Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Miről szól Krúbi sapiens...

Miről szól Krúbi sapiens c.zenéje ?nagyon kiváncsi vagyok mit ír le a soraiban...

Figyelt kérdés
2020. szept. 30. 19:12
 1/5 abszintszalonna ***** válasza:
100%

Az egészet értelmezni nagyon hosszú és biztos többféleképp lehet.

Másolj be ide valahány sort amire leginkább kíváncsi vagy és leírom én hogy értelmezem.

+az egész album sorrendben egy történet, ez segít néha értelmezni

2020. okt. 15. 15:40
 2/5 anonim válasza:
53%
Depis férfi agyban történő folyamatok, gondolatok
2020. dec. 10. 01:25
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

A “Sapiens” c. szám alapjául szolgáló beat egy csengőhang tovább folytatva a telefonálós történetszálat.

A szám végén végre felveszik a telefont (Krúbi barátnője) és újra megjelenik a “Lejtő” végén lévő bridge.

Nyomjad neki, az nyer, aki gyorsan odajut

Hagyjad a fék nem kell, pont jól lejt ez az út.

Az utolsó pár másodpercben Krúbi beszáll egy taxiba és elalszik ami továbbfolyik a következő számba ami szintúgy egy álom mint a “Jéghideg” c. szám.

2020. dec. 16. 18:56
 4/5 anonim ***** válasza:
90%

"Hívtalak az éjjel

A telefonod némán énekelt

De nem ébredtél fel"

- az exnője leghostolja, nem engedi, hogy Krúbi elérje. Ez sok esetben azért fordul elő, mert a lány még mindig vonzódik a sráchoz és csak a teljes utak elvágása során tudja megszüntetni a se veled - se nélküled kapcsolatot. De van hogy egyszerűen - főleg a fitalabb generációknál bevett szokás - bunkó és nem bezséli meg mint egy érett felnőtt ember és nem zárják le a kapcsolatot, az érzelmeket, hanem lógva hagyja azt aki szereti vagy szerelmes belé. Sokszor reménnyel fűszerezve, mert nincs valós lezárás. Nem tudjuk mi hogyan történt náluk, az biztos, hogy a lány nem hajlandó vele szóba állni, és ghostolja hősünket.

"Lenémítva élek, már"

- nem beszél mással, nincs más csaj a képben

"Legalább egy éve nem érlek el"

- több mint egy éve szakítottak, de még nem tette magát túl rajta (meg nyilván nem is fogja igazán soha)

"Mostmár inkább ne vedd fel" - ha ennyire eltol valaki magától, akkor idővel megbarátkozol ezzel a ténnyel, így jobb ha már inkább fel sem vezsi és nem kelt reményt és elkönyvelheted, hogy buktad, mert ha most felveszi, akkor újra felkavarja az érzelmeket és sosem jössz ki belőle.

"Legutóbb azt beszéltük, hogy jobban meg kéne nyílnom

nem csak a dalokban kéne sírnom ha nem vagyok itthon, a színpadon ezzel nincs gond

egy kis borba áztattam a naplóm így bátrabban magasba tartom a titkom"

- egyszerű: Krúbi zárkózott fajta, vagy csak nem szeret a problémáiról beszélni, nem beszél azokról a nőjével, aki támogathatná, lehet hogy inkább magában senyved, szomorkodik, iszik vagy szív. Viszont a színpadon, dalba öntve el tudja mondani bánatát, főleg ha "borba áztatja", vagyis kicsit ittasan, gátlásoktól mentesebben kimondhatja. Az elv emögött az lehet, hogy "nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek", egyszerűbb neki egy vadidegen közönségnek elmondani, főleg, mivel valszeg olyanok fogják hallgatni, akik megértik, tehát nekik, mint annak, aki nem is biztos hogy megérti, lehet hogy pl hurráoptimistán vigasztalná csak, de neki a beszéd vele nem segítene, vagy csak nem szeretné terhelni vele a párját.

"Az igazság az hogy én sem értem"

- a költő sem tudja pontosan, hogy miért van ez így vele, nyilván egy szakember segítsége lenne neki a legjobb, ám a következő sorokban mégis az exét hívja "tolmácsul", ezekből a sorokból mégis olybá tűnik, a csaj megértette őt, vagy legalábbis el tudtak témázgatni, meg amúgy is, bárkivel jó beszélgetni, nem csak szakemberrel, más, más szemszögből is elgondolkodtathat a problémáinkon, így:

"de kérlek vedd fel, most tényleg érzem

hogy a sebhely felszakad vérzem és te

talán értheted amit én nem

a betűket látom mégsem értem

legyél a tolmácsom kérlek szépen"

A következő sorokhoz ismernünk kell Krúbi - Szív című számából a következő sorokat a könyebb értelmezéshez: "És én remélem, hogy neked nem csak teher ez az egész

Ahogy magam ellen küzdök, belül leteper a zenész

Érted letenném a mikrofont, hadd lepje be a penész

Néha félek, hogy a tény, hogy nagyon szeretlek az kevés

Ezért annyit adok majd, hogy mindig legyen neked elég

Én a tied leszek most már örökre, te meg az enyém"

így a következő sorok röviden:

"Mindig erre vágytam ami most van

mindennél jobban mindent eldobtam hogy kezembe fogjam

a kormányt tekerem, robban a motor a gázpedált megtapostam

Egy fullos p át kifogtam e hónapban jópár millát elhoztam de nem lettem jobban

Pontosan ugyanott vagyok ahol eddig voltam

tegnap a színpadon nyomtam, mindenki boldogan sikít hogy ott van,

de én már megszoktam

Sose gondolkoztam hogy miért ez a célom amíg dolgoztam

hogy itt legyek, de most mit tegyek?

