Hogyan tudom "jogvédeni" a zenéim YouTube-on?
Szeretnék egy "no copyright" jellegű csatornát indítani YouTube-on a saját zenéimmel amiket én készítek.
Ennek a lényege, hogy 1000 feliratkozó után monetizálni tudom a csatornám, másrészt ha valaki más használja a zenéim a videói alatt, akkor a reklámbevételekből részesülök én is.
Viszont szeretném azt elkerülni, hogy más csak simán letöltse a zenéim és kiadja saját néven, hogy Spotify-on és máshol pénzt keressen vele.
Kiadni nem szeretném a zenéket, pont ez lenne a lényege a copyright mentes zenének, viszont ilyen esetben mi véd meg engem attól, hogy más ellopja a zenéim?
Te valamit nagyon keversz.
A "no copyright" lényege pont az, hogy nincs az adott művön jogvédelem: az szabadon terjeszthető, másolható, átdolgozható, stb.
Az meg egy teljesen más dolog, hogy szabadon elérhetővé teszed őket. Ehhez pedig nem kell lemondani a szerzői jogaidról.
"Ennek a lényege, hogy 1000 feliratkozó után monetizálni tudom a csatornám"
Nem, nem ez a lényege. Ez tök független a videóid jogállásától, reklámkattintások/végignézések után fizet. (Kivéve, ha valaki másnak van jogi követelése a műved iránt.)
"másrészt ha valaki más használja a zenéim a videói alatt, akkor a reklámbevételekből részesülök én is."
"No copyright" esetén ez nehezen fog menni.
Szerződnöd kell egy YouTube partner céggel, akik be tudják regisztrálni a zenéidet a YouTube Content ID rendszerébe. Ez a rendszer ismeri fel, ha más is használja a zenéidet.
Alap esetben Magyarországon az Artisjus (és más zene kiadók) szokták ezt intézni.
Viszont ez pont hogy copyrightos zenét jelent, hiszen te akarod a zenéd anyagi hasznát élvezni, amire a szerzői jogvédelem ad lehetőséget.
A no copyright épp az ellenkezője ennek. Ott pont az a lényeg, hogy a zenéd nincs beregisztrálva a YouTube-nál, így aki felhasználja, annak a videóin nem lesz jogi követelés és neki nem kell lemondania a bevételről, hogy a tiéd legyen.
Van egy rakás olyan stock zenei szolgáltató oldal, mint pl. Epidemic Sound, Artlist.io, stb, ahova zenészként be tudsz regisztrálni, feltöltheted a zenéidet és valamennyi díjat kapsz érte, ha onnan valaki letölti. Mondjuk túl nagy bevételre ne számíts (de az eredeti terved szerint YouTube reklámokból se), mert az összes ilyen szolgáltató azzal próbál behúzni videós ügyfeleket, hogy olcsón adják nekik a zenéket, ami aztán sok zenész közt oszlik meg - az oldal jutalékának levonása után.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!