Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Hogy mondjam meg valakinek,...

Hogy mondjam meg valakinek, hogy borzalmasan ritmuson kívül játszik?

Figyelt kérdés

Az egyik rokonom évek óta tanul zongorázni. A vírushelyzet miatt például ma is itthon volt online zongoraórája. Ennek köszönhetően volt alkalmam egy kicsit hallgatni, de lépten nyomon azt vettem észre, hogy össze vissza játszik. Hozzátenném, hogy nem csak úgy odatolakodtam, hanem megengedte, hogy hallgassam. Akkor azt gondoltam, majd megkérdezem tőle, hogy mi a probléma, ha végetér az órája, és azzal tovább hallgattam. Plusz poén volt az is, hogy már az elején is furcsálltam, hogy a tanár semmit se szól rá, csak dícsérgeti, de amikor ő is elkezdett játszani, tátva maradt a szám, hogy ő is mennyire ritmuson kívül játszik. Hirtelen azt hittem, hogy rosszul hallok.

Amikor végetért az óra, megkérdeztem a rokonomat, hogy nem szoktak-e metronómot használni. A válasz várható volt: "az mi?"

Elmagyaráztam neki, és hozzátettem, hogy esetleg nem ártana azzal gyakorolnia, mert nincs ritmusban. Ezt nem számonkérő, vagy lenéző hangnemben tettem, hanem mint aki segíteni szeretne. Erre ő felháborodott, hogy már pedig ez nem igaz, ő tudja hogy mi az a ritmus, és végig pontosan játszott, ahogy a tanárja is.

Na mostmár ti mit gondoltok erről? Hogy kellene megközelítenem, hogy segíthessek? Hogy lehet megmondani az ilyen embernek, hogy márpedig össze vissza játszik?

2020. nov. 5. 16:53
 1/4 anonim ***** válasza:
0%
Ne szólj bele! És ha szabadabb ritmusú darab volt?
2020. nov. 5. 16:56
 2/4 anonim ***** válasza:
87%
Megemlítheted, de az ő dolga, én is találkoztam olyannal, aki rossz tanártól tanult rossz dolgot, na azt helyre hozni már nem lehetett :)
2020. nov. 5. 17:03
 3/4 Mojjo ***** válasza:
100%

Már megmondtad neki, de látod, nem használt.

Annyit lehet még tenni esetleg, hogy a darabokat, amiket játszik, próbálja együtt játszani egy professzionalis felvétellel - legyen az cd, bakelit, dvd, youtube videó, akármi. Persze, be kell lőni majd a tempót, de ha ez megvan, utána is fogja hallani, hogy valami nem stimmel.

Amúgy az, hogy nem tudja, mi az a metronóm, elég meredek. Nem tudom, milyen tanár tanít metronóm nélkül. Én el sem tudom képzelni anélkül a hangszeres tanítást.

2020. nov. 5. 20:16
 4/4 anonim ***** válasza:
Elég szürreális lehetett :)
2020. nov. 10. 09:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!