Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Miért van az, hogy mindig a...

Miért van az, hogy mindig a hard rock/metál együttesek a legjobbak?

Figyelt kérdés

A kritikusok is állandóan az ő lemezeiket dicsőítik, mindig nekik van teltházas koncertjük, az ő lemezeiket kiséri mindig média-hype, mindig a metal/rock zenészeket mondják a legjobbaknak stb.

De miért? Mitől mindig a metalisták a legjobbak?

2022. jan. 20. 13:26
 1/9 A kérdező kommentje:

https://www.gyakorikerdesek.hu/szorakozas__zene__10311480-sz..

Meg ennél a kérdésnél is csak hard rock zenekarokat említenek meg

2022. jan. 20. 13:29
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Nincs az.

Pl Michael Jacksonnak szerinted nem voltak állandóan teltházas koncertjei? Pedig nem sok köze volt se rockhoz, se metálhoz.

2022. jan. 20. 13:36
 3/9 anonim ***** válasza:
91%
Én pont hogy fordítva látom ezt. A hard rock, metal zenéketsoha nem játsszák a rádiók (soft rockot néha, de azt is ritkán), a rocker és metalzenészekről sokkal kevesebbet ír a sajtó, és sokkal kevesebbet is keresnek mint a popsztárok vagy a felkapott DJ-k. Plusz egy jó rockzenésznek komoly zenei tudásra van szüksége, míg a DJ gyakorlatilag gépen programozza a zenéjét, és az agyon autotune-olt popénekeseknek se kell megszakadniuk az erőlködéstől.
2022. jan. 20. 14:07
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

A kritikusokra vonatkozó részt nem nagyon értem, tekintve, hogy évtizedeken keresztül a hard rock és metal kritikusi körökben nagyon nem volt népszerű, helyette punk, alternatív és experimentális zenékkel foglalkoztak. A vezető brit zenei lap, az NME pl. emlékeim szerint 1970-1990 között kb. 4-5 metal albumra adott jobb értékelést 2 csillagnál, viszont a posztpunk és indie zenekarokat nagyon is szerette és támogatta.

A kettő leghíresebb rockkritikus, Lester Bangs és Robert Christgau sem volt ezeknek a zenéknek a barátja, ők is inkább a punk felé húztak. Bangs picit enyhébb volt a hard rockkal és a metallal, de csak mint "agyatlan szórakozás" tartotta számon, Christgau meg rendszeresen kritizálta a nőgyűlöletet, amit szerinte a stílus sugárzott.

És mára kiegyenlítettebb ugyan a helyzet, de a kritikusok körében még mindig nem a hard rock/metal előadókon van a hangsúly, leszámítva a kizárólag ilyen típusú zenével foglalkozó oldalakat.

Az elmúlt harminc év legbefolyásosabbnak számító zenei oldala, a Pitchfork pl. viszonylag széles spektrumon mozog mainstream poptól fogva avantgárd kísérleti zenéig, és természetesen vannak metalzenekarok, akiket nagyra tartanak (Boris, Pig Destroyer, ISIS stb...), ha végignézed mondjuk az évtizedenkénti toplistáikat, az arányuk még mindig eltörpül a többi stílusban alkotó előadókhoz képest.

És a linkelt kérdés alatti kommentekben azért van más is, nem csak hard rock. Az első válaszoló new wave előadókat írt (oké, a Roxy Music csak proto-new wave) és én is említettem a Velvet Undergroundot, ami szintén messze esik a hard rock világától.

2022. jan. 20. 14:28
 5/9 A kérdező kommentje:

Morpheus!

Amúgy én úgy gondoltam, hogy a kérdező az, aki csak a hard rockra támaszkodik.

2022. jan. 20. 15:11
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Szeretem az ilyen kérdéseket, amik egy full alátámasztatlan felvetést jelölnek meg tényszerű kiindulópontnak, aztán arra várnak magyarázatot... Nem lehet ilyet kijelenteni, hogy a rock/metál reputációja lenne a legjobb a komplett zenei színtéren, semmilyen szempontból. Ez maximum bizonyos kultúrkörökben van úgy, ahogy mondod, de még rock-centrikus körökben sem hiszik azt sokan, hogy az ő véleményük egyenlő lenne a status quo-val; pont, hogy kifejezetten gyakori egy ilyen szűklátókörű áldozatkomplexus, miszerint a rockzene, ami a zene etalonja, igazságtalanul van mellőzve a mindenféle igénytelen mainstream zenék javára (a hármas számú válaszoló szolgáltatott is erre élő példát), ami meg szintén nem igaz, hiszen ilyen tág műfajmegnevezésekre tök értelmetlen jelzőket dobálni, vagy megpróbálni összehasonlítgatni bármilyen technikai szempont szerint. A valóság valahol a kettő perspektíva között van: a rocker/metálos szubkultúra gyakorlatilag a második legbevettebb modern zenei irányzat a sima popkultúra után, szóval rengeteg pozitív véleményt fogsz hallani rockzenéről, meg rengeteg olyan véleménnyel fogsz találkozni, ami csak a rockzenét veszi figyelembe, de attól még nyilván nem az a legnépszerűbb a hallgatói konszenzus szerint - meg a kritiksui szerint sem. Ez utóbbi pontot Morpheus19 jól kifejtette, én csak annyit tennék hozzá, hogy az internet-éra legnagyobb hatású kritikusa Anthony Fantano, akinek a munkássága a Pitchfork-hoz hasonlóan szintén szélesebb műfaji spektrumot fed le, és akik őt vádolják egyfajta stílus-elfogultsággal, azok pont azt szokták mondani inkább, hogy nem beszél elég metálról (avagy "nem is érti" azt), és túl sokat beszél pl. hip-hop-ról (avagy "csak ahhoz ért").
2022. jan. 20. 16:28
 7/9 anonim ***** válasza:
61%
Miért van az, hogy a szőke, bögyös csajok a legjobbak?
2022. jan. 21. 07:04
 8/9 A kérdező kommentje:

Meg a Wikipédián

A heavy metálról egyenesen kiemelt szócikk van, a többi metál-műfajról se keveset írnak. Ellentétben a pop rockról, amiről kevés a szócikk, a soft rockról pedig egyenesen nincs szócikk.

2022. jan. 21. 17:42
 9/9 Tom Benko ***** válasza:
100%
@Kérdező: Akkor írjál egyet. Ha kell, segítek is benne.
2022. jan. 23. 16:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!