Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Ha 9-es húrra van beállítva a...

Ha 9-es húrra van beállítva a gitár nyaka, és én 12-est akarok rá tenni, akkor mennyire kell körültekintőnek lenni?

Figyelt kérdés

Olvastam több helyen, hogy egyszerre, csak kicsit lehet állítani a nyakon. Én eddig ezzel nem foglalkoztam, de ez egy több 100ezres gitár, és nem akarom elcseszni.

Mennyit feszítsek rajta egyszerre? És utána mennyi ideig kell pihennie? Ilyenkor nem baj ha nincsenek rajta húrok, csak üresben áll a nyak?

2021. márc. 15. 12:51
 1/2 anonim ***** válasza:
100%
Ha ez egy "több 100ezres gitár", miért nem viszed szakszervízbe, főleg, hogy ilyen brutál váltásban gondolkodsz? Nem mondom, hogy nem jó dolog otthon is képben lenni a hangszerészkedés alap lépéseivel, de azért ez nem egy elemi lépés. Még az is lehet, hogy az a hangszer nem kifejezetten javasolt arra a célra, amit szeretnél elérni ezzel a 12es váltással. Természetesen ettől az még lehet egy remek eszköz.
2021. márc. 16. 07:05
 2/2 anonim ***** válasza:
100%
Az nem úgy van soha hogy húr nélkül állítunk nyakat. Sőt általában inkább azt mondanám hogy elég ritkán fordul elő hogy szükség van erre. Ha standard hangolást akarsz 12-es húrkészletre akkor először felhangolod majd csak ezután teszteled a nyak görbületét. Lefogod egyszerre az egyes és tizenkettes (oktáv) bundnál középen pedig be kell férjen egy papírlap a bund és húr közé. Tehát ha nem érnek össze akkor jó. De az sem tragédia ha picit nagyobb a hézag csak amúgy ne legyen. A nyakpálcán pedig úgy állítasz hogy lelazítod a két útban lévő G és D húrt, félrehúzod óvatosan a H és A tetejére (ha tudod) és imbusz kulccsal negyed kis fordulatot teszel az óramutató járásával egyezően ha teszteléskor nagy volt a hézagod. Értelemszerűen ha nem volt hézag akkor ellenkezőleg tekersz rajta. Az imbusszal pedig csak óvatosan, határozottan hogy a hornyot le ne sarkald a nyakban mert akkor szívás. Csak saját tapasztalat alapján mondom. És persze a nyak nem áll be azonnal kell egy kis idő amíg húzódik.
2021. márc. 16. 13:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!