?hosszabb elemzésekre fáj a fogam a FELDOBOM A KÖVET-ről (a Carson Coma szám)
"Föl-földobott kő, földedre hullva,
Kicsi országom, újra meg újra
Hazajön a fiad.
Messze tornyokat látogat sorba,
Szédül, elbúsong s lehull a porba,
Amelyből vétetett.
Mindig elvágyik s nem menekülhet,
Magyar vágyakkal, melyek elülnek
S fölhorgadnak megint.
Tied vagyok én nagy haragomban,
Nagy hűtlenségben, szerelmes gondban
Szomorúan magyar.
Föl-fölhajtott kő, bús akaratlan,
Kicsi országom, példás alakban
Te orcádra ütök.
És, jaj, hiába mindenha szándék,
Százszor földobnál, én visszaszállnék,
Százszor is, végül is. "
A vers elemzésekor figyelembe kell vennünk több szempontot is. Íme az elemzés:
**Cím**: A cím alapján a költemény a haza és a hozzátartozás témáját járja körül. A "föl-földobott kő" metafora a gravitációhoz és a szülőföld vonzásához kapcsolódik, ami mindig visszahúzza az embert.
**Hangulat**: A vers hangulata nosztalgikus és elgondolkodtató. A "hazajön a fiad" és a "szomorúan magyar" kifejezések a haza iránti szeretetet és a nemzeti identitás bonyolult érzéseit tükrözik.
**Képek és szimbólumok**:
- **Föl-földobott kő**: Ez a kép az elkerülhetetlen visszatérést szimbolizálja a szülőföldhöz.
- **Messze tornyok**: A világjárás, a tapasztalatszerzés képe, de végül is a hazatérés vágya.
- **Porba hullás**: A por a múlandóságot és az alázatosságot jelképezi, valamint az emberi lét törékenységére utal.
- **Magyar vágyak**: A nemzeti identitás és a hozzá kapcsolódó érzelmek.
**Struktúra és forma**: A vers hat szakaszból áll, mindegyik három soros. Ez a rövid és tömör forma hangsúlyozza a vers üzenetének közvetlenségét és intenzitását.
**Nyelvezet és ritmus**: A vers nyelvezete egyszerű, mégis erőteljes. A ritmus és a rím a magyar nyelv dallamosságát és ritmikáját tükrözi, ami fokozza a vers hatását.
**Üzenet**: A költemény üzenete az, hogy bárhol is járunk a világban, a szülőföld vonzása és a hozzá fűződő érzelmek mindig velünk maradnak. A "százszor is, végül is" ismétlődése hangsúlyozza ezt az örök körforgást és a haza iránti elkötelezettséget.
Összességében a vers a haza, a nemzeti identitás és a hozzá tartozás érzésének összetettségét fejezi ki, miközben a költő saját érzéseit és vágyait is tükrözi. A föld és a kő metaforái az örök visszatérés és a hűség motívumait erősítik. - Copilot
4
Igen ez egy Ady vers ..Viszont a dal többször is Ady Endrét emlegeti.És maga a nóta is szerintem nyilvánvalóan ennek a versnek az apropóján íródott.Ezért úgy gondolom,hogy a szöveg értelmezéséhez szükséges az eredeti vers is.
De,akkor itt van a kérdésben említett dal szövege:
"Feldobom a követ, az ráesik a fejemre,
New York-ban jut eszembe Ady Endre,
Szívemre tűzöm a trikolor zászlót,
Elviszem magammal Kollár-Klemencz Lászlót..."
3
tudod te mi az a Copilot? - Odaírtam a végére direkt....guglizd meg szépen, ügyesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!