Mi a sorrended ez a 7 rock banda között? Mindegyik nagy nevű, klasszikusabb rock!
Régóta vagyok a műfaj rajongója, de kb máig nem tudok sorrendet tenni ezek között, tudom hülyeség valahol a sorrendbe rakás is, de kíváncsi vagyok valakinek van e valami gondolata 😁
The Doors
Led Zeppelin
Black Sabbath
Queen
Iron Maiden
Metallica
Guns N' Roses
Alapvetően prog rockos vagyok és Pink Floyd, Opeth, Genesis, Dream Theater... Azok közt is nehezen teszek sorrendet 🤣 azt tudom, hogy ezeknél mind jobban szeretem őket...
Igazából a Doors világa zseniális gyakran, meg Morrison karaktere, szövegei. De valahol meg túl egyszerű, kezdetleges, néha vásári hangzás. Van pár 10/10 közeli daluk, Riders on the Storm, akár a The End, L.A. Woman a 3 kedvenc 🤔 Sok jó, slágernek mondható, erős dal van ezen kívül is.
Led Zeppelin... Néha mondják, h túlértékelt és valahol igaz, mert mai szemmel már uncsibb blues rock dalaik is vannak, én végighallgattam többször az első négy albumot és azért sok olyan daltól, mint a Ramble On, nem dobok hátast. Legjobbak Stairway, Since I've Been, Kashmir, néha brutál, borzongató, pszichedelikus-progresszív hangzás keveredik a blues, hard rockkal.
Black Sabbath. Na, itt fogalmam sincs, meg kéne hallgatni az egész diszkográfiát, mert keveset is hallgattam őket az előzőekhez képest, néha úgy érzem jobbak náluk, néha, hogy rosszabbak. Elképesztő hangzásuk van. War Pigs, Warning, Iron Man talán a 3 kedvenc dalom.
Queen... Nos, őket sem tudom hova tenni. Gyakran annyira kommersz, rádióbarát zenét toltak, hogy simán utolsó. Sok slágerüket is szeretem, de na... We will rock you, Crazy Little Thing, Bicycle, Radio Gaga, I want to break free... Egyik sem egy N. I. B. szintű zseniális rockdal nálam. A Show Must go on viszont. És azért Bohemian Rhapsody, March of the Black Queen... Talán ez a 3as. Another one is nagyon jó... Innuendo. Szóval ugyanakkor bőven vannak jó dalok.
Iron Maiden... Talán ök a legjobbak? 🤔 De neha azért ezt a gyors fémzenét, Dickinson jellegzetes éneklésével is meg lehet unni. Alexander, Seventh Son, Hallowed. Sok jó eldugott daluk is van, Afraid to Shoot, Loneliness...
Metallica... Az a baj nem ismerem őket annyira, mint a Maident, valahogy sosem voltam Metallicas, de mégis, a Fade to Black kb a legjobb dal az összes itteni előadó, összes dala közül. For Whom is zseniális, Master. Az a 3 album... Első túl kemény, réteg nekem. Black Albumtol meg utolsók a felsoroltak közül...
GNRnek meg van 3 jó albuma, 1 akusztikusabb még, 2 nagyon monumentális, nehéz hova tenni őket. Ők voltak a kedvenc zenekarom anno a felsoroltak közül, szóval egyik legjobb. De kb mint a Led Zeppelin, a jellegzetes, középszerű Guns N Roses dalok nem a kedvenceim, mint a Right Next Door to Hell vagy a Shotgun Blues 😁 őket ismerem nagyon, az összes számuk szinte, mégsem tudom... Estranged zseniális, Sweet Child, You Could Be Mine, Welcome, November Rain...
Szoval mind a 7 együttesnek van erősebb, meg már már középszerű oldala. Mindnek van haladó szellemisegu, Progresszív próbálkozása, villantásai. Nagyszabású, monumentális, vagy mélyebb dalok...
Talan egy sorrend... 1. Iron Maiden 2. GNR 3. Metallica 4. Led Zeppelin 5. The Doors 6. Sabbath 7. Queen?? De most meg klasszikusokat húztam le a 80as évek bandai mögé 😬
Járok mostanában tributeokra, igazából a Queen megfogott, de a bulik, társaság miatt is, jó a hangulat és jó a banda. Néha valamiért úgy érzem GNR vagy főleg Led Zep, Metallica tributera nem megyek szívesen... Nem tudom miért. Egy Doorsra inkább veszek jegyet, ha játszik valahol a tribute, csak egyedül, mint erre a 3ra. A Black Sabbath tribute is nagyon tetszett 🤔
7. Guns 'n Roses. Zokszó nélkül mehet a lista végére.
4-6. hely Metallica - Queen - The Doors. Nagyon más a stílusuk, de azért mindről elmondható, hogy a rocktörténelem nélkülük sem dőlne össze. Inkább a zsánerépítésben voltak ezek a zenekarok erősek, kiépítettek maguknak egy kult státuszt.
