Milyen eszközön hallgassak zenét ahhoz, hogy kijöjjön az MP3 és a WAV közötti különbség?
A napokban megvettem a kedvenc zenémet WAV formátumban, a letöltött fájl mérete 58 mb volt, a youtube-ról letöltött mp3-mas verzió pedig csak 6 mb, tehát méretben elég nagy különbség van köztük.
Milyen eszköz kell ahhoz, hogy kijöjjön a különbség?
Most egy olcsóbb Creative SoundBlasterX G1 hangkártyám van, illetve most várok egy Audio Technica ATH M50x stúdiófejhallgatót, ezekkel hallgatva kijönne a különbség? Vagy mindenképpen Hi-Res hangkártya és fejhallgató kéne?
Önmagában nem sok, de az ASIO vagy Wasapi sokat tud növelni a különbségen.
Habár a YT-ról lekonvertált MP3-tól sokat nem kell várni, de a Spotify vagy a hivatalosan kiadott 320 kp/s MP3-k már kitűnő minőségűek és a vájtfülűek is megbukhatnak vakteszten.
Bár az M50X mellé majd idővel illik valami jó forrást venni, vagy az M50X-t cserélni mert nem mindenkinek ízlik az a hangzásvilág. Vannak érdekesebb fejhallgatók, ahol jobban is kijön a különbség, ill. élvezetesebb is.(mondjuk azokat a nyitott fejhallgatók közül érdemes keresni, mint pl. az Fidelio X2HR, alá meg valami szakfórumon ajánlott DAC, ill. AMP)
#6: "a hivatalosan kiadott 320 kp/s MP3-k már kitűnő minőségűek és a vájtfülűek is megbukhatnak vakteszten"
Téves. Simán meghallani a különbséget egy tömörítetlen formátumhoz képest, ha egymás után belehallgatsz egy-egy részletbe. Azon kívül bizonyos hangoknál a 320 kbps-os mp3 is csúfosan megbukik, pl. éles hangoknál, mint kasztanyetta és hasonlók.
#7.Sokat javult a tömörítési algoritmus is, hordozható, meg otthoni eszközön kb. lehetetlen észrevenni. Mint írtam használhatsz egyéb szoftveres javításokat, amivel kicsit kitolható a különbség, de ezt nem csak én állítom hanem az audiophile közösség egy része is.(alá is vannak támasztva szépen, a másik oldala meg az amikor kábelek közti különbséget is meghallják ami kicsit már merész)
Kicsit túl van ez lihegve, és place hatás is érvényesül.
Be kell állítani EQ-val a fejhallgatót(szoftveresen vagy céleszközzel), kell hozzá normális DAC + AMP, aztán mindegy hogy minőségi 320 kp/s vagy Flac van, mindegyikkel élmény lesz hallgatni.
Dióhéjban, nem a 320 kp/s zene lesz a különbség.(hidd el letömörítem neked úgy hogy fel sem tűnik, mert megoldható, ott az AAC is ami meg messze jobb, mint az MP3 és magasabb bitrate is elérhető)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!