Kedves Gyula!
A legfőbb kérdésedre szerintem meg is írtad a választ: "hála Istennek."
Bennem ez teljesen világos, hogy miért kattintottam rá...
Szerintem Emma nagyon is tisztában van azzal, hogy mit köszönhet Andrénak. A Voilá után lehet is hallani, mit sug a fülébe és mit válaszol rá André. Nekem ettől mindketten óriásit nőttek a szememben.
Barbara teljesen oda volt Emmáért. Íme, el is jött hozzá: [link]
Emma legfőbb kisérője (az egész életében egyébként) a családja. Végtelen szeretet köti őket össze: a szülőket, a testvéreket, mindenkit. A legtöbb helyre édesanyja kiséri, ő kezeli a levelezést és ő tartja az ételpumpákat, amíg Emma énekel. Emma a betegsége következtében kisnövésű, most kicsivel több, mint 150 cm. Szívében, lelkében pedig egy óriás.
BUÉK: Márk
Szervusz Kedves Márk! Igen,a "hála Istennek" a lényeg,de azért egy másik aspektusból nézve,mégis csak piszkálja a fantáziámat,hogy miért történt így. Lényegében,ez már valahol a paranormális határt átlépő jelenség,de az is lehet,hogy Emma kisugárzása olyan mértékű,hogy aki ezt tudja érzékelni,az fogja is. Te is saját magad,véletlenül találtál rá,vagy valaki felhívta rá a figyelmedet? Sajnos én nem tudom,hogy a Voila elhangzása után,mit mondtak egymásnak. Annyit hallottam,hogy André mondta,hogy bravo! Utána Emma széttárta karjait,és odament Andréhoz,majd André adott egy puszit az arcára,és mondott valamit,amire Emma röviden reflektált. Sajnos,mint anno írtam,nyelvproblémák miatt nem érthetem. Gondolom holland nyelven hangzott el köztük,ez meg még a nyelveket beszélőknél is gondot jelenthet,arról nem is beszélve,hogy mekkora hangorkán közepette történt. Hátha ilyen körülmények között sikerült lefordítanod,akkor én is csak azt tudom neked mondani,hogy: Bravo! Persze tréfásan próbáltam leírni,nehogy valami gúnyszerű,pejoratív dolgot érezzél rajta. Szerintem Emma előadása alatt,lekötik a gépről,én nem láttam,hogy bárki vinné utána. Azért csak nem kell 24/24h-án keresztül rajta lennie. Bár nem vagyok gasztroenterológus,de gondolom,hogy ez megoldható rövid időre. Egy táskában hordozza magával,és olyan tej színű folyadékot láttam műanyag,vagy üvegtartályban,és két átlátszó műanyag cső van,valamilyen kanülbe ültetve a testébe. Annyiféle transzplantáció létezik már manapság, bízom benne,hogy előbb utóbb meg tudják oldani a problémáját. Ezzel együtt is,mindig boldognak látom,és ez a lényeg. Hát le a kalappal Barbara előtt! Olyan aranyosak ott ketten! Most már még jobban furdal a lelkiismeret,hogy első hozzászólásomban leírtam Őt. Vissza van vonva!!! Akkor meglehet rá az esély,hogy egyszer ketten énekeljék el. Biztosan André nem mondana rá nemet. Látszik a családján,hogy hatalmas az összetartás. Nem tudom,hogy hányan testvérek,én csak Enzo-ról tudok,egészen szépen játszik a hegedűn,bár csak egy rövid videót sikerült elcsípnem tőle. Utána lehet nézni valahol,hogy 2024-ben hova vannak meghívva? Ha se Budapesten,se Lisszabonban nincsen már jegy,akkor szerintem a teljes év kronológiai sorrendje meg lehet valahol. Nyavalyás nyelvismeret hiány! Mikor fiatal voltam,senki sem presszionált erre. Akkor csak Lenin,meg a kommunizmus volt a fontos. Hiába van üzemmérnöki diplomám,kidobhatom a szemétbe. Bocsi a kirohanásomért,de hidd el,hogy nagyon idegesít.
