Egy átlag ember mennyire ért zeneelmélethez, kottaolvasáshoz?
Egy sima, mezei ember, aki csak a sima énekórákon vett részt suliban, vajon tudja-e, hogy mit jelent a 4/4, mit jelent a nyolcad? Ha elé tesznek egy kottát, mit tud belőle megérteni? Tudja-e, hogy ez a violinkulcs, ez pedig nem az?
Tehát, a fentebbi fő kérdésemnél én ezeket értem.
Othon magamtól foglalkozok valahogy zenével, de nem tudom, mi az "átlagember" szintje zeneelméletet,kottaolvasást illetően.
A violinkulcsot, mint szimbólumot szerintem a legtöbben felismerik, de a szerepét (azt, hogy G-kulcs és a G hang helyét jelöli meg) már nem ismerik.
A kottaolvasás, ütemmutatók értelmezése, hasonlók pedig teljesen esélytelen egy átlagembernek.
Legtöbbször semmit sem tudnak róla, esetleg felismerik a violin kulcsot, a tá-t, titi-t, talán még egy két szolmizációs hangot.
De nem mindegy a korosztály, mert még egy idősebb valószínűleg semmit sem tud, de egy olyan aki még csak nemrég fejezte be az iskolát, vagy még mindig diák, annak az alap énekórai tudása még meglehet.
Ez olyan mintha azt kerdeznéd hogy egy átlag ember tud C-ben programozni.
A kotta egy szabvány, amit akinek szüksége van rá megtanulja (mert ezzel kommunikál a zenésztarsaival pl). Tehát nem, egy átlag ember nem tud kottát olvasni semennyire. Max ha látja tudja hogy egy kotta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!