Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Mi a véleményetek a tervezett...

Mi a véleményetek a tervezett regényem alapsztorijáról? (műfajilag én "űrfantasynak" mondanám)

Figyelt kérdés

Az űrfantasy alatt lényegében véve egy medieval fantasy világot értek csak csillagok között.

Tehát maga az alaptörténet:

Egy közel az egész galaxisra kiterjedő, döntő többségében emberek által lakott csillagbirodalomban járunk, ahol az egyes kolóniák hűbéri birtokként nemesi családok irányítják, hasonlóan az egykori középkori földesurakhoz, a birodalmat egy választott uralkodó és a főnemesekből álló tanács irányítja. A csillagok közötti utazásra speciálisan e célra nevelt élő űrhajókat a csillagsárkányokat vagy a faj eredeti nevén zaoramokat használják, egy-egy nemesi ház erejét jól jellemzi, hogy hány zaoramot uralnak, vagy épp hány zaoramtojásuk van, amiből további csillagsárkányokat költhetnek ki növelve ezzel a család befolyását és a hatalmát.

Egy ilyen nemesi család gyermeke a fiatal, dacos és lázadó szellemű Alitia hercegő is, akit apja bele akar kényszeríteni egy érdekházasságba. Családjuk, a Tremon-ház ugyanis sorra hozta a politikailag hibás döntéseket, így Alitia apja, Felix Tremon fejedelem számára nem marad más választás, mint elsőszülött lányát odaígérni egy, az uralkodó által nemesi rangra felemelni kívánt befolyásos, de közrendi származású család, a Turnerek egyik férfi tagjának, a beképzelt és öntelt Gareth-nek, egy méretes hozomány kíséretében, remélve, hogy megszilárdíthatja a család pozícióját, és az uralkodó kedvében járhat.

Alitia azonban egyáltalán nem akarja elfogadni az érdekházasságot, leginkább azért, mert korábban már félig-meddig odaígérték Jason Vannier-nek, egy kisebb nemesi házból származó fiatalembernek, akivel már évek óta szerelmesek egymásba, és csak a szüleik áldására vártak, hogy összeházasodjanak. Most azonban minden tragikusra fordul, Alitia azonban ellene szegül a családi akaratnak, és megszökik otthonról, hogy új életet kezdhessen Jasonnal az egyik szabad kereskedővilágon, ahová nem ér el a nemesi házak, de még az uralkodó keze sem.

Azonban az út odáig hosszú, és bár szerelme, Jason sikeresen ellop otthonról egy csillagsárkányt még így is hetekig tart az útjuk a legnagyobb és a birodalmi befolyástól leginkább független világra Iris-ra. Ez alatt az idő alatt pedig nem bukhatnak le és titokban kell tartaniuk, hogy kicsodák, így megkezdődik a kalandjuk és bújkálásuk a szerelmükért és a szabadságukért.

Azt talán mondani sem kell, hogy a szerelmesek vakmerő cselekedete miatt éktelen haragja gerjed mindhárom család, azonban a többi nemesi család és az uralkodó előtt nem tűnhetnek gyengének, főleg a sarokba szorított Tremonok és a törtető Turner-család tagjai, így csak késlekedve alig néhány csillagsárkánnyal indulnak az elmenekült pár után.

A hoppon maradt és megszégyenített Gareth-nek azonban segítségére siet a bátyja Nathan, aki ismer egy különc a csillagsárkányokért és a hiperűrért valósággal rajongó kisenemesi házból származó lányt, Lio Lofgrent. Nathan és Lio kapcsolata elég régi, azonban sosem jutott túl egy mély barátságon, mivel mindkettejüket másfelé sodorta az élet, Nathan végig azon dolgozott, hogy családja a Turnerek valódi nemesi házzá váljanak, míg Lio számára az igazi élet, az otthon a csillagok közt, és a zaoramok fedélzetén van.

Nathan maga is felnevelt egy csillagsárkányt, Hajnalpírt, akinek segítségével elindul, hogy visszaszerezze Alitia hercegnőt az öccse számára, és ehhez Lio segítségét is kéri, cserébe neki ígéri a hercegnő hozományának egy részét, természetesen azt, ami Lio-t érdekli, négy fiatal csillagsárkányt és további egy tucat zaoramtojást.

