Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Miért mondják páran a Tankcsap...

Miért mondják páran a Tankcsapdára, hogy nem is igazi rock?

Figyelt kérdés

2022. szept. 20. 13:22
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:
8%

16!

Hülyeség. Ez gitár pop torzított gitárral. A rock nem feltétlen szól a lazadásról, mert a 21. században már nem nagyon van mi ellen lázadni, de az attitűd egyszerűen nem rock. Ahogy nem l

2022. szept. 21. 21:25
 22/39 anonim ***** válasza:
76%
21. Folyt. Ahogy nem lesz rock valami a torzított gitártól, annak hiánya ellenére is lehet az. Előbb rock az Alice in Chains unplugged vagy Török Ádám, mint a mostani csapda. Előbb rock az Egyszerű dal, mint az alföldön nincsen semmi hegy.
2022. szept. 21. 21:28
 23/39 anonim ***** válasza:
19%

Ahogy érzed.

Szerintem ez amit művelsz egyszerű sznobéria.

2022. szept. 21. 21:41
 24/39 anonim ***** válasza:
74%
Miért tartod sznobériának?
2022. szept. 21. 21:54
 25/39 anonim ***** válasza:
85%

Én szeretem a rockot. De szerintem fölösleges úgy tenni, mintha egy zenei stílus mögött magasztos ideáknak is kellene állnia. Tény, hogy régebben a lázadás egy eszköze és kifejezési módja volt, másrészről viszont ez is csak egy művészeti stílus.

És mint általában a művészetekre, erre is igaz, hogy amelyik mű önmagában nem értelmezhető, külső magyarázatra szorul, akkor az nem egy kész alkotás.

Lehet, hogy kompaktabb befogadási élményt nyújt, ha tudod, hogy egy zene milyen háttérsztorival rendelkezik, milen körülmények között alkotta meg a zenész. Pl Beethoven Sors szimfoniája lehet sokkal húsbavágóbb, ha belegondolunk, hogy akkor írta, amikor közölték vele, hogy zeneszerzlő létére el fogja veszíteni a hallását teljesen. Mégis, ha ezt az adalékot nem tudjuk, akkor is teljes egészében értelmezhető a mű.

És az a nagy helyzet, hogy a Tankcsapda dalait ha úgy hallgatod, hogy nem tudsz semmit a szponzorációiról, a kivételezéses koncertlehetőségeiről stb... akkor is teljes egészében értelmezhetőek és a szövegek ugyanúgy szólnak a lázadásról, a társadalom kritikájáról, az élet örömeirl meg nehézségeiről, mint régen.

Persze, a zenei stílus sokat alakult 3 évtized alatt, de nem muszáj mindenkinek AC/DC-nek lennie szerintem. Sőt...

Szóval pont ezért, ha nem muszáj, én abszolút nem követem a Tankcsapdával kapcsolat bulvárhíreket. Meghallgatom a dalt és eldöntöm, hogy tetszik-e vagy sem.

És ahogy régen, úgy most is vannak szar számaik. Mert ne állítsuk már, hogy régen csak jó számaik lettek volna. És ott van a BAZ+ ami tényleg meglepő kooprodukció, bár az a szám elsősorban nem az ő számuk, hisz csak a refrénben vannak benne. És akár tetszik, akár nem, erre egy csomó fiatal bulizik, tetszik nekik. Limonádé nyári dal, igen. Mint pl a Fiúk Ölébe a lányok. Az is az.

De hallottam én már ír kocsmazenében Ganxta Zolit rapelni. Rosszabb lett ettől a hip-hop vagy az ír kocsmazene stílu? Nem, korántsem. Sőt...

Szóval ez a "ez nem rock" ez csak amolyan morális magasló, hogy "én nem közösködöm vele, mert elárulta az értékrendemet" vagy hasonló. Ez pont annyira sznobéria, mint amikor valaki azt állítja, hogy 20.000 forint alatt nem lehet használható telefont venni, vagy amikor a vén alkeszok kifejtik, hogy 8% alatt nem sör a sör. Vagy a tipic boomer duma, hogy 100 kg alatt nem férfi a férfi. Vagy az ember derekáig érő kutya mérete alatt nem kutya a kutya. Lehet még sorolni ezt napestig, de az egész csak arról szól, hogy az ember valami barom ideológiát a fejébe vesz és azt veszi etalonnak. És kérdem én, mi a gond a 3%-os citromos sörrel? Muszáj a konzervízű Argus strongot inni aminek még az sem ront az ízén, ha kihányod? Mitől lesz az sörebb? Semmitől.

