Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Mi az oka annak, hogy Bródy...

Mi az oka annak, hogy Bródy János még évtizedek után is rendkívül népszerű, százezrek hallgatják és tömegek mennek el a koncertjeire még most is?

Figyelt kérdés

2023. márc. 22. 11:46
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:

Nem kéne idekeverni a politikát, a kérdés nem arra vonatkozott.

Bródy János több mint ötven éve van a zenei pályán, és Szörényi Leventével évtizedeken át népszerű slágerek sorát gyártották. Az Illés, majd később a Fonográf együttes, melyeknek szövegírója volt, minden korosztályban óriási népszerűségnek örvendett. Ezeket a sikereket senki sem veheti el Bródytól, és miért is tenné. Azok a generációk, akik a 60-as, 70-es és a 80-as évektől rajongtak Bródy dalaiért még ma is élő nemzedékek, akik ma is szívesen hallgatják őt és elmennek a koncertjeire. Nem csak nosztalgiából.

És hogy miért szerették őt? Mert igényes, költői színvonalú dalszövegeket írt, amikben az adott nemzedékek életérzése, érzelmei, sokszor lázadása szólalt meg. A fentebb emlegett Személy igazolvány című dala például egészen másképp hangzott a Kádár rendszerben, mint ma. Akkor afféle irónia volt a rendszer túlzott kontrolljával szemben. Azért ehhez nem árt tudni, hogy az akkori személyi igazolványokban minden adat benne volt a személyről, a munkahelyétől a családi állapotáig, a gyerekeiig, ésatöbbi, és a rendőr bármikor bárhol igazoltathatott és láthatta. Ez a dal egy odaszúrás volt a rendszernek, és abban a politikai közegben mindenki úgy is értette. De vannak Bródynak más dalai is, ami szerintem csak az adott közegben értelmezhető igazán. A "Miért hagytuk, hogy így legyen" dalát pl. csodálkoztam, hogy egyáltalán engedik játszani. Bár az ilyen dalok az adott rezsimben voltak igazán ütősek, mégis, ma is aktuálisak. A Ha én rózsa volnék című, magyar népdal dallamára (Megkötöm lovamat)írt dala például szinte himusszá vált a mai napig.

Írtátok, hogy Bródynak nincs jó énekhangja, ezt nyilván ő is tudta, hiszen az első számú énekes mindig is Szörényi volt az együttesben, és a dalait többnyire olyan énekeseknek írta, mint Koncz Zsuzsa vagy Halász Judit.

Én azt gondolom, Bródy egy rendkívül sokoldalú művész, egy költő, akinek a dalait még sok nemzedék fogja énekelni, a politikai töltetű szövegektől kezdve a Micimackóig.

Szóval szerintem ezért szeretik Bródyt. Bár én nem vagyok kifejezetten Bródy rajongó, de én is szívesen hallgatom a dalait, akár még koncerten is.

2023. szept. 23. 12:18
 22/25 anonim ***** válasza:
40%

Demjén Ferenc-- Földvár felé félúton.

https://www.youtube.com/watch?v=SfWbKmKenbY

Ez így tökéletes ahogy van. Nem kell hogy brógyi jantsika elrontsa.

2023. okt. 17. 22:53
 23/25 veterán vas ***** válasza:
100%

Kedves #22!

Semmit nem rontott "brógyi jantsika", hiszen a zenéjét is és a szövegét is Ő írta, és így ismerte meg az ország ezt a számot, az 1980-as Hungarian Blues c. önálló albumáról.

Ez volt a B. oldal első száma.

Demjén Ferenc -aki sokkal jobb hang adottságokkal bír, és valóban kifogástalanul adja elő- csak sok évvel késöbb, 1996-ban vette föl a dalai közé. 😉

2023. okt. 18. 10:15
 24/25 anonim ***** válasza:
Ő a jobb akkor ő az eredeti.
2023. okt. 21. 18:48
 25/25 veterán vas ***** válasza:

#24.

Meglehetősen egyedi érvelés.😄

2023. okt. 21. 18:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!