Elszakadt a gitáromon a húr. Mit csináljak?
Olyan dolgot teszel, mintha ablak mosás ürügyén kikocsikáznál egy gépjárművel a benzinkútra.
Megveszed a húrkészletet a hangszerboltban.
Hazaviszed.
Ha szükséges hagyod, hogy a húrok átvegyék a szoba hőmérsékletét.
Leszeded a leharcolt húrokat a gitárodról.
Előveszed a húrokat, - kibontod.
Javaslom, hogy sorban, egyesével bontsd ki, - ill. tedd fel őket, - mert akkor nem lesz keveredés.
A húr feltétele úgy történik - hagyományos elrendezésű - gitárra, hogy a húrláb mögött van egy fém szerkezet, amelyen ki van képezve mind a hat húrnak úgy a hely, hogy a húrt a "húsklopfolós" végénél bele tudod akasztani ezekbe a résekbe.
A legvastagabb húrét az arcodhoz legközelebbibe, a kevésbé vastagot az ez alattiba, és így tovább...
Sorrend:
E(3); A; D; G; H (vagy B, - kinek hogy szimpatikusabb); E(5)!
A húr másik végét a nyak végén kiképzett fémkulcsok megfelelő hornyaiba kell befogatni, de ügyelni kell egy-két dologra:
Az egyik az, hogy mindig hagyj annyi húrt a nyaki csap számára, hogy 4-5 menetet úgy tudjál a hangolókulcsra felcsévélni, hogy még ne feszüljön meg a húr.
A másik, hogy enyhe - kézzel - feszítés közben optimális felhangolni a húrt. Én ezt úgy oldottam meg, hogy a húrt a gitár saját súlyával feszítettem meg, - ráakasztva azt a kézfejemre addig, amíg befért az ujjam a húr és a gitártest közé. -Nem biztos, hogy ez a legjobb, de én így csináltam.
Fent van mind a hat húr...
Amikor kellően feszesek ahhoz a húrok, szépen a helyükre rakod őket, - a húrlábon is a megfelelő résben kell, hogy legyenek, és a gitár nyakának végén elhelyezkedő nútokkal tagolt lapocskában is a megfelelő helyükön kell, hogy legyenek a húrok. A húrláb magasságát érdemes ilyenkor szabályozni, - ha szükségesnek véled, - mert felhangolt állapotban téve ezt, elhangolódik csúnyán a gitárod a későbbiekben.
Nem tudom, mihez állítod be az alaphangot, - hangolósíphoz, billentyűs hangszer "A" -hangjához, vagy hangológéphez, - de elsőnek az "A" -hangot, (az "A" -húrt üresben) szokták hangolni.
A bund a gitár nyakán lévő fémérintő, - ami mentén lenyomja a zenész a húrokat a hangmagasság manipulálásának okán.
Az E(3), - legvastagabb - húrt ez alá hangolják öt bunddal, - azaz az "A"-hanggal az "E"(3) -húr ötödik bundjánál lefogott hanggal kell "egybe csengenie", azonos hangot kiadnia.
A "D"-húrt, - ami az "A"-húr alatt van FIZIKAILAG (!),- az "A"-húr ötödik bundjához, a "G"-t a a "D" 5. bundjához, a "H"-t a "G" 4. (!) bundjához, az "E"(5)-öst pedig a "H" 5. bundjához hangolják - hagyományos hangolás esetén.
Érdemes gondoskodni állandóan tartalék húrkészletről, mert az elektromos szólógitár húrjai lényegesen kisebb erőhatástól képesek elszakadni, mint a basszusgitár húrjai.
Bármikor, bárkivel előfordulhat ez a malőr, - de ciki egy ilyen dolog miatt félbehagyni egy fellépést.
Remélem segítettem!
Üdvözlettel:
zollye
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!