Szintetizátor/Midi Controller? Melyiket vegyem?
Szeretnék venni egy szintetizátort vagy billentyűs midi controller-t.
Elsősorban azért, hogy megtanuljak játszani rajta.
Egy midi controller-em már van, egy Novation Launchpad Mini MKIII, de ez egyértelműen nem arra kell, amire a fent említetteket használnám.
Ami szempont lenne:
- Nagyon maximum 70.000Ft-ot szánnék rá, de jobb lenne az alatt (50-60.000 körül)
- Minimum 61 billentyűs legyen (igazából ennél több nem is kell legyen)
- Ha midi controller, akkor leütés-érzékeny
- Kompatibilis legyen FL Studio-val (ezt a DAW-ot használom régóta, tehát ebből leszűrhető, hogy a tanuláson felül később másra is használnám)
Nem igazán tudom eldönteni, hogy mindezek fejében szintetizátort vagy midi controllert lenne érdemes vennem, és azon belül is melyiket (mármint a márkákkal sem vagyok teljesen tisztában), ebben kérnék segítséget.
Nincs értelmes, számodra alkalmas, billentyűs szinti 200 euró alatt, csak nagyon gagyi, vagy nagyon réteg kütyük. Felejtsd el a szintit addig, amíg nincs legalább 2x ennyid rá. Egy VSTi egyébként is pontosan ugyanazt csinálja, mint egy digitális szinti: a billentyű- és paraméter inputokból egy processzorral audio jelet csinál. Tök mindegy hogy a program a dobozban vagy a gépeden fut. Nincs érdemi különbség a kettő között. Analóg szintiknél még úgy-ahogy van értelme fizikai hangszerről beszélni, de nagyrészt az is bullshit, és azok egyébként sem a te ligádban játszanak addig amíg nincs több pénzed.
Nyugodj meg, ma már a profik is nagyrészt kontrollereken tolják, és több VSTi-jük van, mint szintijük. Sőt, kapaszkodj meg, sok szintinek nincs is billentyűzete, kontrolleren keresztül kell adni nekik az inputokat.
"sok szintinek nincs is billentyűzete, kontrolleren keresztül kell adni nekik az inputokat."
Ezt tudom,
azt is tudom, hogy a VSTi is ugyanazt csinálja.
Nekem egyedül az volt a félelmem, hogy esetleg játszani nem ugyanaz a kettőn (ne kérdezzétek, miért), mivel elsősorban ez lenne a cél (mármint a tanulás).
Ez az utolsó hozzászólás mondhatni véglegesen meggyőzött.
Köszönöm a segítséget,
Köszike a linkeket is!
Nyilván egy jobb USB-s hangkártya kell, szintén hangszerbolti. Valahol 30000 fölött fogsz olyat találni, ami szolgáltatásaiban is és ASIO driver minőségében is hoz egy használható szintet. Ha fórumokon túrva azt látod, hogy a tiedhez hasonló konfigokon 128 byte puffermérettel nem röccen be a hang, akkor neked az már egy igen jó driver. Személy szerint észre tudom venni a 128 és 256 byte lejátszópuffer közti különbséget billentyűn is, dobpaden meg főleg. A 128b 44,1kHz-en bő 2ms, minden egyéb késleltetéssel együtt nagyon rossz esetben is kb 5ms leütéstől megszólalásig. 5ms alatt a hang megy 1,7 métert a levegőben. Tehát a 256-os ASIO pufferméret se vészes, de észre szoktam venni, és váltok 128-ra, amikor még csak feljátszok midi sávokra. Nyilván CPU terheltséget ilyenkor még minimálison tartjuk, és nem rakunk semmi olyan effektet sehova, ami miatt a plugin delay compensation (PDC) újabb ezredmásodperceket rontana a reakcióidőn, eléggé rontva ezzel a játszhatóságon.
A jó öreg Focusrite alapmodelljei a legnépszerűbbek, elvileg a driver is elég jó már. Amikor én válogattam, az ESI drivereit istenítették mindenfelé a fórumokon, és még ezt a harmincakárhányezer forintos U22 XT modellt is a legstabilabb low latency driverű ördögként tartották számon a maga kategóriájában. Extrém esetekre RME a százezer fölötti kategóriában. Nézz teszteket, szerintem te is röhögsz majd, képtelenségek történnek. :)
14: Azért megnézném én azt a vaktesztet, ahol 2 ms-ot kiérzel billentyűn :)
Kérdező, ráérsz a hangkártyára, pénzügyileg és zongoraskill-ügyileg egyaránt. Az elején örülsz, ha a nyolcadokat eltalálod lol... ASIO4ALL a beépített kártyádhoz, a buffereket húzd le amennyire kényelmesen le tudod, oszt hadd szóljon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!