László Attila nyert. Vélemények?
Aki idáig eljut, az nem lehet tehetségtelen. A Teca sem az, de megfagyott bennem a vér, amikor 2x is elismételte, hogy ő mennyire örülne annak az első helynek..(nem sok önkritikája lehet).
Végső soron ez egy verseny, ahol a szavazatok döntenek. Meg tudom érteni, ha több tízezer jött Erdélyből. Iszonyú, amiket itt írtok, hogy paraszt, meg tájszólása van...Majdnem minden magyarnak táj-szólása volt (pl. a felvidéken ugyanúgy, mint a vajdaságban), csak akkor még nem volt televízió, hogy egységesüljön. Székelyföldön nem sérült a hangzás, mert az egyetlen közösség (nem azonos az erdélyi magyarokkal), ahol az eredeti, évszázados hangzás megmaradt. Mellesleg sírva fakadnak, ha odatéved egy anyaországbeli magyar, ti meg leparasztozzátok... A tájnyelv mellesleg nem csak hangázst jelent, hanem a nyelvszek észreveszik a szófordulatokból, ki honnan származik-legfeljebb nekünk azért nem tűnik már föl (fel), mert mindkettőt (mind a kettőt) használjuk, hagy (had) ne oroljam.
Egyébként sem hiszem, hogy az RTL-nél a döntőben csaltak, sokkal inkább tavaly a TV2-n. Lehet, hogy a székelyeknek azóta viszketett a mobiltelefon a kezében, amikor egy többször a zsűri által megmentett harmadrangú varietészínésznőt hoztak ki győztesnek, mert ott aztán tényleg arra használták fel a szereplőket, hogy melyik mennyit hoz a konyhára. Amikor meg nem volt rá szükség, egyszerűen kiejtették.
Amúgy: itt nem láttátok a zsűri arcát? Lefagyott a mosoly, mert az AP-t akarták kihozni győztesnek. (April Project , azaz-gondolom-mivel akkor indult a verseny, ők lettek az árlisi prodzsekt, az átlagmagyar meg ilyenre nem szavaz...) A TV2-n a Friderikusz meg az előtt búcsúztatta a Szíj Melindát, amikor még szavazás sem volt...
Sztem az Attilára a legtöbb szavazat külföldről jött, számomra érthető okokból és előszereteti alapon, a második biztos, hogy a harmonikás, én pedig mindegyiknek sok sikert kívánok, mert úgy is az idő dönti el, kiből mi lesz a való életben.
A válasz írója 84%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: 06-16 11:38
Teljes mértékben egyetértek ezzel a Válaszolóval!
Ő tudja mit beszél, és igazat is mond, nem csak azt irja amit másoktól hallott, sem azt amit ő akar hallani,amit ő talált ki, hanem a szín tiszta igazat, ami VAN.
Végre egy ilyen válaszoló is létezik!Ment a pont Neki...
"A székely is magyar,de egy kicsivel több annál...több annál mert neki idegen országban,idegen körülmények között kell megmaradnia magyarként"-mondta Ráduly Robert,Csikszereda polgármestere egy egyetemi ballagó beszédében,és igaza is van.
Egy erdélyi
Én úgy tudom, hogy a székelyek úgy tartják magukat magyarnak, hogy nem szeretik ugynakkor, ha egy kalap alatt emelítik őket az erdélyi magyarokkal.
Azt, hogy erdélyi magyar a karéj magyarságára vonantoztatják, akik nagy többségben hajlandónak mutatkoztak kollaborálni a románokkal (abban a történelmi időben, amikor Erdély elcsatolásának az ideológiai alapját fektették le közvetlenül Trianon után). Nincsenek vegyes házasságok és értékrendek. Ezt a disztinkciót szerintem sem érdemes használni, mert félreérthető, de abban egyet értek a korábbi hozzászólóval, hogy nekem is ez volt a személyes tapasztalatom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!