülök, hogy nem mentem bele semmi hülye üzletbe, ami inkább lehúzás.
Az, hogy min akarsz megtanulni először, teljesen rád van bízva. Nekem mindig mondták, hogy "örülj, hogy van akusztikusod, ne akarj elektromost, először tanulj meg ezen játszani". Igazat is adtam, az alapok elsajátítására ez is tökéletes volt, de nem az én világom. Más az elektromos gitár, más technikán alapul, más pengetési módszer, más játékok, más hangzás. Hiába volt az a 2 év akusztikuson gyakorlás, teljesen más az egész. Ezt inkább az döntse el, hogy milyen zene stílus felé hajlasz, mi az, amit szívesebben játszanál. Klasszikusok, spanyol számok, jazz, rock, metal.... Ne feledd, míg egy elektromoson tudsz keményebb és lágyabb számokat játszani, egy akusztikussal sose fogsz azért zúzni.
Ha úgy döntesz, hogy rögtön az elektromossal kezded, szerintem egyáltalán nem probléma. Az alapok itt is elsajátíthatóak ugyanúgy. Később úgyis elkezd majd érdekelni az akusztikus világa, ez magától jönni fog. Mert az az igazság, hogy sokkal de sokkal nehezebb akusztikuson játszani, hisz nincs, ami eltorzítja / elfedi a hibákat.
Ez így utólag kur*a hosszú szöveg lett, de remélem ilyesmit is vártál, bár még így is rengeteg dolog van, ami választ érdemelne. Ezek a nagyon alap alap dolgok...
Hohner gitárok kezdőfélék, én nem tudok róluk mit mondani, sose volt még a kezemben.
Amit tudok: Vorsont ne végy. Tűzifa. Nem éri meg.
Ajánlom figyelmedbe: Cort (!!!!), nagyon jó gitár, esetleg egy epiphone les paul special 2-t (ha jól tudom, mindketőt kapsz már 40 alatt, karácsonykor még akciók is vannak). Ha akusztikus után nézel, igazából... Kevesebb a hibalehetőség, de én Ibanezt ajánlom, nekem V50-em van. Nagyon bejövős, nagyon szépen szól. 3 éve tökre meg vagyok elégedve vele.
Hangszerdiszkont.hu itt bátran keresgélj, jó nagy a felhozatal!
Kérdezz még ha nem tiszta valami, amiben tudok segitek! :)
na, végülis egy fekete Ibanez V50 lett a vége (pedig nem is emlékeztem, hogy konkrétan ezt a típust ajánlottad, csak arra, hogy Ibanez volt!) sikerült egy hozzá értő ismerőst is keríteni...a másik lehetőség egy Cort lett volna, de érdekes módon egyáltalán nem tetszett a hangja. Most már csak egy jó tanárt kell keríteni a zenei analfabétizmusom enyhítésére.
Köszönöm a tanácsokat, nagyban hozzájárultak, hogy boldog gitártulajdonos lehessek! (igaz, hogy egyelőre semmi értelmeset nem tudok játszani, de egész délután a szobában pengettem és vigyorogtam mint a tejbetök. Alig várom hogy tanárhoz járhassak. :))
Basszus, nem is fogsz megtanulni rögtön 2 nap alatt... De ahogy írtad, egész nap a szobádban ültél, így tovább, ne hagyd abba. Ha igazán hamar meg akarsz tanulni, ez legyen a #1 elfoglaltságod.
Amúgy meg ajánlom figyelmedbe: [link]
Ott leckék, és kezdheted az alapoktól. Nekem valamennyit segített anno, sőt, kb. 1 éve innen sikerült megtanulnom az üveghangokat. Elég jóféle oldal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!