3. Black Sabbath. Ozzy egy borzasztóan szar énekes, igazából kántál, nem is énekel. A többi tag viszont simán elvitte a hátán a zenekart - sőt, stílust teremtettek.
2. Iron Maiden. Igazából a Maident hatását tekintve a Sabbath mögé kéne sorolni, mert az NWOBHM már nem ütött akkorát, mint a metal feltalálása, de sokkal-sokkal összeszedettebb és profibb zenekarról van szó ami nagyon kihallatszik a stúdió albumokon meg a számos világ körüli koncert turnén. Az, hogy mennyire kevés tagcsere volt a '80-as évek óta magáért beszél. Itt volt egy generációváltás, mikor már nem drogosan meg részegen tivornyázó rocksztárokról szólt a zenélés, hanem felkészült profikról.
1. Led Zeppelin. Ha van is benne túlértékeltség az legfeljebb Jimmy Page duplanyakú gitáros pózőrködése, de egyértelműen az LZ a leginkább szabadszellemű és kísérletező zenekar az összes közül. Ha valaki ezt a világra való nyitottságot keresi a rock zenében akkor csak az LZ-t lehet első helyre megtenni.
Igazából az első helyre holtversenybe tenném a Led Zeppelint és a Gunst. De legyen...
1 Led Zeppelin
2 Guns N Roses
3 Black Sabbath
4 Metallica
5 Iron Maiden
6 The Doors
7 Queen? Nem nagyon értem egy ilyen listán mit keres a Queen?...persze van pár jó daluk, és mesterien hangszerelt lemezek, brutál jó énekessel...de...ez akkor is ilyen nyugati popmulatós műfaj 80%-ban.
Értem, köszi a remek választ! De a Metallica nem stílusteremtő és nem lenne szegényebb nélküle a metal történelem? Gondolok itt thrash metalra.
Doors meg az egyik első komolyabb rock meg pszichedelikus rock zenekar... Nem? Meg Morrison.. Külön kategória, annyira ikonikus.
Queen érdekes, mert sok minden stílusba belenyultak, de talán teremteni nem teremtettek semmit. Csak szimplán egy remek rockzenekar?
GNRt szerintem túl lehuzod, de te tudod 😁 ők is elég újítoak voltak olyan szempontból h nagyon osszekevertek olyan mufajokat, mint a Punk rock, a Stadion rock, glam metal, Hard rock, heavy metal és abból jött ki egy egyedi stílus. Ha ők nem lennének, ki volt a 80as évek második felének, 90es évek elejének az igazán nagy rock zenakara? Ami nem alternatív meg rétegebb metal? Az első albumuk egy őrület, de nekem tetszik uyi monumentális világa, ott tudtak szintet lépni, és az tetszik bennük, hogy Axl Rose nyers zsenialitasa van benne a dalokba és széles tömegek számára is fogyasztható, nem túl metal, nem béna,gagyi a stílusa (nekem eskü a Queen néha már már béna, gáz helyenként), valahogy pont jó arányban van kikeverve. Nem is túl nyálas, még épp, és annyira karakteres, egyedi, hogy ne valami középszerű, kommersz legyen.
Ozzy hangját én imádom, szerintem nagyon kell ehhez a stilushoz, illik hozzá, de tény, h nem egy komoly énekes, ebben a kontextusban a helyén van.
Hm, akkor nem csak én érzem azt, hogy a Queen picit túlértékelt... 🤔 Mármint ehhez hasonló listákon, hogy a rock történelem legjobb együttesei, ők is ott szoktak lenni elől, meg az ő dalaik.
Kb ez a 7 együttes szokott lenni legelöl, vagy ti még kit szoktatok látni, kit gondoltok? Nyilván a Beatles, ami kimaradt. Ha rajongok, népszerűseg és kritikusok elismertsege vegyesen, akkor ez a 7 a legjobb általában + Beatles, néha még a Whot, Rolling Stonest szoktam látni, a Who-t amúgy imádom.
