Mennyire van kihalóban a rock/metál és hasonló rokonai kükföldön és itthon egyaránt szerintetek ?
Lehet én mozgok rossz körökben de ismerőseim nagyon kevés része szereti pl az Ossiant, tankcsapdát és társait vagy akár az egész műfajt. És van 2 kb hasonló nagyságú tábor akinek semleges a másik meg szívből utálja..
Engem meg kezd nagyob zavarni hogy akárnikor megismerek új embereket és szóbajön a zene akkor kb kívülállónak érzem magam, 22 éves vagyok egyébként. Vagy csak tényleg rossz körökben mozgok de jó lenne hasonló érdeklődésűekkel találkozni...
Semennyire. Ha megnézed a MAHASZ Top 40 listát, kb. a fele rock/metal.
Az más kérdés, hogy a hazai médiából gyakorlatilag ki van tiltva a rockzene. Külföldön valamivel (de nem sokkal) jobb a helyzet.
Nincs kihalóban egyáltalán, csak a már nem ez a fő csapásirány a könnyűzenében (már sok éve)
Lemezt még mindig többen vesznek a "régimódi" rockzene kedvelők, az #5 által linkelt oldal szerint 2021-ben a legtöbbet eladottak közül az első 6 rockalbum. De például YouTubeon is találsz több 10 milliós megtekintésú metal klipeket. (Nuclear Blast, Napalm Records, Roadrunner csatorna...)
A kérdésben szereplő Ossian még mindig évente adogat ki új lemezt? Miért tenne ilyet, ha nem lenne közönség, és nem érné meg pénzügyileg?
De underground metal zenekarból is nagyon sok van, folyamatosan alakulnak újak, egyáltalán nem "pár régi nagyra" korlátozódik a színtér.
De főleg koncerteken, fesztiválokon látszik, hogy van kereset erre a műfajra. Magyarországon is szinte csak 1-2 régi, nagy nevű zenekar tud megtölteni egy stadiont (Iron Maiden, Rammstein, Depeche Mode) de arénában is gyakori a több ezres tömeg egy-egy népszerűbb metalzenekaron.
Külföldön meg például 200 ezer embert is vonzott idén a Graspop metal meeting fesztivál. A 2023-as Wackenre napok alatt elfogytak a jegyek már most, és az is 80-90 ezer embert jelent...
Szóval: semennyire
Azért a TCs meg az Ossian bővel túl vannak már a fénykorukon. És nagyon megváltozott a korszellem is, ma már egyik sem futna be ekkora karriert azokkal a dalokkal. Ugyanez egyébként a Led Zeppelinre is igaz.
De amíg a Föld kerek,
Mindig lesznek rockerek! :)
Sokan elfelejtik, hogy ma már nincs se Nu-Metal, se Grunge, se egyéb metal/rock mozgalom a mainstream-ben, egyszerűen lecsengett.
Nem azt jelenti, hogy kihalt csak szimplán véget ért az aranykora.
Megváltozott a társadalom, és persze a zenei platform is, persze árad a rádióból a zene, meg marketingelik ezerrel a kiadók de már nincs akkora hatása mint 30 évvel ezelőtt. Mindenki maga ízlése szerint hallgathat zenét egyszerűen, ezért nagyon szerteágazott lett az egész.
Többire válaszolva, az emberek többségét meg szimplán nem érdekli. Nekik csak egy szórakozás a sok közül, nem fognak jóra hallgatni egy 2 órás Dream Theater vagy Opeth albumot, hanem takarítás vagy főzés közben benyomnak egy toplistet és ennyi.
Metalban is vannak easy-listening számok, de azok többsége nem jut ki úgy a közönséghez már, kisebb az érdeklődés. A két felsorolt banda is ilyen nem mellesleg.(bár a többi zene lenézése sem valami okos dolog)
De az, hogy kihalt volna a műfaj, úgy hogy világszerte sold out felírat van a nagyobb koncertek mellett, és pár óra alatt elkelt az összes Rammstein jegy úgy hogy 2 arénás koncertet adnak hülyeség...
Én annyit fűznék hozzá, hogy szűk családi körben hiába vagyunk négyen metálosok, kb mind a négyen mást szeretünk azon belül :). Személy szerint pl sose hallgattam Ossiant, szerintem nem is fogok.
Szoktam járni koncertekre, nyilván az átlagéletkor általában minimum 30, de azért attól is függ pontosan kik játszanak, van ahol több, van ahol kevesebb. De ez lehet az egyik oka annak, hogy a saját korosztályodban nehezen találsz metálosokat.
Semmiképp nem mondanám, hogy halálán lenne a műfaj, viszont a mainstreamből kiestünk, ez igaz. De személy szerint ezt annyira nem bánom.
A rock kb mindig csak egy szubkultúra volt; még a fénykorában sem ez volt a legnépszerűbb zenei műfaj.
Manapság is ugyanez van; attól hogy az emberek nagy része mást hallgat, még nem jelenti, hogy ne élne ez a szubkultúra, sőt...
Az viszont valóban igaz, hogy az ilyen régi zenekarok nagyrészt kikoptak a köztudatból. Rock mindig lesz, de pl a tankcsapdát nem fogják örökké hallgatni az emberek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!