Egy műsorszolgáltatónak (RTL KLUB) van joga, hogy megvágjon filmeket?
Pl. amerikai filmeket, sorozatokat. A minap néztem a Mentalistát, és kivágtak belőle, ez 100%. De más filmmel is megcsinálták már.
Megtehetik?
Úgy tűnik jhgj nagyon unatkozhatsz így 11 fele. Mindenkinek ugyanazt a választ írod, más névvel. nagyon ravasz ^^ :D De, többre biztosan nem futja..:S
Amúgy a kérdésre válaszolva. Igen! Én pl. A Holdfény részeit töltöttem le, és az egyik résznél elég sok jelenet csak úgy eltűnt. Csodálkoztam is, hogy hol van az a rész amikor nekivágja az üvegnek? mert a következő kocka az volt, hogy a földön fekszik, meg egyéb véres/véresebb jelenetek is kimaradtak. Elrontják vele így a filmeket, sorozatokat.
Ez nem jog kérdése, hanem ők csak eleget tesznek a médiahatóság (ORTT) előírásainak, amely törvény.
Eszerint - idézem - "Nem szabad kiskorúaknak szánt műsorszámban erőszakos magatartást követendő példaként megjelenítő képeket vagy hangokat közzétenni."
Továbbá:
"A kiskorúak személyiségfejlődésére ártalmas, így különösen az erőszak öncélú alkalmazását magatartási mintaként bemutató, illetőleg a szexualitást öncélúan ábrázoló műsorszámot csak 23.00 és 5.00 óra között lehet közzétenni. Közzététel előtt erre a közönség figyelmét fel kell hívni.
A kiskorúak személyiségfejlődésére súlyosan ártalmas műsorszám közzététele tilos."
Vagyis eszerint minden ilyen jellegű jelenetet ki kell vágni a műsorokból, különben jön a bírság és az elsötétítés. Ezt nyilván senki nem akarja, hiszen ha nincs adás, akkor reklám sincs, tehát bevételkiesés lesz. Emiatt hát kivágnak mindent, ami a szerkesztők szerint beletartozik a fent idézett törvénybe. Hogy emiatt kiherélnek egy filmet, vagy totál érthetetlen lesz, az nem számít.
Egy Jackie Chan filmben volt, hogy nagyban verekedett a gonosszal egy tartálykocsi mögött. A tartálykocsi lángolt majd hirtelen eltünt a gonosz. A robbanást, meg, hogy mi lett a gonosszal azt kivágták. Akár az Enterprise-ra is felsugározhatták, mert a filmből nem derült ki a vágás után.
Az ilyen filmeket rakják 11 utánra és ne vagdossák. Vagy ne a tévések vagdossák a filmeket, hanem a szülők ne engedjék nézni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!