BUÉK még egyszer, Üdv.: Gyula
Kedves Gyula!
Én sem vagyok nagy nyelvész, és főként izgalmas, hogy a legtöbb dolog nyilván hollandul áll rendelkezésre. De amit tudok lefordíttatok valamilyen programmal. Németül nem tudok, angolul egy kicsit és valamit értek portugálul is. A holland amolyan német-angol.
Amikor vége a Voilának, Emma oda megy Andréhoz és megköszöni, de pont ezzel egyszerre mondja ki a köszönömöt André is. És ez, abban a pillanatban nagyon megható. Mindketten hálásak a másiknak. Több cikkben és interjúban is megfogalmazza André, hogy mennyire megérintette /megérinti Emma éneke, Emma pedig majdnem mindig írja/mondja, hogy mennyire hálás a lehetőségért.
Felépéskor sosem ("nem akarom, hogy a pumpámmal foglalkozzanak az emberek"), de amúgy 22 órát van rajta naponta a gép. Kis korában egy kocsival tolta maga előtt, ezért a kortársai nagyon sokszor megalázták. A gyomrában van beépítve egy úgynevezett Mickey gomb, ezen keresztül halad a két cső. A Mickey gombot kb. havonta ellenőrzik és ha kell, cserélik. Ez egy nagyon fájdalmas műtét, amire normálisan elaltatják a beteget. Emma nem engedi az altatást, mert az altatás alatti levegőztetés a gép miatt (bocsánat, nem vagyok orvos, ezért csak kb. tudom mi történik és lehet, hogy nem pontosak a szavaim) veszélyt jelent a hangszálaira. Ezért óriási fájdalmat visel el, amikor ez történik. Azt írja, muszáj ezt így vállalnia, mert az éneklés az élete.
Emma családja egy nagyon összetartó család. Hárman vannak testvérek. Enzo a legnagyobb, hegedűművész (egyébként Emma is tanult hegedülni), Sophie a második és Emma a harmadik. Mindhárman nagyon jóban vannak, de Sophieról egyszer azt mondta, hogy a legfőbb támasza. Nagyon nehéz azért ezt nekünk felfognunk. Most a karácsonyi koncerten volt egy nagyon vicces, inkább szép jelenet. André fia Pierre levideózta, ahogy Emma anyukája videókapcsolatban van Enzoval, mert Enzo látni akarta Emmát "ragyogni a szinpadon". Tehát Piere filmezi az édesapja mellett Emmát és a közben benne a képben Emma édesanyja, kezében a telefonja, a képernyőn Enzoval. :) Emma azt nyilatkozta (talán tegnap), hogy a világ körüli turnéra édesanyja megy vele és a családból mindig még valaki. Azért ugye a többieknek a saját életük is elég tartalmas. Édesapja dolgozik (nyilván), Sophie nemzetközi jogot tanul Hágában (egyébként ő is énekel néha egy-egy koncerten Emmával), Enzo most Berlinben a Hanns Eisler iskolában tanul Ulf Wallin svéd professzortól és a Van Gogh Trio nevű együttes egyik tagja.
A turné állomásai André Rieu oldalán találhatóak: [link]
Azt hiszem még egy kérdésre nem válaszoltam. Nem mutatta senki az első videót. Egyszercsak feljött egy olyan címmel, hogy ez a lány tele van zenével és akkor egy részlet a Voilából. Aztán egy rövid idő után (kb. egy óra lehetett) rákerestem és azóta mindent elolvasok és fordítok/fordíttatok, amit az időm (főleg éjjel) enged. Emma hatalmas ember. Sok nagy embert ismertem már, illetve méllyületem el az életükbe, Emma azonban azért is különleges, mert nagyon fiatalon megismerte az egész világ. Úgy, hogy egyébként roppant alázatos. Ahogy fel tudott állni a sok kortársai által elkövetett megalázásból és a betegségével és a világ meg- nem-értésével szemben harcossá tudott válni, az hatalmas inspiráció emberek százezreinek. A cikkek és az Interneten hozzáférhető anyagok alapján egy sor előadást tartottam 12 és 22 év közötti fiataloknak Emmáról. Szinte minden alkalommal volt, aki könnyezett, de az elsöprő többség egyszerűen rajongott Emmáért. Néha felnőttek mondják, hogy a gyerekeik otthon beszélnek róla.