2022. szept. 21. 22:51
 26/39 anonim ***** válasza:
46%

Az a helyzet, én is kontextusból kiragadva hallgatom a dalokat. Engem sem érdekel a tcs szponzorációja, meg az egész körítés. Soha nem tartottam magam sem punknak, sem ősrockernek, szóval nem érzem magam elárulva. Azt hiszem elég világosan leírtam a 21. hsz-ben, hogy nem várok lázadást a rockzenétől, sőt, korábbi témáknál kifejtettem azt is, hogy természetes és üdvös, ha egy 30 éves zenekar változik, érik és elfogadható az is, ha a keménységéből veszít. Szóval nem ideológiák alapján ítélek, ha te mégis ezt gondolod, az jogodban áll, csak tévedsz ;)

Az a baj a csapda utolsó 15-20 évével, hogy ebben az átalakulásban nem látom az érést, a mélységet, nem érzem, hogy Lukács több élettapasztalatot vagy gondolatiságot közvetítene. Pedig biztos van neki, csak elakad útközben. Ami pedig jön, az annyi, hogy "ugyanaz vagyok, mint 15 éve, mert én mindig ugyanaz vagyok, turnézok, híres vagyok, elvagyok, mint egy aranyhal a dunsztosüvegben, jó ez így ahogy van", ja és az alföldön pustol a hó, de csak télen. Lukács úgy csinál popzenét, hogy a rock stílusjegyeit felölti, de ezáltal kiüresíti. Pont úgy, mintha pacákat festenék egy vászonra, és kikiáltanám, hogy ez impresszionista festészet, de aki látott már festményt, az pontosan tudja, hogy ez egy blöff, csak egy szánalmas pózer vagyok, és nekik volna igazuk, pedig elég sok stílusjegynek megfeleltem.

Ezzel szemben a tankcsapda zenei és gondolati csúcsot jelentő 90-es évek második fele óta minden lépést visszafelé tesz meg, és lépésből túl sok volt sajnos. Az olyan számoktól, mint a Magzat a méh én, vagy a Tiszta fejjel először eljutottunk oda, hogy "a szobámban nem rakok rendet", aztán az alföld, vagy a baz+. Lukács ismeri a módszert, de elvesztette a mojot.

Nyári sláger a fiúk ölébe a lányok és a baz+ is, de ha ez utóbbi szerinted méltó arra, hogy egyáltalán összehasonlítsuk őket, a rockról alkotott fogalmaink fényévnyi távolságra vannak egymástól. Ezt hívhatod sznobériának, jogodban áll, de a rock aki elengedhetetlen része az a bizonyos attitűd. Ha szerinted nem, azt is meg tudom érteni, és azt is értem, hogy szerinted a mostani csapda is nevezhető rocknak.

Kutyának tekintem a tacskót, de nem tekintem annak a csivavát, pedig hasonló a méretük. Hogy miért? Mert a tacskó megfelel a generációkon átívelő kutyafogalomnak, ami sokkal több, mint fajmeghatározás DNS - vizsgálat alapján. Túlmisztifikálom? Lehet, de szerintem csak a lényeget ragadom meg.

Ja, és szeretem a citromos sört is. ;)

2022. szept. 22. 01:18
 27/39 anonim ***** válasza:
75%
Júj, egy ámokfutó Tanksapka-rajongó bepirította a túl okos válaszokat. :)
2022. szept. 22. 07:09
 28/39 anonim ***** válasza:
92%

Erre csak annyit tudok mondani, hogy attól még, hogy te nem tekinted kutyának a Chivavát, attól még az.

"Rockról alkotott fogalmaink". A kutyáról sem kell fogalmat alkotni. Ez egy faj és kész, akár elfogadod a tényt, hogy a Chivava kutya, akár nem, attól ő még az lesz.

2022. szept. 22. 10:30
 29/39 anonim ***** válasza:
11%

A kutya több, mint egy faj, az egy fogalom is. Nem véletlen, hogy a csivavát elsőre minden gyerek macskának nézi. A csivavát a gazdáik is ugyanúgy kezelik, mint a macskákat a gazdáik. A tacskót meg úgy, mint egy normális kutyát.

Ugyanígy vagyok a rockkal is, hogy ha az nem több, mint egyszerre megszólaltatott dob, elektromos gitár és basszus, akkor nincs benne a lényeg. De mindegy, túlbeszéltük. Mindenkinek más a zenefelfogása, mindegyik álláspont legitim.

2022. szept. 22. 11:55
 30/39 anonim ***** válasza:
100%
#28 A kutya, mint faj, egzakt fogalom. A rock nem az.
2022. szept. 22. 12:27
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!