Melyik szemszöget válasszam?
Írok egy regényt, már elkészült négy fejezet, de mostanában mindig azon gondolkodom, hogy megfelelő szemszögből írom-e ezt a sztorit. Azzal a karakterrel kezdtem el, akinek a szemszögéből a legrészletesebben, legélvezhetőbben tudom megírni, adagolni az információkat, de lett egy másik szereplő, akinek szintén fontosak lennének a gondolatai. Nem szeretnék már szemszöget váltani. Szóval szerintetek hogy adjam át ennek a másik karakternek is az érzéseit, gondolatait? Mert fejezetet nem igazán tudnék írni vele, mert nem töltené ki.
Várom a válaszokat ^^
.
Pont ezért kell előre megtervezni a történetet, hogy az ilyesmit elkerüld. Ha egy konkrét szereplő szemszögéből írod az egészet, akkor ez van, az illető karakter és rajta keresztül az olvasó csak azzal szembesül, ami a karakter tudomására jut. Valaki beszél hozzá, másokat hall beszélni, elolvas egy levelet stb. Én biztos átírnám az egészet E3-ba és akkor ez a probléma nem létezik többé, akkor és úgy váltasz más karakterre, amikor és ahogy akarsz, láthatsz mindent és tudhatsz mindenről, de ugyanúgy adagolhatod az infókat, mint eddig.
Teljes egészében el van tervezve már a történet, minden részben tudom, mi lesz ^^ Úgyhogy ezzel nincs gond.
Ha átírom E/3-ba attól még lehet ugyanolyan személyes, mintha E/1-ben írnám? Mert úgy érzem, csak így tudom átadni eléggé a főszereplő érzéseit és gondolatait.
.
"Teljes egészében el van tervezve már a történet, minden részben tudom, mi lesz"
A megtervezés nem csak a cselekmény leírásából áll, hanem többek között a nézet megválasztásából is, mert az eleve befolyásolja a történet alakulását.
"Ha átírom E/3-ba attól még lehet ugyanolyan személyes, mintha E/1-ben írnám?"
Persze. Pontosabban, hogy te meg tudod-e oldani, azt nem tudom, főleg ha még nem próbálkoztál vele, de ugyanolyan hatásfokkal megoldható. Ahogy én látom, E1-ben sokkal könnyebb a kelleténél jobban azonosulni a karakterrel, sokkal gyakoribb, hogy a kezdő író nem egy fiktív lényt mozgat, hanem saját fantáziabeli önmagát, ezért könnyebb az ÉN szemszögéből írnia. Bent a fejedben is át kell váltanod E3-ra, onnantól kezdve már érezni fogod, hogyan kell leírnod a cselekményt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!