Ezzel elindul a versenyfutás az üldözött szerelmesek, Alitia és Jason párosa valmint az őket üldöző Lio és Nathan duója között, hogy eljussanak Irisra, illetve Nathanék esetében, hogy megakadályozzák, ebben őket.

A történet ennél bonyolultabb lesz, csak szerintem már nem tudjátok követni, hogy ki-kicsoda, vgy mi-micsoda így sok mindent kihagytam.

Talán nem kell titkolnom, hogy számomra a lázadó hercegnő Alitia-nál, akinek csak a férfiak számítanak sokkal szimpatikusabb karakter Lioé és Nathané, akik ugyanis a klasszikus történetmesélés tekitetében elvileg a "rosszfiúk" lennének, elvégre ők üldözik a két szabadságra vágyó szerelmest, de épp ezért bennük én sokkal több potenciált is látok, akik több karakterfejlődésre lehetnek képesek, és ők közel sem annyira klisés karakterek. Ettől még persze Alitiát is kedvelem, főleg, hogy ő indítja be az egész cselekményt a szökésével, de igazából nem ő az igazi főszereplőm.

Jogosan mondhatjátok, hogy ez a sztori egy az egyben egy romantikus fantasy, igen ez részben igaz, mert ebből az összefoglalóból sok érdekesebb dolgot kihagytam, de így is elég hosszú lett.

Akinek volt türelme végiolvasni, az mondana nekem egy véleményt a karakterekről, és úgy általában az én romantikus űrfantasy alaptörténetemről?

2016. júl. 16. 22:31
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
0%
trónok harca szaga van... és még gyenge is..
2016. júl. 16. 22:34
 2/13 anonim ***** válasza:
68%

Nekem tetszik, szívesen olvasnám^^

(De ez mindenre igaz, ami jól van megírva)

2016. júl. 16. 22:52
 3/13 anonim ***** válasza:
74%

Helyesírás, fogalmazás oké, tisztában vagy azzal, hogy ez egy fantasy történet csak kiraktad az űrbe ez is oké.

Ennyire nem kellene belemenni a családok viszonyaiba, mert már féltávnál elvesztettem a fonalat, mondjuk így visszaolvastam, szóval az érdeklődést fenn tudod tartani vele! :-D

Ami nem tetszik, hogy már leírod, hogy ki a kedvenc szereplőd. Ha váltott POV-kat fogsz használni, akkor nagyon vigyázz, mert már ebből a leírásból átjön, hogy Alitia neked csak eszköz, hogy behozhasd az igazi főszereplőidet. Persze én is bírom a nem sablon karaktereket csak utóbbi időben meg épp az lett a nagy divat, hogy nem akar senki sablon karaktert írni lassan a sablonmentesség lesz a sablon, ha érted mire célzok.

Az első válaszoló az írja, hogy Trónok harca, ezt szerintem vedd bóknak, itt szinte minden véleményezésre kért történet vagy SZJG vagy Árnyvadászok vagy egyéb tinifantasy koppincs. Egy Trónok harca koppintás ehhez képest felüdülés!

2016. júl. 16. 23:13
 4/13 anonim ***** válasza:
35%
A csillagsárkányos alapötlet, meg ez az űrbéli feudalizmus nagyon tetszik, szerintem eredeti ötlet (legalábbis nem olvastam még hasonlót). Biztos, hogy ezt az ötletet egy ilyen romantikus sztorira akarod "elhasználni"? Konkrétan lebeszélni persze nem akarlak, a te regényed lesz, de ahogy mások is írták előttem, eléggé sablonosnak tűnik a dolog. Még te magad is bevallod, hogy a hercegnő nem a kedvenced, akkor miért ragaszkodsz ehhez a szálhoz? Én a helyedben megtartanám és még jobban kidolgoznám a világot, de új cselekményt és legalább részben új karaktereket találnék ki. Persze lehet, hogy csak tőlem áll nagyon távol ez a romantika-vonal, de úgy gondolom, hogy rengeteg más izgalmas, emberi, eredeti sztori van, amit el lehetne mesélni egy ilyen környezetben.
2016. júl. 17. 10:52
 5/13 anonim ***** válasza:
68%

Tudsz helyesen írni és jól fogalmazol.

