Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Mitől lesz egy könyv szépiroda...

Sansa LannisterStark kérdése:

Mitől lesz egy könyv szépirodalom?

Figyelt kérdés

Írtam egy regényt, 4 éve kezdtem, most vagyok vele kész, de még mindig van mit szépíteni rajta, ezért egyelőre nem viszem kiadóhoz. Igazából ez egy fantasy, de szerintem (meg akik olvasták már azok szerint is), nagyon jó lett. Van benne minden: jellemfejlődés, részletes kidolgozás, szerelem, akció, gyilkosság, háború, változatos karakterek stb. Azt mondták, gyönyörű a nyelvezete és jól tudok írni, hangulatot teremteni stb. Még azért vannak kisebb hibák amiket ki kell javítani. Nem merem abba a hitbe hajszolni magam, hogy szépirodalom, de ponyvának sem gondolom, attól azért sokkal külömb.

Azt szeretném tudni, vajon lehet-e ebből szépirodalom? Mitől lesz egy könyv az? Csak tapasztalt írók könyveit tartják annak, és csak klasszikus témában? Tudom, fantasy műfajban eddig nem alkotott senki szépirodalmi művet (kivéve Gyűrűk ura), de én szeretném, ha az enyémet értékesnek tartanák. Most kezd a fantasy fellendülni, talán felbukkan néhány tehetséges író ebben a műfajban is. Mit gondoltok?

2016. júl. 20. 21:00
 1/1 anonim ***** válasza:
100%

A szépirodalom definíciója kicsit más, meg az is, amit te értesz a kifejezés alatt. Összességében: ne törődj vele. Ez nem a te tiszted meghatározni, milyen művészi a regény, hol helyezhető el a kortárs irodalomban vagy kielégíti-e azokat az elvárásokat, ami alapján később "szépirodalomként" aposztrofálnák. Nem a gyönyörű nyelvezet fogja azzá tenni. És nem csak Tolkient tartják (már aki) szépirodalminak.

Írd meg, add le, lesz, ami lesz. Ha elég jól csináltad, legfeljebb némi szorongás után átpofozzák a mágikus realizmusba, az meg "szépirodalom" - általában, mert van, hogy inkább spekulatívnak mondják a művet. Murakami Haruki mágikus realista írásai szépirodalmiak, a Gyacsenko házaspár amúgy szintén inkább mágikus realista irányzatba sorolt műveit spekulatív irodalminak szokás tekinteni. Nehéz ez az osztolyozási rendszer, nincsenek éles határok, meg biztos pontok, általában "közmegegyezés alapján" valami klasszifikálható, mások meg a határon billegnek.

2016. júl. 20. 23:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!