Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Ütemhangsúlyos verselés segítség?

Ütemhangsúlyos verselés segítség?

Figyelt kérdés
Radnóti Miklós Bájoló című költeményében kéne meghatároznom azt, hogy ez ütemhangsúlyos vagy időmértékes és nem tudom jól csináltam e. Én ütem hangsúlyosnak írtam. 5 szótagból áll egy sor és két hangsúlyos szótag van benne. "Rebbenő szemmel/ülök a fényben," Ez az első két sora. A hansúly az első szóban a 'reb'a második szóban a 'szem' szónál van. Akkor ez két ütemű 5-ös?
2022. jan. 19. 18:05
 1/2 anonim ***** válasza:

Jól gondolod.

Hallgasd meg ezt, érezni fogod: https://www.youtube.com/watch?v=PcPmokVbz3A

2022. jan. 19. 21:02
 2/2 anonim ***** válasza:
Az időmértékes nagyon könnyen ki is zárható, mert semmilyen szabályos ismétlődése a verslábaknak nem fedezhető fel a versben. Pláne a második sorban szembeötlő, ahol három rövid szótag található egymás után - ilyen versláb pedig nincs.
2022. jan. 20. 10:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!