Az emberhez a saját problémái vannak a legközelebb, s ezért hajlamos azt hinni, hogy azok valóban a legnagyobbak is. Aztán kiderül, hogy nem. Meg hogy lehet ezt egészen máshogy is... Ráadásul egy ilyen fiatal tanít meg rá sokakat, akinek magassarkúban kell énekelnie, hogy meglássuk a szinpadon.
Bocsánat, hogy hosszú vagyok mindig. :) Márk
Kedves Márk! Ismét köszönöm az infókat,és ezt a "bocsánat" szót nem értem,hisz nagyon örülök,ennek a tartalmas levélnek. Inkább én kérek elnézést,a rengeteg kérdésem miatt. Írod,hogy előadásokat tartasz Emmáról főként diák korúaknak. Ezt interneten teszed,vagy személyesen? Ha az utóbbi,akkor merre? Ismerted Emmát ez előtt az ominózus sikerkoncert előttről is? Saját hazájában már sokan ismerték,mert elhódította az első díjat a "Voice Nederland" versenyben,és azt elég sokan nézik a TV-ben. Mivel ezt rengeteg ország megrendezi,így a figyelem mindenhol főképpen a saját előadóira összpontosul. Nem tudom,hogy mikor megnyerte a fődíjat akkoriban,André valamilyen szinten felfigyelt-e rá? Bár inkább klasszikus zenével foglalkozik,bár esetenként elmegy a könnyebb műfajok irányába is,természetesen a jó ízlés határáig,azért egy ilyen dal verseny,amit Emma megnyert,csak valahogy eljutott hozzá. Vagy André a fiára bízza ezt a feladatot,hogy tehetségeket kutasson fel,mint Emma esetében is? Elég szomorú,hogy kortársai gúnyt űztek a betegségéből. Ilyenkor a pedagógusok nem látják,hogy azonnal,és szigorúan közbe kéne lépni? Biztosan Te is hallottad,hogy nem is olyan régen,hazánkban is egy diák a vonat elé vetette magát,annyit szekálták testtömege miatt. Nem igaz,hogy erre nem lehet felfigyelni. Mikor meg bekövetkezik a tragédia,akkor meg mindenki menteni próbálja magát. Miért kell mindig valakinek meghalni ahhoz,hogy komolyan kezeljenek egy ilyen problémát. Persze Emma esetében erről szó sem volt,szerencsére neki inkább erőt adott,hogy bebizonyítsa,különb vagyok bármelyikőtöknél,és azóta már "távcsővel figyelhetik mindazok,akik kigúnyolták",olyan magasságokba jár. Azért ezt a kis Angyalka sem hitte volna,hogy ilyen rövid idő alatt,lényegében a világ közepén köt ki. Ha ezt tavaly ilyenkor előre jósolta volna neki valaki,biztosan csak mosolygott volna rajta. Sajnálom ezért a fájdalmas beavatkozások miatt,de az altatás nem csak a hangjára lehet rossz hatással,hanem az ember életét is lerövidítheti,ha évente többször is szüksége lenne. Ez is azt erősíti bennem,hogy mentálisan gigantikus erő lapozik benne,aminek döntő motívuma lesz a jövőjét illetően. Azért gondolj bele,ha majd több tízezres közönség elé kell kivonulnia majdan,az az irdatlan hangorkán ami majd fogadja,azért az sok zenészből sokat kivesz,és sok világsztár csak narkotikumokkal tudja ezt valahogyan semlegesíteni,--no Emmának ilyenre sosem lesz szüksége,mert az élet nagyon erőssé tette. Aki pl. ilyen fájdalmakat el tud viselni,--bár hülyén hangzik a részemről,de az élet egy másik oldalán nagyon erőssé varázsolja Őt. Még egyszer,nagyon köszönöm a kimerítő válaszokat,és a "tőlem elvárható módon" figyelem továbbra is a pályafutását.
Üdvözlettel: Gyula
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!