Tudom boldog emberek nincsenek

csak hormonok vannak és ingerek

amikor kiásod végre a kincsedet

az a kis endorfin lesz a mindened

az előbb it volt zsupsz most már nincs veled

és újra kergeted, te sem vagy másmilyen

benned is ott van a sapiens"

- a csajnak nem tetszik a rockstar életvitele, lehet hogy vannak féltékenységi problémák, na meg az, hogy a gondjairól sem beszél a srác, csak a színpadon, de mégis, hiába próbálna meg normális ember módjára élni a csajával, neki már az a küldetése, amit csinál, túl nagy felelősség van rajta, így, hogy Magyarországon az egyetlen őszinte, autentikus előadó, aki kimondja a dolgokat amennyire tudja, és mások meg nagyon nem, ráadásul szeret is zenélni, ezért felülkerekedik személyén a zenész, muszáj csinálnia, ha ő nem teszi, akkor senki, és végleg bukott az ügy, mely az egész országot nyomasztja, na meg mivel ilyen zenész művészlélek értheti arra is, hogy ő mégiscsak így tudja kifejezni magát, az érzéseit, és nem beszélgetéssel. A többi pedig annyi, hogy elérte amit akart, neve lett, sokan hallják, elérhet nemesebb célt, amitől jobb lesz az ő és az ország élete, a társadalomé, de tény, hogy amikor elérsz egy célt, akkor az semmisé válik, nem tudod olyan jóízűen kiélvezni, hanem leszenk más céljaid, sőt problémáid, így nem véges az útja, nem tud visszavonulni, sőt gondolkodás nélkül hajta a pénzt és az életet és már ő sem tudja hova vezet ez. Boldogság nincs, csak endorfin ami elmúlik és ingerek, amik ingerlik ezeket a hormontermeléseket, de ha épp nem eléred a célod vagy úton vagy felé és sikereket érsz el, hanem a célban vagy, akkor annak 2 percig örülsz és vége, ugyanúgy nem vagy boldog, hiába tetted.

"lehet hogy volt egy ősünk ki látta ezt

és mikor felért a hegyre csak hátratett kézzel

állt ott" - mivel ha ezt megérted, akkor rájössz, hogy el kell kezdened kiélvezni a kisebb dolgokat, vagy a meglévőket, örülni annak is, ami van, nem beérni vele, csak meglátni benne a jót, és sokkal jobb életed lesz, és ha eléggé jó, akkor hátra is teheted a kezed és élhetsz boldogan, vagy még pár dolgot elérni vágyva, de azért sokmindennel megelégedve és dolgod nincs annyi, nem feszülsz úgy, jobban érzed magad sokkal. Aki ezt látja, így tesz, na de a többi

"de lelökték mások hogy több jusson nekik

meg amúgy is hátha lesz

valami még jobb, még szebb és pompásabb

mert a szomszédé zöldebb és gyantásabb

a szomszédod nője az kancásabb

azt is meguntad mehet a padlásra

saját magadat kötötted rabláncra"

- utolsó sor: mivel folyamatosan hajtod magad, a célokat, nem hagyod magadnak kiélvezni azt amid van, mert az $oha nem elég (hehe bsw referencia...na hagyjuk), szóval magunkat hajtjuk túl, aminek maximum a tőkés társadalom elitje örül, de ezt is hagyjuk, a lényeg, hogy magunkat szivatjuk és tehetünk arról, hogy nem figyelünk arra, amink van és esünk szét a stressztől, felelősségtől, stb, mindig menni tovább, hátha még van jobb egy kicsivel, sosem megelégedni; na meg az irigy önzőség, hogy mástól is elvenni.

"de ha magadnak nem tudsz hát adj másnak

na de mi alapján?

ha nálad lenne akkor kinek adnád?

Akárki kapja meg az is így jár

mindenkire ugyanaz a kincs vár

itt a sok és a kevés az pont ugyanannyi

ha célod hogy szüntelen gyarapítsál

sosem lesz helyes az út"

itt hasonló van részletezve, hogyha a fenti bölcseletet más nem teszi magáévá, hiába is adakozol másnak abból amid van, az is ugyanúgy "éhes" és többet akar, és ugyan azt hibázza, amit más.

