Miért szólják le sokan azokat akik maguktól tanultak meg gitározni?
Lenézést én sem tapasztaltam ilyen téren, sőt...nagyon sok jó zenész sosem járt tanárnál, vagy csak pár alkalommal.
Az igaz hogy sokszor észrevenni profi (zenélésből élő) gitárosokon is hogy nem képzett zenészek, de szerintem emiatt senki sem nézi le őket.
Egy példa erre, ami még nekem is nagyon feltűnt (pedig nem vagyok zenész, képzett meg főleg nem) Takács Villmos-Vilkó. Amúgy jó gitáros, és ugyanúgy megállja a helyét mint egy képzett, tanult zenész.
Én is inkább azzal találkozok, hogy a képzett zenészeket szólják le, hogy közhelyesek, meg szalonzenét játszanak, elkényelmesednek stb.
A technikánál sincsenek olyank sztem, h rossz berögzülések. Mert az a fő, hogy használható legyen valamire. Attól, hogy valaki helytelenül penget, attól még tud helyesen is pengetni. A kettő nem zárja ki egymást. Rengeteg féle technika benne lehet az ember kezében.
Vannak olyanok, akik tökig eresztett gitárral alkarból pengetnek, és még a pengetőt is a középső ujjukba fogják helytelen tartással, és ezt magas szintre fejlesztették. Bizonyos kereteken belül bármit eljátszanak így, de ettől függetlenül, a helyes pozícióban, a helyes fogással is tudnak gitározni.
Legalábbis nálam nincs olyan, hogy berögzülés. Nagyon hülye pozíciókban is tudok bonyolult dolgokat játszani, akár ujjal. Sőt a kisujjamat is tudom használni pengetésnél, és ez nem megy a helyes technika kárára. Egyszerűen ha kinő valaki egy hülye technikát, akkor váltani kell, nem lesz olyan mint ha előröl kéne kezdenie. Sokkal egyszerűbb lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!