Szerintetek Magyarországon meddig tartott a rap-gengszterrap korszak?
Semeddig.
Ez az Amerikát utánzó álgengszterkedés nekem sosem jött be. Úgy tesz minden belpesti "rapper", mintha ők is a gettóból törtek volna ki.
Főleg ez a Mr. Busta gyerek - akinek a neve gondolom a Fuck wit Dre Day első verzéjének első sorából származik -, brutális, amit művel. Ezeket gangsta rap-nek nevezni...
De úgy veszem észre, hogy manapság a rapet sem igazán viszik túlzásba az állítólagos hiphop számokban (még mindig magyarokról beszélek).
Megszületett T Dániel és Manujel stb., akik örömmel sz@rják ki újra és újra azt a bizonyos spanyolviaszt, amit előttük már rengetegen megtettek. Így képviselik a magyar Trap-et, mint műfajt, ami inkább a pop el-hiphop-osított verziója, habár tudtommal a műfaj nem ilyen formájában keletkezett.
Azt nem értem, hogy ezeknek miért volt népszerűsége.
90-es évekre asszociáltam a kérdésből, míg el nem olvastam a magyarázatot. A kétezres évekre a popzene, majd elektronikus zene lenyomta a mainstreamből, előtte pedig a rap popzenés volt (pl. Geszti Péter) és nem gengszter. Nekem a Ganxsta, Dopeman, Tyson, Ogli G és hasonló klasszikus ugrik be róla, mondjuk olyan 1995-2001/2 időszaka, utána kihaltak.
10 évvel később Busta már egy generációs ugrás, egy számát sem hallottam még.
Egyetèrtek az előzővel, ezek a kilencvenes èvek közepètől futottak mindenfèle vadhajtással (pl. G-play meg hasonlók) a kètezres èvek elejèig. Amikről itt szó van, hogy Mr Busta ès hasonlók, az már csak egy felmelegìtèse a tèmanak, ès valóban soha nem lèptek ki az underground szcènából, ès lettek mainstream előadók.
Anèlkül meg nem beszèlhetünk "korszakról"
kb. mióta Paja meghalt meg Razo elég inaktív.
Utoljára ők képviselték hitelesen ezt a vonalat, persze nem a szó szerinti gengszter vonalat, de azért a fegyver, drog, késelés, börtön évek stb. azért még mindig inkább a hiteles vonal, mint a Busta féle bohóckodás.
Meg még 2015 ben Ogli is tolta ezt a vonalat az új mesél az alvilággal.
Azokat is csak a primitív emberek hallgatják. Embereket raboltak ki és ők nem romák, ja, de az ilyenkor nem számít, tudjuk. Pedig a viselkedésük cigányos, tehát cigányok. Papaja, meg a rezsó. 😂😂
Mondjuk azért nem ártott volna odafigyelni a szövegeknél.
Meg gondolom az amcsikat meghallgatod, mert az angol pedig sokaknál ugyanez a szitu még jó pár legendánál is ez volt.
Vagy Snoop aki nem elég, hogy gengszterkedett de még hivatalos vamzer is volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!