Es ami még jobban érdekel.. Bohemian Rhapsodyról mit gondoltok? Mert a Queen hátrább van sorolva, de sokak szerint az a legjobb rock dal, a Stairwayel látom gyakran versengeni legelől, de sokszor inkább a Bohem Rapszodia nyer. Én inkább egy 9,5/10esnek gondolom, azert vannak jobbak, de nagyon jó
A Beatles mellé én még a Deep Purple-t megemlíteném, és hát igen, a Rolling Stones...dobogós együttes. Az a baj h holtversenybe kapásból mehetne vagy 5-6 stílusteremtő együttes az első helyre.
A Bohemian rhapsody egy jó dal, jól felépített mű, mesterien kitalált, de ettől sokkal jobb és értékesebb dalok vannak a rocktörténelembe. Én 10/8,5-re mondanám.
1. The Doors
2. Led Zeppelin
3. Black Sabbath
4. Iron Maiden
5. Guns N Roses
6. Metallica
7. Queen
Ezeken kívül vannak még Radiohead, Joy Division, Judas Priest, Deep Purple, Talking Heads, King Crimson, Yes, Slayer. Nem tudom őket ismered-e vagy sem, de egész jók, érdemes őket is hallgatni.
A progresszív rockal elég jól tisztában vagyok, Yes, King Crimsont szeretem nagyon. Szerintem verik az összes itteni együttest 😁😇 Bár a Maiden eddig jobban megfogott, mint a King Crimson, de azt is szeretem, csak néha olyan fura a zenéjük már.
Radiohead all time egyik kedvenc.
Joy Division, Slayer, tudom hogy honnan jönnek, de sosem hallgattam őket igazából
Talking Heads nagyon jó, bár sztem nem az egyik legjobb, meg inkább olyan eldugott banda.
Judas, Deep Purple.. Na igen, két klasszikus. De én azt veszem észre a legjobbak közé ritkán szavazzák őket.
Szoktam olyan listákat is nézni, hogy ezek a nagy klasszikus, epikus, rock balladák (?). Ilyenek vannak rajta, mint:
Stairway to Heaven
Bohemian Rhapsody
Child in Time
Hotel California
Free Bird
Baba O'Riley
Carry on My Wayward Son
Layla
(Black Sabbathot ide ritkán raknak 😁)
Ezek közül nekem egyértelműen a Child in Time az első és talán a Baba O'Riley a második, de utána már nem tudok dönteni, mert a Stairway, Bohemian, Hotel California eléggé egyszinten van nekem. 🤔
#3: A Metallica önmagában nem volt stílusteremtő, de igazából nem ez a baj, hanem Lars Ulrich aki annyit bakizik, hogy mára közröhej tárgyává vált. Még ha egyes rajongók szeretik is, zenész körökben nem lehet komolyan venni a csávót. S itt viszont nem tud annyit hozzáadni a többi tag, hogy a zenekarnak ezt a fogyatékosságát a dobok mögött kiegyenlítsék. Le lehet keverni a hangsávját, de kb. ennyi.
A The Doors és Jim Morrison természetesen nagyon fontos volt. Például remek negatív példát mutatott a fiataloknak, hogy ne drogozzanak. Amúgy Ray Manzarek legalább akkora zenész volt, mint Morrison - sőt egyes vélemények szerint igazából a frontember mögött ő volt a banda igazi zenei szíve. Szóval jó zenészből nem volt hiány a The Doorsban, de az, hogy valaki fiatalon meghal nem szentesíti az életművet. Hiányzik jó pár fejezet a banda történetéből ami nem került felvételre.
A Queen egy remek brit pop-rock zenekar, ahogy írod. A rádiók, merch árusok és most már Hollywood is imádja őket. De a slágergyártás mögött nem volt semmiféle lázadás, kitörni vágyás vagy magvas gondolat.
A Guns and Rosest egyáltalán nem áll szándékomban lehúzni, de nem érnek fel a többiekhez. Jó zenekar, de sajnos itt is slágergyártás volt a fő cél, s az MTV korszakban ehhez kaptak bőven műsoridőt, amiből a többieknek nem jutott. Axl Rose egy förtelmes bulvár ripacs, de azért Slashnek sem derrogált kiépíteni a maga személyi kultuszát. Rendkívül tehetséges srác, de ha valakire áll a túlértékeltség akkor az ő. A Big 4 banda (Anthrax/Slayer/Metallica/Megadeth) közül bármelyiket fölé merem rakni, de hát ekkor már volt Pantera, Misfits, Sepultura, AC/DC vagy Van Halen.
A GNR-t azt mondjuk az Aerosmithhel, Motörheaddel, Manowarral vagy Scorpionsszal raknám egy szintre rocktörténeti jelentőségben.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!