Miért megrögződése a médiának lebeszélni az embereket a dohányzásról?
Már az időjárásjelentésben is azt hallom: Telihold lesz, ideje újítani. Esetleg leszokhatnak a dohányzásról. Ki volt az egyáltalán, aki kitalálta, hogy védeni kell a nemdohányzókat? Mert eddig még szó sem volt arról sohasem azelőtt. Várom már, amikor azt mondják, hogy mindenki, aki kövér, muszáj lefogynia. Itt nem az emberek egészségéért aggódnak, és nem is a nemdohányzókat védik. Itt valami más van a dologban.
Mindenáron ki akarják írtani a cigarettát még a földről is, ahol lakunk. De a gyárkémény és a kcsik kipufogófüstje marad tovább.
Szerintem nem ellene ennyire rosszindulatúan hozzáállnod. Tényleg ennyire hihetetlennek találod(találjátok), hogy azért vannak dohányzásellenes reklámok, mert a dohányzás nem jó, és a média szerkesztői(vagy akik ezt beleteszik/tetetik) szeretnék erre felhívni a figyelmet?
Ki volt az egyáltalán, aki kitalálta, hogy védeni kell a nemdohányzókat?
Nem tudom, de jól tette. Tudod, lehet, hogy te dohányos vagy, és nem zavar/szereted a füstjét, de vannak emberek (pl. én is), akik utálják. Egyszerűen nem bírom a szagát, számomra nagyon kellemetlen. Egyrészt talán ezért védik őket, (pl. azzal, hogy a buszmegállókban tilos rágyújtani), másrészt meg a passzív dohányzás káros hatásai miatt:
"A passzív dohányzásról szokás azt mondani, hogy akár kétszerte károsabb, mint az aktív. Bizonyítja ezt, hogy ha például egy gyermek kora kisgyermekkorától dohányfüstös családban nevelkedik, amikor középiskolás korában tüdőszűrésen vesz részt, a tüdeje egy nagyon erős dohányoséhoz hasonlítható. Sajnos ma már a magyar családok több mint fele dohányzik." (forrás: Wikipedia, dohányzás)
Valószínűleg úgy gondolják, hogy ezt egyszerűbb megtenni, mint kipufogógáz mentessé tenni az autókat, vagy a közlekedést/füstmentessé tenni a gyárak működését. Valószínűleg kevesebb pénzbe is kerül, és a módja is egyszerűbb (elvileg), mert ugye pl. egy gyárat átépíteni, nehezebb(ha egyáltalán lehet), mint leszoktatni a cigiről az embereket.(elméletben, mert ugye az összeshez képest elég kevés dohányos mutat erre hajlandóságot)De mindenképp olcsóbb.
És ha már azt kérdezed, miért érdeke:
Ugye az államnak érdeke, hogy minél kevesebb ember betegedjen meg/halálozzon el(főleg még munkaképes korban). Akkor érdeke az is, hogy kevesebben dohányozzanak, mert ahogy az a WHO egy 2003-ban kiadott listáján látszik a rizikófaktorok első helyén mind a nőknél, mind a férfiaknál a dohányzás áll az első helyen.
( [link] )
esetleg:
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint 2030-ra 10 millió ember hal meg évente a dohányzás okozta betegségek következtében, így ez lesz a leggyakoribb halálozási ok világszerte; a legnagyobb növekedés a nők körében lesz tapasztalható. A WHO előrejelzése szerint a dohányzás okozta halálozás a 21. században a 20. századinak a tízszeresét teszi majd ki. („Washingtonian” magazin, 2007 december).(Wikipedia)
vagy:
Ma a nemzetközi Ne gyújts rá! mozgalom világnapján egyelőre annyit kérnek a szakemberek, hogy ezen az egy napon bírja ki mindenki cigaretta nélkül, tudván, hogy a dohányzás az első számú halálozási ok az egész világon. A dohányzás felelős a tüdőrák okozta halálozás 90–95 százalékáért, az összes rákhalálozás 30–35 százalékáért, az idült gyulladásos légúti betegségek 80–85 százalékáért, míg a szív- és érrendszeri betegségek 25–30 százalékáért.
( [link]
de nagyon sok cikk szól még erről, gondolom te is tudod, hiszen részben ezért vagy kiakadva. Azon viszont elgondolkodhatnál, hogy lehet, hogy van benne igazság, ha ennyien mondják. esetleg ha érdekel: [link] a baloldali egy nem dohányzóé, a jobboldali egy dohányosé...
Ugyanezt a célt szolgálná az is, hogy a kövér emberek fogyjanak le. Valamit már tettek is ez érdekében, csak nem tudom pontosan mit és nem akarok hülyeséget írni (vagy a TB támogatást csökkentették, vagy emelték a gyógyszerek árát, nem tudom), és ezért vezették be a chips adót is. Igen, ha így nézed, persze csak hasznot akarnak, de szerintem ez tulajdonképpen jó az embereknek. Ne mond, hogy valaki jobban érzi magát, ha van rajta negyven kiló felesleg, mintha normál súlyú (nem azt mondtam, hogy nem jól érzi magát, de nem érezné magát kevésbé jól valószínűleg, ha kevesebb lenne). Nekem is vannak olyan rokonaim, akik túlsúlyosak. Nagyon vidámak, kiegyensúlyozottak, minden, de mindketten cukorbetegek, naponta nem tudom hányszor be kell adniuk az inzulint, valami egyéb gyógyszert is szednek. Mindkettőjük(egy házaspárról van szó) térde/bokája fáj, nehézkesen, lassan tudnak csak járni. A nőnél azt hiszem ennyi a betegségek listája, a férfinek történt valami a lábával, nem tud rendesen begyógyulni a seb, látszik az arcán akárhányszor leül, vagy feláll, hogy fájdalmat okoz neki, ő csak bottal tud jár, de azt se sokáig, gyalog már a közeli boltba sem megy el. Nem rég (megint) kórházban volt, műtötték ki tudja hanyadjára. Elfelejtettem, de a néninél is ugyanez. Rendszeres kórház látogatók. Nem igazán értek hozzá, hogy mennyi betegség lett volna megelőzhető ezekből, ha nem lennének túlsúlyosak, de abban biztos vagyok, hogy nem enne ilyen nehéz helyzetük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!