Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Zongorán, hogy lehet ütemhangs...

Zongorán, hogy lehet ütemhangsúlyt adni, ha nem számolásos módszerel gyakorlunk?

Figyelt kérdés

Mert ha számolunk rá akármilyen módszerrel (Pl.: 2/4 ütemnél)

E-gyet ke-tőt

Ott azért egyértelmű hogy kell ütemhangsúlyt adni az 1-re.

De ha a gyakorlónevét használjuk, akkor el nem tudom képzelni, hogy egy tá, ti értékű hangot hogy lehet hangsúlyozni az ütem elején.

2022. aug. 20. 22:16
 1/6 anonim ***** válasza:
68%
fogalmam sincs miről beszélsz
2022. aug. 21. 15:00
 2/6 A kérdező kommentje:
Hogyan kell az ütem 1.hangját hangsúlyozni?
2022. aug. 22. 00:21
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Erősebben nyomod le a billentyűt.
2022. aug. 22. 12:29
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Eleve a számolásod furi, két negyedben nem úgy számolunk, hogy "egy-et, ket-tőt", hanem "egy-két", azaz a negyedek ütemen belüli sorszámát mondjuk, így lesz "egy-két-hár-négy" a négy negyedes ütem stb, és az "egy"-en van a hangsúly.

Ha a nyolcadokat számolod "egy-et-ket-tőt"-tel, akkor is csak az "egy" szótagra eső hang lesz a hangsúlyos.

Mindkét esetben az "egy" az egy. :)

2022. aug. 23. 12:42
 5/6 A kérdező kommentje:

Szerintem meg lehet 2/4 - es ütembe a nyolcadokat is számolni (neten találtam ezt a képet) + youtube-on is számolt már így Zongoratanár 🎶🙂):

[link]

2022. aug. 24. 00:03
 6/6 A kérdező kommentje:
Vagy a kép szerinti módszerrel szabálytalan számolni? 😀
2022. aug. 24. 00:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!