Harry Potter rajongók! Miért utáljátok annyira Umbridge-t?
Tudom, miket csinált, olvastam rengetegszer a könyveket, de akkor sem értem miért kéne őt jobban utálni, mint mondjuk Voldemortot, Bellatrixet vagy akármelyik halálfalót.
Én sem szeretem őt, de tudtommal nem gyilkolászott embereket, rengeteg sokkal sötétebb szereplő van a könyvekben. Akkor mégis miért utálják olyan sokan Umbridge-t a leginkább?
A fikciós művekben nem feltétlen az alapján utálnak vagy épp kedvelnek valakit, hogy mit követett el vagy milyen sötét a személyisége. Rengeteg példát hozhatnák könyvekből, filmekből, sorozatokból, ahol gyilkosok, tolvajok, diktátorok lettek közkedvelt szereplők, akár mert esendőek, vagy éppen a körülmények áldozatai, akár pedig mert annyira erős személyiségek, annyira dominánsak, célratörőek, hogy könnyen magukkal ragadnak.
Ezért is lehet az, hogy a tömeggyilkos elmebeteg félisten Voldemortot még mindig kevésbé utálják mint ezt a kvázi senki Umbridget.
Voldemort tettekkel is igazolta, hogy óriási a hatalma, és hogy mindenre képes, borzasztó erős személyiség, még ha kissé egysíkú is, ő ténylegesen elemi gonosz, ő tényleg nem riad vissza semmitől, és tőle mindenki okkal retteg. A halálfalók többsége is ilyen, Bellatrix elmebeteg, de szintén nagyon erős és erőszakos karakter, Malfoyék vagy Piton pedig kvázi közönségkedvencek lettek a sorozat végére.
Umbridge ellenben egy szépelgő banya, aki nagyon nyájas, nagyon nyálas, nagyon rózsaszín, igazából meg egy pökhendi, hataloméhes, szadista varangy. Neki ilyen a karaktere. Ő nem bír nagy erővel, hatalommal is csak azért mert mások pozícióba hozták, de igazából kvázi egy senki, viszont akik alá vannak rendelve azokat a létező összes módon alázza, bántja, provokálja és bünteti, talán ezért annyira ellenszenves. Könnyebb benne megtalálni a mindennapi élet elítélendő embereit. Tömeggyilkos világuralomra törő tébolyult elme a sokszáz fős hadseregével viszonylag ritkán jön velünk szembe, ilyen hatalommániás de amúgy 12 egy tucat szürke emberekkel viszont napi szinten találkozunk: iskolában, munkahelyen, családban is akár. Szerintem ezért. Voldemort is Umbridge is gonosz, csak míg Voldemort szinte egy istenség, addig Umbridge egy porbaf*ngó, mégis azt hiszi övé a Roxfort. Még Fred és George is hülyét csináltak belőle.
Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat, értem miről beszéltek. :)
Lehet velem van a baj, de ennek ellenére én akkor is Voldemortot utálom a legjobban. :D De hát ízlések és pofonok, más emberek vagyunk, más a véleményünk. :)
Umbridge az a szürke, nagyon is valósáságos kisember, aki azzá teszi a diktátorokat, amik. Hogy nem gyilkolt? Sokakat küldött a halálba, csak nem közvetlenül, a kezét bemocskolva, hanem a rendszer elvtelen kiszolgálásával. Nem kínzott? Fizikailag talán nem, mert sokáig félt a következményektől, de lelkileg annál jobban terrorizált, és láthatóan szadista volt. Ez le is jön az 5. rész végén, mikor alig várja, hogy mégis Harry-re szórhassa a Cruciatust. Umbridge az a fajta ember, aki a gonoszságát a büntetéstől félve leplezi, de mihelyst jön a megfelelő rendszer, elszabadul, és élvezettel dolgozik alá annak, aki alatt részt vehet a kínzásokban, gyilkosságokban. Ilyenek voltak a valós életben a diktatúrák házmesterei, önkéntes kihallgatótisztjei stb. A terror gépezetének elengedhetetlen működtetői.
Voldemort tankönyvi pszichopata volt, aki nemigen lehetett más, mint ami. Emellett kiderült az is, miért volt az. Umbridge-nek a gyerekkorában sem nagyon találni semmit, Rowling írt róla. Mugli anya, varázsló apa, kvibli tesó. Az apja, aki őt szerette, vele közösen kiutálta a családból az anyát (aki pedig szintén szerette Umbridge-t) és a tesót, aztán noha Dolores-t körülrajongta, az "hálából" ellökte magától, mikor úgy érezte, lenézik az alacsony beosztása miatt. Voldemort Rowling nyilatkozata szerint ilyen családi háttérrel nem lett volna gonosz, neki a szülői szeretet és irányítás hiányzott nagyon a gyerekkorából. Bellatrix meg szintén pszichiátriai eset volt. A valós világban a Voldemort-félék a történelemkönyvekben vagy kriminalisztikai esetként végzik, a Bellatrixok valamilyen zártfaló helyiségben köpenyes emberek közt, de a Dolores-ek köztünk járnak.
Azért azt ne felejtsük el, hogy több 1000 gyermek nő fel árvaházban, család nélkül (biztosan akad köztük varázsló is), mégsem lett a többségüknől olyan ember mint Voldemortból.
Pl. Harrynek nem hiszem hogy sokkal jobb dolga volt Dursleyéknél, mint Voldemortnak az árvaházban. Mégsem lett pszichopata gyilkos.
Egyébként nem rosszindulatból akarok vitatkozni, csupán eltér a véleményem. :)
De örülök neki, hogy itt most (a többi GYK-s kérdéshez képest) egész normálisan el lehet veletek beszélgetni a témáról, és ütköztetni a véleményeket. :)
Amin viszont nagyon meglepődtem, hogy eddig nem jött ide senki lepontozni senkit ("csak azért is, ha nem egy az egyben az én véleményemet írod le" egyből megy a lepontozás). Itt eddig minden válasz 100%-ban hasznos. Ennek örülök. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!