Kezdő, 0-ról induló zongora tanuláshoz milyen hangszert ajánlotok? Mi alapján érdemes választani?
Hogy a trollkodást megelőzzem... zongorára gondoltam :)
De hogy milyet? A következő irányokban gondolkodtam:
Az egyik stratégia.. valami nagyon minimál, amit ha megtetszik a zongorázás, nyilván le kell cserélni rövid időn belül. Ha nem tetszik meg, akkor sincs nagy bukta rajta:
- Nagyon olcsó MIDI keyboard + szoftver (Pl Nektar GX61 ~55eFt kiegészítőkkel)
- Olcsóbb használt szintetizátor (< 100eFt)
Nyilván a fentiek nem is minden esetben 88 gombosak, és főleg nem kalapács mechanikásak, jó ha félig kiegyenúlyozottak.
A "bejön" stratégia, amit aztán évekig tudok használni, középhaladó szintig is megfelel. Hát itt 200-300eFt ha szettben (állvány,pedál,szék,stb) gondolkodom. Eddig hajlandó is vagyok elmenni. Pl: Roland FP-10,30 vagy 30X. Szetbben, szép faálvánnyal, pedálzattal és székkel 300eFt-ból kijönne.
Igazából más javaslatokat várnék, hogy a kettő véglet között kinek mi jött be kezdőként. De akár arra is keresem a választ, melyik startégia lehet a jobb. A zongora tanulásra az elszántság most nagy, de hajlamos vagyok feladni néha egy-egy hobbit. :(
Ki milyen mást típust javasol? Olyan megoldásokat keresek ami hordozható, és nem csak hordozható állványra, de igényesebb fa állvány (lakásba) is létezik hozzá. Bár a faállvány inkább csak a komolyabb, tehát hosszú időre tervezett hangszernél fontos. Olcsóbb hangszert amit fél-1 évig múlva úgy is cserélek, az csővázon is renben van. Nyilván csak elektromosat.
Persze egy hagyományos Steinway & Sons-t vennék legszívesebben, de az nem fér bele a keretbe, se a nappaliba :)
Az értelmes, segítőkész válaszokat előre is köszönöm.
Még ezeken is gondolkodtam:
Kawai ES-110
Yamaha P-125
Casio PX-S3000
Tudom... tudom... mind meg kellene hallgatni, meg próbáni :) Csak hát ugye utóbbit én azt még nem tudom :) Max hallgatni :)
Közben elmentem egy zongora boltba :) Próbáltam összehasonlítani egy ott árult akusztikus verenyzongorával. Elsősorban a billyentűk viselkedését.
Hát a Roland-ot lenyomni mintha pivit nagyobb erővel kellene, a Kwai talán meg mintha könnyebben. Illetve a Roland felenegésénél mintha lomhább lenne. Vagy egy órát próbálgattam a 3 hangszert az eladó már hülyének nézett :)
Viszont lemondtam a színpadi zongoráról. Úgysem fogom vinni sehova. A koncertek meg még 30 év múlva esedékesek csak. :) De a boltban a teljesen fatokos digitális zongorák, hát azért sokkal mutatósabbak egy lakásban. Amíg az általam kinézett típusok elég kopogós múanyagból vannak, ránézésre is.
Most tetszik a Roland RP120, RP701 vagy ezek modernebb kivitele az F701. Bár már látom árban cúszok felfelé... :)
Egy elbénázott Vaterás licit után (ahol ~80-90eFt ra jött volna ki egy kalapácsmechanikás Casio Concert 7000, de nagyon leamortizálva) után végül is a drágább megoldást vettem elő.
Egy modern, új és sokat dícsért Kawai KDP-120 szett (+szék+füles) mellett döntöttem. Most jön a német Thomann-tól, mert itthon és Szlovákiában is csak májusra ígérték legkorábban.
Hát bízom benne hogy elvarázsol, és nagy hobbi lesz a zenélés :) Kicsit félek, nehogy feladjam :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!