A világ nagyon királyul hangzik.

A romantikus szál elég klisés, de ezzel láthatólag te is tisztában vagy. Ha jól tudod kezelni, akkor jó lesz az.

A karakterek elég üresnek tűnnek így első elmondásra. Nem csak Alitia és Jason, hanem Nathan és Gareth is. Lio az egyetlen, akiről tudok a leírásod alapján egy dolgot mondani. Mármint ami a személyisége, és nem a szerepe. Mit csinálnának, ha nem történik meg a cselekmény? Ki hány éves egyáltalán? Mert az érdekházasság előli szökés egész más 15 évesen, 18 évesen, 23 évesen meg 30 évesen. Milyen Gareth és Nathan viszonya? Milyen Gareth és Lio viszonya? Milyen Gareth és Alitia viszonya? Milyen Alitia viszonya az apjával? Van Alitiának testvére? Ha nincs, miért nincs? Gondolom Gareth az, aki otthon van a "családi birtokon"? Mit csinál Nathan közben? Hol volt korábban, ha most "siet a segítségére"? Miben lenne más az egész, ha Nathan és Jason helyet cserélnének? Hol él Lio? Gondolom vándorol? Akkor hogy találják meg, és mennyi idő alatt? Vagy otthon lakik, és csak várja hogy elmehessen? Ki tartja vissza és miért? És miért engedi el hirtelen? Stb.

Röviden, én nem érzem a karakterek személyiségét, háttértörténetét és viszonyait a leírásodból egyáltalán. Ha neked fejben megvan csak nem írtad le, akkor oké. De ha sok olyan kérdést tettem fel, amire még nincs meg a válaszod, akkor kezdj el karaktereket kidolgozni. Gondolom sok páros jelenet lesz mindkét oldalon, és ahhoz hogy az működjön, jól kidolgozott karakterek kellenek. Ki milyen környezetben nőtt fel, milyen egymással a kapcsolatuk, mit csináltak mielőtt elkezdődött a cselekmény és milyen terveik voltak? Milyen a személyiségük a szerepükön kívül?

Még egyszer, ha ezt te már kitaláltad, csak nem írtad itt le, akkor vissza az egész.

2016. júl. 17. 14:33
 6/13 anonim válasza:
52%
Tehetséged van az íráshoz, érdekesnek tűnik!!! Viszont arra vigyázz, hogy ha ilyen részletesen leírod egy ilyen oldalra, ahol ilyen sokan megnézhetik, nehogy valaki hamarabb megírja, mint te.....de amúgy várom az első kiadást :)
2016. júl. 17. 14:55
 7/13 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

3-as, jogos, de ennyi leírás kellet, hogy ne csak úgy hivatkozzak rájuk, hogy az egyik lány meg a másik fiú.

4-es: Nem csak szerelmi történet ez, és szerintem az űrfeudalizmus nem az én ötletem, a legismertebb ilyen könyv, bár én nem olvastam végig, az a Dűne Frank Herberttől, csak ott az egész történet egy bolygó birtoklása körül forog, az én univerzumomban meg nincs ilyen csodabolygó, ami mindenkinek kellene.

5-ös, te aztán mindent akarsz tudni. :-)

Még nincs minden karakterem kidolgozva elég alaposan, és igyekeztem ide csak a lényeget leírni, így is rettentő hosszú szerintem, meg nehezen érthető elsőre.

A főszereplők többsége fiatal, Alitia a legfiatalabb még csak 17 körül van, eddig semmi gondja nem volt az életben, a Tremonoké egy gazdag befolyásos család, elvégre nem csak szimplán nemesek, hanem választófejedelmek, akik a legnagyobb hatlmú családok közül kerülnek ki, Alitia pedig a legfiatalabb, sajnos elkényeztetett lány a családban, és az egyetlen, akinek még nincs hivatalosan jegyese, épp ezért kénytelen az apja őt odaígérni a fiatalabbik Turner fiúnak Gareth-nek. Gareth 24 körül van, a bátyja Nathan pedig 29.

