Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Milyen eszközön hallgassak...

Milyen eszközön hallgassak zenét ahhoz, hogy kijöjjön az MP3 és a WAV közötti különbség?

Figyelt kérdés

A napokban megvettem a kedvenc zenémet WAV formátumban, a letöltött fájl mérete 58 mb volt, a youtube-ról letöltött mp3-mas verzió pedig csak 6 mb, tehát méretben elég nagy különbség van köztük.

Milyen eszköz kell ahhoz, hogy kijöjjön a különbség?

Most egy olcsóbb Creative SoundBlasterX G1 hangkártyám van, illetve most várok egy Audio Technica ATH M50x stúdiófejhallgatót, ezekkel hallgatva kijönne a különbség? Vagy mindenképpen Hi-Res hangkártya és fejhallgató kéne?

2023. febr. 9. 20:05
 1/9 anonim ***** válasza:
84%
Az attól is függ, milyen bitrátára van tömörítve az mp3, illetve egyes hangszerek, hangok még a lehető legjobb bitrátán is hallhatóan torzulnak. Nem kell hozzá különösebben spéci rendszer, hogy meghalld a különbséget.
2023. febr. 9. 20:12
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Nekem egyszerű telefonon is kijön a különbség, pedig ennek már nagyon szar a DAC-ja.
2023. febr. 9. 20:14
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Én is meghallom a laptopomon a különbséget egy átlagos fejhallgatóval.
2023. febr. 9. 20:16
 4/9 anonim ***** válasza:
Mindegy, csak legyen márkásabb, mert az minőségi, és így tutira nem torzít, illetve minél szélesebb a frekvenciatartománya!
2023. febr. 11. 19:23
 5/9 anonim ***** válasza:
79%
Én nem vagyok audiofil sem pedig hangmérnök. Szerintem könnyű meghallani a különbséget bármilyen normálisabb headsettel. A fő különbség a rétegekben van. Úgy értem, hogy minél jobban elkülönülnek egymástól a hangszerek.
2023. febr. 12. 02:26
 6/9 anonim ***** válasza:
45%

Önmagában nem sok, de az ASIO vagy Wasapi sokat tud növelni a különbségen.

Habár a YT-ról lekonvertált MP3-tól sokat nem kell várni, de a Spotify vagy a hivatalosan kiadott 320 kp/s MP3-k már kitűnő minőségűek és a vájtfülűek is megbukhatnak vakteszten.

Bár az M50X mellé majd idővel illik valami jó forrást venni, vagy az M50X-t cserélni mert nem mindenkinek ízlik az a hangzásvilág. Vannak érdekesebb fejhallgatók, ahol jobban is kijön a különbség, ill. élvezetesebb is.(mondjuk azokat a nyitott fejhallgatók közül érdemes keresni, mint pl. az Fidelio X2HR, alá meg valami szakfórumon ajánlott DAC, ill. AMP)

2023. febr. 12. 22:10
 7/9 anonim ***** válasza:

#6: "a hivatalosan kiadott 320 kp/s MP3-k már kitűnő minőségűek és a vájtfülűek is megbukhatnak vakteszten"

Téves. Simán meghallani a különbséget egy tömörítetlen formátumhoz képest, ha egymás után belehallgatsz egy-egy részletbe. Azon kívül bizonyos hangoknál a 320 kbps-os mp3 is csúfosan megbukik, pl. éles hangoknál, mint kasztanyetta és hasonlók.

2023. febr. 12. 22:27
 8/9 anonim ***** válasza:

#7.Sokat javult a tömörítési algoritmus is, hordozható, meg otthoni eszközön kb. lehetetlen észrevenni. Mint írtam használhatsz egyéb szoftveres javításokat, amivel kicsit kitolható a különbség, de ezt nem csak én állítom hanem az audiophile közösség egy része is.(alá is vannak támasztva szépen, a másik oldala meg az amikor kábelek közti különbséget is meghallják ami kicsit már merész)

Kicsit túl van ez lihegve, és place hatás is érvényesül.

Be kell állítani EQ-val a fejhallgatót(szoftveresen vagy céleszközzel), kell hozzá normális DAC + AMP, aztán mindegy hogy minőségi 320 kp/s vagy Flac van, mindegyikkel élmény lesz hallgatni.

Dióhéjban, nem a 320 kp/s zene lesz a különbség.(hidd el letömörítem neked úgy hogy fel sem tűnik, mert megoldható, ott az AAC is ami meg messze jobb, mint az MP3 és magasabb bitrate is elérhető)

2023. febr. 12. 22:36
 9/9 anonim ***** válasza:
#8: Én benne lennék egy tesztben, hogy választok egy zenerészletet, elküldöm neked, te tömöríted, és visszaküldöd a tömörítetlen és a tömörített változatot, de nem mondod meg melyik melyik. Fogadok, hogy meg fogom tudni mondani neked melyik melyik. Az AAC valóban jobb, én azt használnám, nem mp3-at, ha már mindenáron tömörítettet akarok.
2023. febr. 12. 22:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!