Nem rég hallottam egy cigányzenét, ami a Nincs kettő négy nélkül betétdalának a feldolgozása. Szerintetek fizettek jogdíjat érte?
Ha valaki pénzkeresés céljából használ fel zenei alapot, az plágiumnak számít. Ez csak egy egyszerű cigányosított verzió volt, és nem egy nagy neves együttes lehet, szóval részletkérdés, hogy a cigányok lopni szoktak :D csak arra lennék kíváncsi, hogy valóban kifizethették azt a pénzt a film készîtőinek/zeneszerzőjének?
Franco Micalizzi What's going on in Brazil c. számára gondolok.
Látom mások is tudnak példákat! Nem tudom, hogy ilyenkor ki kinek fizet, de nekem nem is annyira érdekes. (Tudom, hogy van ilyesmi, hogy Artisus, az rendezi a hasonlókat) Engem jobban érdekel, hogy mekkora az a minimális részlet, ami még szabadon felhasználható. A #6 válaszomban - ha rajtam múlna - az 1-2-3. szintig engedélyköteles lenne a felhasználás, azaz ha teljes mű egy másikon alapul. A többi válaszban szintén ilyenek vannak, talán a Süsü kicsit véleményes.
De ha csak rövid referencia kerül bele, akkor mi a helyzet? Mert ennyi erővel akkor a filmjeleneteket tartalmazó mémek is mind engedélykötelesek, hiszen a film egy rövid részét (1 képkockát) átdolgozta, más kontextusba helyezte a készítője. Persze, ezen nem keres pénzt nagy eséllyel, de hozzányúlt és új művet hozott létre.
Jó, nekem mindegy. A legutóbbi válasznál már eszembe sem volt a Váradi Roma Café, csak elkalandoztam a kérdés kapcsán. De látom, az lenne az egyetken elfogadható válasz, hogy "nem fizettek, lopták, plágium!!!"
De akkor végre válaszolok az eredeti kérdésre:
"Nem rég hallottam egy cigányzenét, ami a Nincs kettő négy nélkül betétdalának a feldolgozása. Szerintetek fizettek jogdíjat érte?" - NEM TUDOM. A könyvelőjüket kellene kérdezni.
szerintem egyszerű a képlet, ha feltüntették az eredeti előadót vagy szerzőt akkor fizettek, ha nem, akkor sumákolnak.
Pl: https://www.youtube.com/watch?v=OTvPzJ0Rj4Q
és
https://www.youtube.com/watch?v=z15pxWUXvLY
a borítón ott vannak az eredeti szerzők:
Hát igen ez egy jó példa.
A Váradi roma café borítóján csak a tagok vannak, fölötte a nevük, aminek a betűtípusa szintén lopott, mert a Keresztapa c. film betűtípusával írták. :D
Szóval vannak itt gondok.
#19 Nem értelek félre. Nekem távolról sem a kedvenc zenekarom, de műfajában még az igényesebbek közé tartozik. És nem érdekel, hogy ki mit honnan vett át, a jogi oldala még kevésbé.
És persze, hogy a kinézetük is lopott, Frank Sinatra is gyakran hordott öltönyt!!!! PLÁgIJUm! (oké, befejezem)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!