Hogyan tanuljak meg (illetve alkalmazzak) skálákat gitáron?
Nagyon sokszor probálkoztam már sokféle módon megtanulni szólozni és az a legnagyobb problémám, hogy nem tudom merre mennyek. Tudom a pentaton skála első formáját, meg a dúr skála első fokát, de ennyi. Tudom hogy van a dúr skálának 7 foka, de ha attól még azokat megtanulom akkor is csak egy hangnemben tudok őket alkalmazni, míg kimarad a másik 11. Már régóta kellene ezeket tudnom, de a 7 év alatt nagyjából sehogysem tudtam rájönni. Amikor másik gitáros haerommal jammeltem akkor is csak az egyik pozicióból kezdtem majd lassan játszottam random hangokat, azt figyelve hogy jól hangzanak e a többivel, és max azt a pár hangot plusszba játszom még az egy pozición kívűl. Nagyon röstellem magam.
Azt még lábjegyzetbe teszem hozzá, hogy Metalcore bandában játszom és Drop hangolásban, szóval mindegyik gitárom Drop hangolásba van.
Akkordokat kövesd a szólónál, ne skálákban gondolkozz. Próbálj meg olyan hangra érkezni a váltásoknál, ami az aktuális akkordot jól jellemzi az adott környezetben.
Jazzelméletről szerezz be egy könyvet. Ha jó alapjaid vannak menni fog!
Akkor szépen tanuld meg a pentaton formákat. A dir skálát egyenlőre tedd félre. Kezdd a leg alapabb dologgal.
2 húros formákat hosszában a nyakon meg a többi egymást követő 6 húros formát is tanuld meg. Ez az alap. Amíg ez nem megy a durskala se fog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!