Vajon miért magázós Alföldi Róbert?
Nekem az magyar tanárom azt tanította, hogy a magázás kifejezetten iletlenség, az önözés a heyes forma.
Az amerikai filmekről meg annyit, hogy a you egyaránt jelenthet tegezést és magázást is, a fordítón múlik, hogy hogyan ítél a szituációbó.
Ja, és hogy Alföldi miért magázódik? Fogalmam sincs :)
Bár nem nagyon csípem ámerikát, de ezt a dolgot, hogy a zz önözés és tegezés is "you" pozitívnak tartom.
Ki-ki úgy vegye magára ahogy akarja - formailag nincs különbség.
Elég zavaró, hogy egy kapcsolat ami önözéssel indul megszokás lesz és ha módosul az a kapcsolat akkor nehéz átállni. Na mindegy.
De ha már egyszer szokás ez az önözés lehet némi haszna is.
Alföldi esetében (őt se nagyon csípem egyéb okokbóld de ez éppenséggel szimpi benne) talán a formális távolságtartás haszna, hogy közelebb kerülhet így a mentoráltjaihoz.
Ha az önözéssel van egy világos határ húzva, annak mindkét oldaláról a határhoz közelebb lehet menni anélkül, hogy hátsó szándékoktól kéne óvakodni/gyanakodni.
Vagyis: ha van kerítés - közelebb merészkedhetsz a vadhoz - anélkül, hogy összekeverednél vele.
Ha valakit tegezek és megölelgetem az kevésbbé egyértelmű helyzet mint ha önöző viszonyban vagyok vele és megölelgetem.
És ez az (elválasztott) közelség hasznára lehet a szakmaiságnak.
Pontosítsunk!
A mindenkit tegezés nem amerikai!
A tévedés oka valószinüleg a sok sszinkronizált ami film nézése, ahol a fordítók nem törődnek az angol nyelv használatával.
.
Ugyanis: angol nyelterületen is ismert a "tegező" és "magázó" viszony.
Ha a "you"-t
- keresztnév követi: tegezö-
- ha vezetéknév követi: magázó a viszony.
.
A kérdéshez:
helyesnek tartom Alföldi magázását, (bár nem nézem a műsort, de most nem is az a tárgy...), mert ő a zsürinek tagja. Más szavakkal "ítész", "bíró", "bíráló" és mint ilyen, nemkívánatosnak tartja az elfogultság látszatát.
Egy tárgyilagos bírálatnál nincs helye az egyén iránti esetleges szimpátiának!
Hú ez nagyon érdekes, de akkor hadd kérdezzek:
ezek szerint ha aszondom You József az tegezés,
ha szondom You Kovács az magázás,
de mi van, ha se vezetéknév se keresztnév nem követi ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!