Hogyan érdemes neki kezdeni zongorázni? Mennyibe kerül egy zongora óra?
18 éves vagyok, soha életemben nem zongoráztam még, csak a Boci boci tarkát, és a Hull a pelyhest tudom eljátszani. :-) Nem értek a kottaolvasáshoz sem...de nagyon szeretnék megtanulni.
Csak abban nem vagyok biztos, hogy sikerülhet-e, s hogyan érdemes neki vágni?
Szia! Én már nagyon nagyon régóta zongorázom majdnem 10 éve és azt mondom, hogyha ott a kottája a Karib tenger kalózainak és gyakorlok rá sokat, akkor el tudom játszani. A zongorázáshoz kell egypár dolog, mint pl hallás, minimális ritmusérzék, nagyon nagyon sok türelem. Kicsit az egész türelemjáték. Úgy van, hogy ahogy fejlődsz, a régebbi darabokat egyre könnyebben fogod tudni legjátszani és ez ad egy kis sikerélményt. Hogy is mondjam, ha nem vagy az a kitartós fajta, akkor nincsen rá sok esélyed hogy normálisan meg tudj tanulni zongorázni. Az, hogy veszel e órákat zongoratanártól, az nagyon fontos, mert az elején kell berögzülnie a kéztartásnak, meg ilyesminek. Az másik kérdés, hogy én már közel sem úgy tartom a kezemet ahoyg kéne:) (nincsen rá mód). Ha minden jól megy és tényleg sokat gyakorolsz akkor azt mondom, hogy 3-4 év alatt tudsz elérni látványos fejlődést. Ebbe bele van kalkulálva, hogy valszeg továbbtanulsz és egyetemre vagy fősulira jársz kevés időd lesz. De nem szabad abbahagyni. Én nekem volt egy nagyon jó módszerem amivel tanultam zongorázni. Mindig én választottam a darabokat.(azok közül amit megmutatott a tanár) Na most elárulom ez miért jó. Csak olyat tanultam, amit szerettem volna és ez inspirált. Nem viccelek. Meg akartam tanulni mert szép mert jó mert mittomén.. Ez a lényege, hogy saját magam örömére egy kis jazzes karácsonyi dalt le tudok játszani. De ha kell kicsit többet is. Én szeretk zongorázni nagyon. A Tanár meg húú hát az nehéz kérdés. Én zenesuliba jártam nemtudom mennyibe kerülne neked egy tanár. Azzal is számolj, hogy akkor ha komolyan gondolod egy zongorát (elektromosat) is kell venned. Érdemes nekivágni, mert nekem olyat adott hozzá az életemhez, amit egy zenehallgatás nem. Én csinálom a zenét, és ez nagyon jó. Több mint jó .. felemelő. Meg különleges leszel :D szóval tényleg én imádom. Most 16 vagyok. Számolj azzal, hogy azért kell hosszú idő, hogy rááljon a kezed az ujjaid mozgása, az izmok stb a zongorázásra. Eleinte pötyögni fogsz. Majd megtanulod, hogy ne karból játsz, ne a kezedet nyomjad hanem az ujjadat. Sokminden minden minden kitartásodom múlik. Hajrá ;)
Üdv: Radeon 16/f
Köszönöm szépen a választ! Bocsi, hogy ilyen későn reagálok, de rég jártam erre. :-)
Biztató amit írtál...nem tudom, hogy mennyire előny az, van-e egyáltalán jelentősége annak, hogy 4 éve tanulom a gépírás nevezetű tantárgyat, és kiemelkedően jó a teljesítményem, a a gyorsaságom. Ez számít valamennyire?
:-)
Bárkinek sikerülhet, akár tanár nélkül is. Persze olyan nincs, hogy egyszer csak "megtanultál zongorázni" - ez egy örök folyamat lesz. Bárki eljuthat odáig, hogy színpadon is értékelhetőt produkáljon, és ehhez tanár sem feltétlenül kell. Nekem is sikerült tanár nélkül elérni ezt. Talán az volt a titok, hogy mindig nagyon tetszett az élmény, és nagyon akartam fejlődni.
De az sem mindegy, hogy milyen stílus felé szeretnél mozdulni. Klasszikus zenében pl. nem igazán lényeges az improvizáció, más műfajoknál viszont már alapszinten is teljesen természetes. Az is kérdés, hogy akarsz-e színpadra lépni, vagy csak a saját magad, ill. családod/ismerőseid szórakoztatása a cél. Ezek fényében más-más kaliberű hangszert érdemes választani már az elején, és más úton érdemes elkezdeni is a tanulást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!