A Roxfortban szerintetek ti melyik házba kerülnétek?
Itt a Teszlek Süveg dala segítségnek
"Ha vakmerő vagy, s hősi lelkű,
Házad a Griffendél.
Oda csak az kerül, ki
Semmitől se fél.
Hugrabugnak nyájas népe
békés, igazságos.
Oda mész, ha türelmes vagy
S jámbor - ez világos.
A bölcs öreg Hollóhátban
Éles elmék várnak.
Kiknek a tanulás kaland
Oda azok járnak.
Hogyha agyafúrt, s ravasz vagy,
Ne is tekints másra:
A Mardekár való neked.
Ott lelhetsz sok társra"
amúgy én szerintem a Griffendélbe vagy a Hollóhátba
A Griffendél eleve kiesik, mert túl sok mindentől félek. (Sötét, ízeltlábúak, nagyobb kutyák, betörők, gyilkosok, szellemek, mély víz, cápák, stb.) És vakmerőnek sem mondanám kifejezetten magam.
A Hugrabug csak akkor maradhat, ha máshova nem illek, mert túl hirtelen haragú és türelmetlen vagyok oda.
A Hollóhátba illenék, de legalább olyan hévvel kampányolnék ellene a Süvegnél, mint Harry a Mardekár ellen. Okosnak okos vagyok, de nem szeretek tanulni és nem szeretem az okoskodókat, és ott valószínűleg a kelleténél jóval több ilyen emberrel lennék körülvéve. (Igen, tudom, hogy nem mind ilyenek, de egészen biztos vagyok benne, hogy akadnak szép számmal.) Szóval, ha azt vesszük, hogy Harry kérését is figyelembe vette, akkor ez is kiesik.
A Mardekárba viszonylag jól beleillek, mert nagyravágyó vagyok, néha kicsit arrogáns és elérem, amit akarok, de általában valami sunyi módon. Ezzel a házzal nem is lenne akkora problémám, szívesen bebizonyítanám, hogy nem minden Mardekáros gonosz.
Döntöttem, Mardekáros lennék, enyhe Hollóhátas beütéssel.
egyébként most végiggondoltam, és a Süveg dala szerintem nem is írja annyira jól le a dolgokat - mármint a lényeget kiemeli de azért szerintem ez mélyebb ennél
Ron is félt a pókoktól, meg sok mindentől be tudott darázni, de mikor pl. a húga élete volt a tét akkor lement a titkok kamrájába, Neville is alapvetően egy szégyenlős és bizonytalan srác volt aztán csak Voldemort arcába mondta hogy ő sose fogja őt követni
Ezek is mind bátorságra vallanak, de szerintem aki igazi griffendéles azt nem az teszi azzá hogy a hétköznapokban bátor vagy nem fél semmitől hanem az értékrendje teszi azzá, hogy hűséges másokhoz és ahhoz amiben hisz, hogy fontosabbak neki a családja és a barátai mint maga, és éppen ezért nem fél akár az életét kockáztatni
szóval valaki félhet a pókoktól, betörőktől, ízeltlábúaktól, kígyóktól, dementoroktól, attól még lehet jó belőle jó griffendéles ha nem hagyja hogy a félelmei szabjanak neki gátat (pl. ha pókok támadják meg a családját harcol a pókok ellen még ha fél is tőlük)
A Mardekár is alapvetően nem azt jelenti hogy akik odakerülnek azok önző és rossz emberek - vegyük Lumpsluckot, szerintem ő a legjobb példa arra milyen egy mardekáros, a kínálkozó lehetőségekből mindig hasznot húzott:
hiányozna Bimba professzornak pár levél egy ritka és értékes növényről? Nem. hiányozna egy halott akromantulának a mérge? Nem. Ő jól jár ezekkel? Igen.
Vagy az is ahogy a potenciális és ígéretes diákokat maga köré gyűjtötte
De ettől még nem volt rossz ember, sőt jó ember volt. A végéíg hű maradt Dumbledore-hoz, a Roxforthoz, és ahogy Lily-re emlékezett vissza azt is mutatta hogy a klubjába gyűjtött diákjait szerette, nem eszközként kezelte őket olyan hozzáállással hogy "oh ha sokra viszi az nekem jó, ha holnapután kinyikkan le se ###"
szóval szerintem nála minden adott volt egy mardekároshoz de attól még egy jólelkű és hűséges ember volt
A Hugrabug meg nekem olyan volt a könyvek során mintha Rowling idővel elfelejtette volna hogy eredetileg milyen értékeket képviselt a ház
A legjobb mikor a negyedik könyvben azt mondja a Süveg hogy Griffendélhez mentek a bátrak, Hollóhátihoz az okosak, Mardekárhoz az agyafúrtak és Hugrabughoz a többi..
Mi van?! Az első könyvben még a békések és türelmesek (ami az egyik legritkább emberi erény) háza, a negyedikben meg a maradéknak a gyűjtőhelye? Wtf
Közben meg ugyanebben a könyvben van Cedric, aki hugrabugos volt, és amellett hogy mindenki ritka tehetségesnek írta le (nyilván okkal őt választotta a Serleg) az igazságosnak és jámbornak, ezek mellett a hálásnak is eleget tett:
Amos, az apja arra volt büszke hogy Cedric a jobb fogó, Cedric emlékeztette hogy azon a meccsen dementorok támadták meg őket, és végig zavarban volt hogy az apja a fia egy olyan eredményére veri a mellkasát, amit nem tiszta úton ért el
Mikor a serleg kiválasztotta, ő nem hangoztatta magáról hogy a Roxfort bajnoka lenne, kvázi mindenkinél jobb, és az is zavarta hogy a barátai olyan jelvényt hordanak hogy Potter a bénák bajnoka
Aztán miután Harry segített neki a sárkánnyal, ő is segített a tojással, hálás és önzetlen volt
Engem a Pottermore-os süveg a Griffendélbe rakott.
Én kicsit félősnek tartom magam, de ugyebár a Teszlek Süveg az alapján oszt be, hogy milyen lehetőségek rejtőznek benned. Így került Neville is és Pettigrew is a Griffendélbe. Valószínűleg elég hasonlóak voltak tizenegy éves korukban, csak amíg Neville jó irányba, addig Peter rossz irányba változott. De mindkettőjüknél benne volt, hogy ott sokra vihetik.
De ha nem Griffendél, akkor Hugrabug. Nagyon lusta vagyok a tanuláshoz (mondjuk az érdekes és hasznos dolgokat meg szoktam jegyezni, de azt meg keveset tanítanak), ravasznak meg nem nagyon mondanám magam.
(Meg nem mernék bemenni a mardekáros klubhelyiségbe, mert a az a tó alatt van, én meg nem bírom az ilyen helyeket.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!