Orgonán ugyanúgy kell játszani, mint zongorán?
Annyiban különbözik, hogy az orgona vagy megszólal vagy nem amikor lenyomod a billentyűt. Míg a zongoránál a lenyomás erejétől függően más erősséggel lehet megszólaltatni egy hangot. Az orgonánál ezt ugye máshogy érjük el.
Ajánlott mindenképpen zongorán megtanunlni és utána/közben elkezdeni az orgonát. Fontos a megfelelő erő kifejtése a billentyűre, fontos a helyes billentés megtanulása, begyakorlása. Ez orgonán nem lehetséges, mert nincs akkora ellenállása a billentyűknek
Miért a lepontozás? Magmagyrázná valaki?
Sok-sok éve játszom mindkét hangszeren. Minden valamirevaló orgonista zongorán tanul és gyakorol.
@4: Én voltam az a b.lfasz, és csak most látom, hogy lepontoztalak. Egyáltalán se fel, se le nem akartam pontozni senkit, valszeg amikor mobilon görgettem a hozzászólásokat, véletlen megnyomtam. Ami azért remek, mert vissza sem lehet vonni.
Nagyon sajnálom, azt meg főleg, hogy helyre sem tudom hozni :/
Oké, én felpontoztam, általában nem szoktam értékelni senkit.
Gyerekkoromban volt egy két lábbal fújtatósom, olyan mint egy pianínó, nehéz volt azt tudom de a hangját szerettem. Azzal viccelődtünk hogy temetési dalokat komponáltunk.
A zongorákat hasonló standard szerint gyártják.
Persze, lehet valamelyiknek nehezebb, egy másiknak könnyebb billentése, de szabványszerűen ugyanakkorák a billentyűi, a motorikus memória is jobban érvényesül hangszerjáték közben.
Nos… az orgonáknál ez teljesen máshogy van, minden hangszer teljesen egyedi. Van, aminek jóval kisebb vagy nagyobb billentyűi vannak, mint a zongorának, több manuálja, millió féle regisztere, ami mind más-más fajta hangot ad, és ezeket együttesen is lehet kombinálni. Valamint a pedálsorok is ott vannak még, amin ugyanúgy lehet játszani, mint a manuálokon, csak lábbal. Tehát egy profi orgonistának még a két alsó végtagjával is meg kell tanulnia játszani, míg a zongoránál a 2-3 pedál csak a “visszhangos hatásért”, illetve a hangerőért és lágyításért felel.
Továbbá: mivel a zongoránál a húrokat a billentyűk lenyomásánál kis kalapácsok szólaltatják meg, a megszólaltatás után folyamatosan halkul a hang. Az orgonánál ugyanez addig szól, amíg lenyomva tartod a billentyűt, ezért más játékot kíván meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!