Utolsó két sor megjegyzendő! Gondolkozz el rajta.

aztán itt újra az előző idézet utsó sora nem csak ahhoz, de a következő sorhoz is kapcsolható egyszerre:

"sosem lesz helyes az út

ha csak egy öntudatra ébredt baleset vagyunk"

Ezzel arra céloz, hogy 2020-2022-ben már eléggé felvilágosult az emberiség ahhoz, hogy tudja, a vallások csak hiedelmek, hitek, tehát nem valóságosak, a valóság az, ami létezik ,ami akkor is ott van, ha nem hiszel benne, vagyis az evolúció, a kémiai és fizikai kölcsönhatások, materialista szemlélet - ami azt jelenti, hogy a föld, a világunk ,az emberiség csak a végtelen számú kölcsönhatások terméke vagy mellékterméke, és hogy pont mi emberi faj öntudatra ébredtünk, van élet és halál tudatunk és nem csak ösztöni szinten tudunk gondolkodni, hanem értelmesen, értelmesebben mint bármelyik másik faj a Földön, ez mind értelmét veszti, ha végső soron tudatosul bennünk az, hogy nem, nincs egy nagyobb cél, nincs túlvilági jólét amiért küzdeni kell ,csak az élet kiélvezése. Kvázi értelmetlen a létünk. Na meg ez nem csak ebből a tudásból fakad, hanem abból is, hogyha csak azért élünk, hogy termeljünk, az azt jelenti, enélkül a tudás nélkül is a vallásokról, hogy csak azért éltünk, hogy élvezzük az életet, aztán zsutty, elvágás, megszűnik a földi élet, a javaink, amiket felhalmoztunk, kvázi értelmetlen a küzdés, amit letoltunk.

"Mindent megváltoztatunk

csak azért hogy rájöjjünk hogy mi már sosem fogunk" - mivel lényegében nem változik az ember, a jellem, talán kicsit tud, de igazán nem, viszont a környezetünket mindenki igyekszik a saját szája ízére formálni és rotty.

"Mindenkit eltaposunk

nem állunk meg addig amíg mindent megkapunk

De azt meg tudjuk hogy nem lehet

Hiszen boldog emberek nincsenek

csak hormonok vannak és ingerek

amikor kiásod végre a kincsedet

az a kis endorfin lesz a mindened

az előbb it volt hopp most már nincs veled" - itt újra az jön elő, amire korábban hivatkoztam, hogy a célok, boldogság stb stb...illúziók.

refrén - ugyan az

aztán a csaj mégis felveszi:

"Szia!

Minden rendben?

Krú:

...aha... hívok egy taxit és megyek haza"

- vagyis ismét nem mondott lófüttyöt sem a csajnak az érzéseiről, ahogy korábban sem, és ez már rögtön bánható is részéről, hiszen végre elérte egy év után, benne a sok gondolat, érzelem, de fél kimondani valamiért.

És igen, közben a zene egy csöngés hang, vagyis ez valszeg azt jelenti hogy közben végig a csajt csörgeti, és közben ezeket a sorokat gondolja magában. Jó lenne ezeket átbeszélnie valakivel, de nincs kivel. Persze egint zenében mondja el, és amikor lenne kivel beszélnie, nem teszi, mert az túl közeli lenne, ennél zárkózottabb, inkább csak kiereszti magából a színpadon.

"Nyomjad neki, az nyer, aki gyorsan odajut

Hagyjad a fék nem kell, pont jól lejt ez az út" - ehez a Krúbi - Lejtőt is kéne elemezni, gyakorlatilag röviden az is arról szól, hogy a teher amit magára vállalt pont jól áll neki, mert zenész és jó benne, de mégis sebhelyeket csinál neki, amiket a pénzzel, hírnévvel betömni nem tud, az élet egy verseny, kis Bon Bon - Valami Amerika referencia: "A lényeg, hogy te vagy az elsõ

Mikor a többiek fékeznek, akkor is tövig

Nyomod a gázt.

Mióta tudod:

Mindig az a jó fiú, aki nyer.

Hát jól teszed, ha megteszed, amit kell.

Hidd el, hogy csak így lehet ez a hely

A végén VALAMI AMERIKA" - vicces, de igaz. , gyakorlatilag erről énekel, ezt sérelmezi, és ez hangzik ennek a számnak is a végén, mert hogy ez nagyon rossz dolog, hogy csak így lehet hangja, ha ennyira hallatja, nem elég kevésbé, nem elég a jó beszéd, az értelem, muszáj lenyomni sokakat, vagy te vagy elnyomva és nem hallanak meg a tömegből.

Proli taxis jófejeskedve meg a végén még beszól a full kilétben lévő hősünknek, hogy

na mivan, buli vót?

Krúbinak (meg amúgy sneki másnak) meg semmi kedve vele beszélni, meg a jópofizásához és mondja hogy csak keltse fel, ha odaértek, valszeg haza vagy másik buliba, koncertre, ennyi ideje van pihenni, addig alszik, na meg rágyújt valszeg egy nem sima cigire, mert kilétbe' van a csaj meg az élete miatt.

Nem olyan nagy cucc, csak leírni hosszú, de tessék :)

2022. febr. 24. 11:27
 5/5 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a válaszokat:)
2022. máj. 30. 09:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!