Itt nem írtam le, de eredetileg Alitiát Nathannek ajánlják fel, aki azonban visszautasítja a házassági ajánlatot hiába ő az idősebb fiú, ugyanis bár beházasodni egy nagynemesi családba bár rendkívül hasznos, de Nathan magát mindig is úgy képzeli el, mint aki ráncbaszedi majd a családjuknak adományozott világot, Lynxeont, ami azonban igencsak nehezen tűri meg az idegen nemes urak hatalmát, részben épp ezért kapják meg a Turnerek, ugyanis maguk is lynxeon-i származásúak, sőt a világ egyik leggazdagabb közendű családjaként tevékeny szerepük volt több nemesi dinasztia bukásában is, így végül az uralkodó úgy dönt, hogy a legjobban Lynxeont talán épp egy lynxeon-i tudja majd megzabolázni, így kapják meg ők. Hivatalosan a családfő és a világ ura Nathan és Gareth apja Leon.

Ez pedig csak amit így kigondoltam csak a Turner családról, tehát tudnék sokat írni, de akkor már leírnám ide az egész történetet lassan csak párbeszédek meg leírások nélkül.

A legkidolgozottabb karakterem tényleg Lio ő amúgy 26 éves, talán mert őt kedvelem a legjobban, neki is megvan a saját háttértöténete, hogy hogyan lett ekkora csillagsárkány rajongó, hogy nevelt fel saját maga többet közülük, de akkor el kellene magyaráznom az egész Lofgren-szálat, és jobban bele kellene mennem a világom működésébe is, azt pedig meghagynám akkorra, ha tényleg megírom, ha nem bánjátok.

6-os. Én ettől nem tartanék mármint, hogy ellopják, de azért kedves, hogy aggódsz. :-)

2016. júl. 17. 18:24
 8/13 anonim ***** válasza:
0%
attól hogy lepontoztok ez még mindig egy koppintás marad, semmi más...
2016. júl. 18. 02:21
 9/13 anonim ***** válasza:
74%

Kedves 1-es, 8-as válaszoló! A regények 99%-a koppintás. A kérdező nem azt kérdezte, hogy övé-e a legeredetibb ötlet, még le is írja, hogy egy fantasy világot rakott ki a világűrbe, ezek után te bemondod, hogy koppintás.

Meg nem tudom lehet nem ugyanazt nézzük és olvassuk, de hol van ebben a Trónok harca koppintás? Mert én annyi hasonlóságot látok, hogy vannak nagyhatalmú családok, akik között vannak érdekházasságok és ebben ki is merül a koppintás! Akkor az összes fantasy, de tovább megyek a maffiaregények is mind Trónok harca koppintások? Nem tisztem megvédeni a kérdezőt, majd megteszi azt ő ha akarja, de azért hülyét ne csinálj magadból.

Azt pedig már korábban leírtam, hogy én sokkal szívesebben olvasnék egy Trónok harca koppintást mint az unalomig ismert agyatlan kaszabolós, varázsolós, nagymellű elf nős , próféciás, marcona lovagos tinifantasyt, amikkel rogyásig vannak a polcok meg a netes írói oldalak, azok akkor szerinted mik?

2016. júl. 18. 17:47
 10/13 anonim ***** válasza:
0%
mi bajod a nagy mellű elfekkel? nem ők tehetnek róla hogy nagy mellekkel születtek. ezek szerint te elítéled a nagymellű nőket szóval vagy pasi vagy akit minden csaj kikosaraz vagy egy olyan nő akit zavar hogy kicsi a melle :D persze nincs baj a kis mellel, a felfogással van baj.. mellesleg nem csak a trónok harcából koppint de ez lényegtelen mert amilyen sok kultúra szorult beléd biztos felismered az összes elemet amit máshonnan vett át ;)
2016. júl. 18. 23:47
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!