Hogy kell egy gitárt beállítani?
Attól függ. Ha floyd rose tremolós, többet, mintha egyáltalán nem lenne tremoló. Másféle tremolók a kettő között vannak. Ha a babákkal kell szórakozni, hogy beállítsd pontosan az oktávot, megint hosszabb, mintha csak kicsit elmásztak volna a húrok és utána kellene hangolni.
Mindenesetre semmiképp nem egy élet munkája.
@1: Nem, tipikusan nem.
@2: Nincs ilyen szabály. Ha a húrok lefogásakor neked magasabbak lesznek a hangok, akkor rosszul fogod le a húrokat. Az egyik leggyakoribb kezdő hiba. Meg kell tanulni helyesen lefogni a húrokat. Pl nem kell kiszorítani a lelket a gitárból.
“Mennyi időt vesz igénybe egy elektromos gitár beállítása?“
Nekem 1-2 óra szokott lenni, takarítással, ápolással.
“Hogy kell?”
Nincs olyan, hogy “kell”, mindenkinek egyéni a preferenciája.
Én így szoktam (Les Paulom van):
1. Húr csere
2. Nyak beállítása, én nem szeretem ha tökéletesen egyenes, egy ici-picit még szoktam húzni rajta.
Egyenességet úgy szoktam csekkolni, hogy az első bundon és az utolsó bundon lefogom a legvastagabb húrt és megnézem hogy a 4-es és a 12-es bund-nál is ugyanolyan magasan van-e a húr.
3. Húr magasságának beállítása ( ez totál egyéni, nincs szabály rá )
4. Oktáv beállítása (ennél van csak értelme a “kell” szónak)
5. Humbuckerek magasságának beállítása (ez totál egyéni)
“Egy gitárt eladás előtt beoktávolnak és beállítják a nyakgörbuletet is, nem?“
Normális helyeken igen, a te igényeidnek megfelelően, ingyen. Ha nem csinálják meg akkor ne vegyél tőlük, mert bénák. Ne támogasd őket.
“Van olyan szabály is, hogy egy hangyányit mélyebbre kell állítani? Lefogáskor magasabb lehet a hang, mert az ujjak tulfeszithetik.a húrt.“
Nincs szabály, nyilván vannak határértékek… low actionnel is kivaloan meg lehet tanulni szepen játszani.
Beírod YouTube-ba hogy elektromos gitár beállítása, ott részletesen elmondja hogy kell egy gitárt beállítani.
Abban igazad van hogy gyártás közben beállítják a hangszereket, de mire eladósorba kerül a fa anyaga sokat veszt a nedvesség tartalmából, vagy éppen fordítva és megváltoznak a paraméterei. Nálam előfordult az hogy vettem egy új elektromos gitárt, a nyakgörbülete megítélésem szerint túl sok volt de nem állítottam rajta. Majd eltelt egy idő és annyit száradt hogy nem is kellett hozzá nyúljak. Persze ez új hangszereken fordul elő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!