Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Szintetizátor/Midi Controller?...

Szintetizátor/Midi Controller? Melyiket vegyem?

Figyelt kérdés

Szeretnék venni egy szintetizátort vagy billentyűs midi controller-t.

Elsősorban azért, hogy megtanuljak játszani rajta.

Egy midi controller-em már van, egy Novation Launchpad Mini MKIII, de ez egyértelműen nem arra kell, amire a fent említetteket használnám.

Ami szempont lenne:

- Nagyon maximum 70.000Ft-ot szánnék rá, de jobb lenne az alatt (50-60.000 körül)

- Minimum 61 billentyűs legyen (igazából ennél több nem is kell legyen)

- Ha midi controller, akkor leütés-érzékeny

- Kompatibilis legyen FL Studio-val (ezt a DAW-ot használom régóta, tehát ebből leszűrhető, hogy a tanuláson felül később másra is használnám)

Nem igazán tudom eldönteni, hogy mindezek fejében szintetizátort vagy midi controllert lenne érdemes vennem, és azon belül is melyiket (mármint a márkákkal sem vagyok teljesen tisztában), ebben kérnék segítséget.

2022. máj. 31. 14:52
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

Nincs értelmes, számodra alkalmas, billentyűs szinti 200 euró alatt, csak nagyon gagyi, vagy nagyon réteg kütyük. Felejtsd el a szintit addig, amíg nincs legalább 2x ennyid rá. Egy VSTi egyébként is pontosan ugyanazt csinálja, mint egy digitális szinti: a billentyű- és paraméter inputokból egy processzorral audio jelet csinál. Tök mindegy hogy a program a dobozban vagy a gépeden fut. Nincs érdemi különbség a kettő között. Analóg szintiknél még úgy-ahogy van értelme fizikai hangszerről beszélni, de nagyrészt az is bullshit, és azok egyébként sem a te ligádban játszanak addig amíg nincs több pénzed.

Nyugodj meg, ma már a profik is nagyrészt kontrollereken tolják, és több VSTi-jük van, mint szintijük. Sőt, kapaszkodj meg, sok szintinek nincs is billentyűzete, kontrolleren keresztül kell adni nekik az inputokat.

2022. jún. 2. 20:33
 12/16 A kérdező kommentje:

"sok szintinek nincs is billentyűzete, kontrolleren keresztül kell adni nekik az inputokat."

Ezt tudom,

azt is tudom, hogy a VSTi is ugyanazt csinálja.

Nekem egyedül az volt a félelmem, hogy esetleg játszani nem ugyanaz a kettőn (ne kérdezzétek, miért), mivel elsősorban ez lenne a cél (mármint a tanulás).

Ez az utolsó hozzászólás mondhatni véglegesen meggyőzött.

Köszönöm a segítséget,

Köszike a linkeket is!

2022. jún. 2. 20:46
 13/16 anonim ***** válasza:
Akkor vedd a legolcsóbb használtat, és még spórolsz is :D
2022. jún. 2. 21:06
 14/16 anonim ***** válasza:

Nyilván egy jobb USB-s hangkártya kell, szintén hangszerbolti. Valahol 30000 fölött fogsz olyat találni, ami szolgáltatásaiban is és ASIO driver minőségében is hoz egy használható szintet. Ha fórumokon túrva azt látod, hogy a tiedhez hasonló konfigokon 128 byte puffermérettel nem röccen be a hang, akkor neked az már egy igen jó driver. Személy szerint észre tudom venni a 128 és 256 byte lejátszópuffer közti különbséget billentyűn is, dobpaden meg főleg. A 128b 44,1kHz-en bő 2ms, minden egyéb késleltetéssel együtt nagyon rossz esetben is kb 5ms leütéstől megszólalásig. 5ms alatt a hang megy 1,7 métert a levegőben. Tehát a 256-os ASIO pufferméret se vészes, de észre szoktam venni, és váltok 128-ra, amikor még csak feljátszok midi sávokra. Nyilván CPU terheltséget ilyenkor még minimálison tartjuk, és nem rakunk semmi olyan effektet sehova, ami miatt a plugin delay compensation (PDC) újabb ezredmásodperceket rontana a reakcióidőn, eléggé rontva ezzel a játszhatóságon.

A jó öreg Focusrite alapmodelljei a legnépszerűbbek, elvileg a driver is elég jó már. Amikor én válogattam, az ESI drivereit istenítették mindenfelé a fórumokon, és még ezt a harmincakárhányezer forintos U22 XT modellt is a legstabilabb low latency driverű ördögként tartották számon a maga kategóriájában. Extrém esetekre RME a százezer fölötti kategóriában. Nézz teszteket, szerintem te is röhögsz majd, képtelenségek történnek. :)

2022. jún. 3. 13:29
 15/16 anonim ***** válasza:

14: Azért megnézném én azt a vaktesztet, ahol 2 ms-ot kiérzel billentyűn :)

Kérdező, ráérsz a hangkártyára, pénzügyileg és zongoraskill-ügyileg egyaránt. Az elején örülsz, ha a nyolcadokat eltalálod lol... ASIO4ALL a beépített kártyádhoz, a buffereket húzd le amennyire kényelmesen le tudod, oszt hadd szóljon.

2022. jún. 5. 00:02
 16/16 anonim ***** válasza:
2ms vs 5 tényleg észlelhető. Másabb, mintha kicsit messzebb lennél, nem maradsz olyan jól az ütemmel. Közvetlenül nem veszed észre, csak ha nagyon 0 attackos hangot elkezdesz zongorásan késősnek érezni, de sokkal enyhébb. Valószínűleg a round trip latency a rendszeremen akkora, hogy ilyen 8 meg 5 lehet a vége, és 8ms tényleg nem olyan hirtelen reakció, az 5 meg már szerencsésen bebújik az azonnaliság-érzetbe nálam...
2022. jún. 5. 05:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!