Tudnátok tanácsot adni, hogyan írjak részletesebben?
Regényeket akarok írni, de az a helyzet, hogy bajba vagyok a részletekkel :-/. Ha írok valamit, az mindig tele lesz párbeszéddel, leírásból meg itt-ott van 1-2 sor (ami leginkább arról szól, mit csinál vagy reagál a karakter, nem pedig környezetleírás). Ez pedig egy írótól nem elfogadható. Vagy mégis?
Igazából, ha én olvasok 1 könyvet, akkor nem is szeretem a hosszas leírásokat. nem igazán érdekel, hogy milyen a környezet vagy ilyesmi. Csak a karakterek közti interakciókra, párbeszédekre figyelek.
De tudom, hogy az nem néz ki jól, ha a mű 90% beszélgetésből áll, ezért ezen változtatni akarok.
De mégis mit írhatnék részletnek, ami még érdekes is? :S
1) Drámaírásban gondolkodtál már? Abban 99% párbeszéd, így nem kéne bajlódnod a részletekkel.
2) Az olvasást akartam én is ajánlani, de írtad, hogy nem szereted a hosszabb részeket. Szerintem kezdetnek próbálj csak úgy helyszínleírást, tájleírást, személyleírást írni külön, hogy belelendülj. Próbálj apró sztorikat írni, amikben nincs semennyi párbeszéd.
Ezek jutottak eszembe. Remélem segítettem valamicskét. :)
Köszönöm a válaszokat :).
Nos, a regénynek, amin most dolgozok a műfaja akció, kaland, fantasy, dráma, vígjáték. Szeretem a drámákat, de ezt inkább nem akarnám olyan komor hangulatba vinni.
"Szeretem a drámákat, de ezt inkább nem akarnám olyan komor hangulatba vinni."
Dráma mint műnem. Nem mint zsáner. Persze akció meg fantasy terén elég nehéz megoldani, nem éppen szokványos így drámát írni, de semmi nem lehetetlen. (Azért valószínűleg több gyakorlat kell hozzá, mint amivel te rendelkezel.)
Marad az olvasás, nincs mese. Megerőlteted magad és megpróbálod megfigyelni, a könyvek szerzői hol és milyen leírásokat használnak, majd alkalmazod. Segíthet, ha készen van a fő cselekmény és a dialógusok: utólag is ki lehet egészíteni ezeket a részeket. Fogd fel egyfajta "forgatókönyvként" (nehogy kitaláld, hogy te most forgatókönyvet fogsz írni regény helyett, ez gyakori csapda), és próbáld elképzelni a jelenetet mint egy film jelenetét. Na, írd le, amit látsz. Próbáld a "kamera" szemszögén keresztül, vagyis ne azzal tölts oldalakat, hogy milyenek a falak, ha épp premier plán látjuk a főszereplőt.
Elsőre rossz lesz. Másodjára is. Szerintem még harmadik nekifutásra is csapongó, fókuszálatlan leírások jönnek majd, amik kiugranak az addig megírt részek közül. De egyszer csak rájössz, hogy kéne ezt.
Egy regény (általában) nem csak párbeszédből áll. Tudod, a kevesebb néha több. Nem kell folyton beszéltetni a karaktereket, hiszen a mozdulataik, az arckifejezésük, a testtartásuk stb is lehet annyira beszédes, hogy adott helyzetben meg sem kell szólalniuk, még a gondolataikat sem kell leírnod ahhoz, hogy az olvasó már tudja, hogyan éreznek, mit gondolnak, mit mondanának (ha megszólalnának). Ehhez viszont jól jön egy kevés leíró rész, leginkább a karakter szemszögéből. Egyáltalán nem mindegy, hogy épp mi ragadja meg a figyelmét a környezetéből, mert ez utal a kedvére, a lelkiállapotára, az aktivitására stb. A környezet rövid és helyzethez illő bemutatásával rögtön hangulatot teremtesz, felcsigázhatod, lenyugtathatod az olvasót, de alapból meg egyszerűen elhelyezed valahova a térben, és ez már önmagában rengeteg plusz információval szolgál. Azért nem mindegy, hogy falun vagy városban, kültéren vagy beltéren, nagy házban vagy kis lakásban, egy aszfaltozott út közepén vagy egy üde, zöld parkban játszódik egy jelenet. Jól jön az illatok, hangok/zajok, fényviszonyok, időjárás stb. jellemzése (nem kell mindig mind egyszerre, hanem mikor mi a fontos, épp mit akarsz belőle megmutatni), hiszen ezek segítségével igazán ott lehetünk a szereplőkkel.
Amúgy lehet ezek nélkül is írni, szinte csak párbeszédekkel, de kell hozzá egy gyakorlat, hogy igazán ütős legyen.
Nem tudom, hány éves vagy (tippre fiatal), mennyi és milyen könyvet olvastál, de azt hiszem, van még min átrágnod magad. :) És írj, ahogy jólesik. Ha kitartó vagy, előbb-utóbb ráérzel, hogyan kell ezt csinálni. Ahogy meg idősödsz, majd úgy fog a hozzáállásod is változni. :)
Újfent köszönöm a válaszokat! Megértem amit mondtok.
RoseTyler: Öhm... ha küldenék neked egy kis részletet, akkor elmondanád, hogy összességében miken kell javítanom? :) Nagyon hozzáértően írtál.
Ha beülnél a magyartanáromhoz egy órára egyből megszeretnéd azokat a "részleteket".
De mivel ő most nincs, vagyok én, aki közvetítem azt, amit egyszer nekünk mondott órán: " Vannak akik azt mondják szeretnek olvasni, de csak azt amiben van ilyen akció, olyan romantika, ez meg az és megy a történet jön ez, jön az, aztán váratlan forsulat stb. De gyerekek higgyétek el nekem az ilyen emberek nem magát az olvasást szeretik, hanem a történetet. Nem azt mondom, hogy az nem fontos, igenis az. De ti még nem értitek, milyen jó is mikor egy gyönyörűen megfogalmazott könyvet olvastok és nem is igazán a cselekmény a fontos, hanem az ahogy meg van írva a könyv."
Ez után kezdtem el szép irodalmat és/vagy igényesen megfogalmazott könyveket olvasni és mostanában már csak felidegesítenek az olyanok, mint az SzJG vagy a LOL könyvek. Egyszerűen már zsong a fejem a sok történéstől egy idő után és nem bírom őket tovább olvasni...szóval ezzel azt akarom mondani, hogy azok a kis részletek, amik mondjuk arról szólnak, hogy hogyan néz ki egy fa, talán nem is annyira csak töltelék rész.
Lásd meg benne a szépet és ne csak a történet érdekeljen egy könyvben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!