Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Hogyan lehet beszámozni a...

Hogyan lehet beszámozni a zongora kottán hogy melyik hangot hányadik ujjal üssem?

Figyelt kérdés

Amikor még jártam tanarhoz, nekem ő mindig felírta a hangjegyek felé hogy melyik ujjal kell leütnöm az adott hangot (hüvelykujj -1, mutató -2 stb)

Már nem járok tanárhoz de szeretnék zongorázni és sokat segítene ha ezt én is megtudnám csinálni. Valami logika is kéne mögé nem pedig bele a vakvilagba számozni. Ha esetleg valaki tud segíteni azt nagyon megköszönném

2022. aug. 30. 10:19
 1/4 anonim ***** válasza:
76%
Szerintem ha minél többet gyakorolsz, feliratozás és beszámozás nélkül könnyebben fogod tudni megtanulni ezt.
2022. aug. 31. 12:16
 2/4 anonim ***** válasza:

Én ezzel nem foglakozom, mert többféle képen is lejátszható egy adott darab. Ez több mindentől függ. Talán jó kiindulópont a különböző hangok ujjrend skáláinak gyakorlása.

A zenéket egy adott hangra írják és ezek fokaival együtt ismétlődnek.

Például a hármashangzatoknál, itt van a C-dúr. Az alap 1 fok maga a C-dúr. Ennek hármashangzata, akkordja: C-É-G. Vagy is 1-3-5 fok. Ha a C-dúrt nézzük tovább (de ez minden másik hangra érvényes), akkor egy adott zeneszám legtöbbjénél, 1-4-5 fokára épül. Vagy is C-F-G-re. Ha tudod a C, F, G, skálákat, akkor könnyedén tudsz majd váltani ujjrendet az adott "fokok" között. Ha érdekel küldők privát egy link, ahol ujjrend skálákat találsz.

2022. szept. 1. 13:21
 3/4 anonim válasza:
Szia , szerintem hosszú távon könnyebb , ha nem számozod meg a hangokat .
2022. okt. 1. 14:34
 4/4 anonim válasza:
Ha csak magadnak tanulnosz egy számot akkor nincs értelme megszámozd... előbb utóbb belejössz. Ha viszont előadásra kell vagy muszáj tökéletes legyen jól jön a számozás. Első sorban nézz szét youtuben és onnan lesd le az ujjakat. Ha nincs videó róla akkor nézd meg neked hogy kényelmes és írd le
2022. okt. 27. 13:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!