Szintetizátor/Midi Controller? Melyiket vegyem?
Szeretnék venni egy szintetizátort vagy billentyűs midi controller-t.
Elsősorban azért, hogy megtanuljak játszani rajta.
Egy midi controller-em már van, egy Novation Launchpad Mini MKIII, de ez egyértelműen nem arra kell, amire a fent említetteket használnám.
Ami szempont lenne:
- Nagyon maximum 70.000Ft-ot szánnék rá, de jobb lenne az alatt (50-60.000 körül)
- Minimum 61 billentyűs legyen (igazából ennél több nem is kell legyen)
- Ha midi controller, akkor leütés-érzékeny
- Kompatibilis legyen FL Studio-val (ezt a DAW-ot használom régóta, tehát ebből leszűrhető, hogy a tanuláson felül később másra is használnám)
Nem igazán tudom eldönteni, hogy mindezek fejében szintetizátort vagy midi controllert lenne érdemes vennem, és azon belül is melyiket (mármint a márkákkal sem vagyok teljesen tisztában), ebben kérnék segítséget.
Amit kifelejtettem:
Ugyanolyan a kettőn játszani?
Tehát ha megtanulok midi controller-en játszani, akkor elmondhatom magamról, hogy tudok szintetizátorozni is?
Hát kb. ugyanaz, csak a hangszínek a szintiben benne vannak, a midi billentyűzetben pedig nincsenek. (Sőt a szintiken szokott lenni midi vagy esetleg usb kimenet, szóval azokat is lehet "midi billentyűzetként" használni.)
FL studio-val szerintem kb. bármelyik kompatibilis, szóval ilyen szempontból bármit vehetsz. Ha menő hangszínek is kellenek, akkor... tudni kell letölteni. :D
Szintik közül a Korg a legmenőbb, használtan lehet hogy van ennyiért valamelyik régebbi fajta. Ha viszont vannak vsti-k a gépeden, akkor azt bármivel vezérelheted, a lényeg hogy legyenek rajta normál méretű billentyűk.
Szia! Ennyi pénzböl uj szinti leginkább tanuló kategóriás jön ki alap tudással, használtba el lehet csipni jo középkategóriás szintit is.
Az hogy a kontroleren tudsz valamennyire játszani egy jo alap lehet,
de azért lesz mit tanulni mert a szintin a bal kéznek is dolgozni kell.
Az elöttem válaszolóval annyiba vitatkoznék hogy a " Korg a legmenőbb"
ez erösen izlés dolga is, én Rolandos voltam mindig és szerintem az is van annyira menö :)) amugy meg amire te szeretnéd használni nem annyira márkafüggö.
A legolcsóbb olyan, aminek a szolgáltatásai neked a leginkább kézre esnek. Inkább fejleszteném a DAW körüli dolgokat, hangszert kimondottan olyat vennék, aminek a saját hangja kell, és képes is leszek megfelelő minőségben rögzíteni, vagy mindezen túl: amivel konkrét rendszeres élő fellépéseim lesznek kb egy életen át, akár zenekarral, akár magánszámként, akár streamen, akár IRL.
Nagyon sokat segítettetek az eddigiekkel!
#3 Az nem gond, ha nem új, egy páréves használt is megteszi, bár nem tudom, mennyire éri meg ezeket használtan venni, ezzel kapcsolatban esetleg valami tanács?
A kérdés főlént arra irányult, hogy szintetizátor vagy kontroller, és nekem az előbbi felé húz a szívem.
Igen, a hangformázás is érdekel, ahogyan többen írtátok. Erre ezek szerint egy olcsóbb eszköz teljesen alkalmatlan? (Olcsó alatt most konkrétan az általam megadott keretet értem, mert ahogy az árakat néztem, már látom, hogy mire gondoltatok).
De erre még mindig várom a választ: ugyanolyan játszani a kettőn?
Az utolsó kérdéshez: eléggé utolsó szempont, de én nem játszok semmilyen hangszeren. Volt már próbálkozásom (nem ilyesmivel, teljesen más), de ez régen volt. Egy midi controllert pedig személy szerint nem igazán vélek hangszernek, és ahogy utánanéztem, hivatalosan sem az.
+
"Az hogy a kontroleren tudsz valamennyire játszani egy jo alap lehet,
de azért lesz mit tanulni mert a szintin a bal kéznek is dolgozni kell."
Itt mire gondolsz? Egy controlleten talán nem kellene mindkét kezet használni?
Igen, ugyanolyan játszani a kettőn.
Használj vsti-ket, és akkor a legolcsóbb is megteszi, ha a szokásos méretűek rajta a billentyűk.
Megéri használtan, ha mködőképes, sokkal olcsóbb.
Van egy-két, nem túl elterjedt "mini" kontroller, de ha láttál már normál szintetizátort, akkor fel fog tűnni, hogy melyik a szokásos méret. :D
Képről nem látszik túl jól, de a leírásában ott van, hogy "billentyűk mérete":
* ennél "szabványos" = [link]
* ennél "mini" = [link]
Amúgy itt van pár szimpatikus:
Ilyet lehet hogy találsz használta jófogáson.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!