Azért sztárolták fel Michael Jacksont ennyire, mert fiatalon meghalt?
Okés, elismerem nem volt rossz hangja meg elő tudta adni magát, de szerintem van 1000 ilyen énekes aki megüti ezt a szintet mindkettő szempontból, mégis akkora rajongás van körülötte és mindenki olyanokat mond, hogy legjobb énekes valaha, ami azért szerintem elég nagy túlzás.
17/F
"Michael Jackson a legnagyobb dolog a The Beatles óta. Elvis Presley óta a legegyedibb személyiségjelenség. Minden idők legnépszerűbb fekete énekese."
TIME magazin, 1984. március 19.
Jaj, ez a kérdés fájt, de azt azért értékelem, hogy érdeklődsz iránta :) Jacksonra nem mondhatjuk, hogy fiatalon halt meg. Átlagéletkorhoz mérve nyilván igen, de ha azt nézzük, hogy a popzenében tizen-, huszonévesen éli a fénykorát az ember, akkor látjuk, hogy nagyon kevesen vannak, akik ötvenévesen még stadionokat képesek megtölteni. Másfelől 1982-ben, amikor megjelent a Thriller (minden idők legnagyobb példányszámban elkelt albuma – a Földön minden 100. embernek megvan!) akkor még nem tudhatták, mikor hal meg.
A korszak zenészei közt Jackson kiemelkedően tehetséges, újító volt. Nagyon valószínű, hogy az 1000 másik énekesre, akit említesz, mind ő hatott valamilyen szinten. Határokat tört át, pl. az MTV addig nem volt hajlandó fekete énekesek zenéjét adni, sőt, élesen elkülönült, mit hallgatnak feketék és fehérek, ő volt az egyik első, akinek bőrszíntől függetlenül nagy rajongótábora volt. Forradalmasította a videoklipeket. Gyakorlatilag sikerre vitte az MTV-t. Emellett rengeteget jótékonykodott, és mindenki szerint kedves, normális ember maradt, nem szállt el magától.
„Például eladásokban korábban rengetegszer volt Jackson Lista vezető, de még a halála évében is megelőzte Taylor Swift, Susan Boyle, de Andrea Bocelli is nagyon közel járt ehhez, nagyjából ugyanannyi lemezt adott el ekkor mint M.J.”
Azt se felejtsd ki, hogy MJ-nek stúdióalbuma utoljára 2001-ben jelent meg, ahhoz képest egész szép, hogy 2009-ben annyi lemezt adott el, mint akinek abban az évben jelent meg valamije.
„A 2000-2010 években M.J nagyon eltűnt az olyan előadók árnyékában mint Carrie Underwood, Michael Bublé, Josh Groban...”
Most meg kérdezz meg bárki szembejövőt az utcán, hogy kik ezek. Aztán kérdezd meg, hogy kicsoda Michael Jackson. No offense, de én is csak Bublé nevét hallottam már, és dalát neki sem tudom így fejből.
Én csak az eladásokról beszéltem, nehéz definiálni hogy ki mekkora sztár…
Hiszen mi van, ha valaki úgy is képes eladni rengeteg lemezt, hogy közben egyetlen egy botránya sincs, nincs mögötte akkora stáb mint MJ mögött, nem egy egész iparág egyszemélyben és még csak nem is akar feltétlenül olya szinten szerepelni mint MJ?
Akkor Ő kisebb sztár lesz?
Akkor is, ha mondjuk egy egész évtizedben (2000-2010) mondjuk benne volt a top 10 legtöbb albumot eladó előadója között a világon?
Ha mondjuk legyőzte chartokon MJ-t, abban az ében amikor meghalt és emiatt sokszor annyian vették a lemezeit?
100 millió darabot egy albumból már senki sem fog eladni, pont hogy ez nem igazságos összehasonlítás, ehhez 1980 előtt kellett volna születni, vagy 2000 előtt betörni a zeneiparba…
Az internetes kalózkodás miatt.
Az internetes kalózkodás 2000 körül élte a virágkorát, amikor legális letöltés nem volt. Vagy letöltötted ingyen, vagy megvetted az amerikai fizetésekhez szabott árú CD-ket, amin 3 jó dal volt, a többi meg olyan, amilyen. Mostanra visszaesett a kalózkodás és nőtt a legális zenehallgatás.
Ettől függetlenül valószínűleg tényleg könnyebb volt sok lemezt eladni a 80-as években, de a világ népessége meg közel kétszer annyi ma, mint 1980-ban, ennyivel több a potenciális zenehallgatója Taylor Swiftnek, mint MJ-nek akkor.
Aki nagy kiadónál jelenik meg, és sok lemezt ad el amögött mindenképpen hatalmas stáb van és ráépül egy iparág. Innentől az a kérdés, mennyire tudja hitelesen előadni az „én csak egy tini vagyok, aki a szobájában vette fel ezeket a dalokat” imázst.
Megmentette a zeneipart.
Utólag: bár ne tette volna, nézd mi lett belőle.
De MJ fantasztikus volt, meg áldozat is egyben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!