Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Ha blogon kezdek el írni egy...

Ha blogon kezdek el írni egy történetet, akkor ellophatják?

Figyelt kérdés
Arra lennék kíváncsi, hogy ha blogon kezdek el írni egy történetet, akkor azt vki fogja lementi mondjuk és a magáénak mondja, akkor mit tegyek? Ez előfordult már vkivel? hogy "védethetném" le a történetem. Azért gondoltam a blog írásra, mert kíváncsi vok az emberek véleményére, de nem szeretném, ha vki ebből húzzon hasznot...
2010. ápr. 11. 01:25
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Én is blogon írok és jeleztem rajta, hogy minden jogot fenntartok, mind a történetre, mind a karakterekre vonatkozóan. Mivel, ha a blogra felrakod, ott a bejegyzéseknél dátumok szerepelnek, azok lehetnek bizonyíték értékűek, de az esély akkor is megvan rá.

Én például csak a "nyers", szerkesztetlen változatot teszem közzé. Amúgy meg ha egy történet fut blogon, akkor kiadónál nem húzhatnak belőle hasznot, hiszen nem fognak egy olyan történetet kiadni, ami bárki számára ingyenesen elérhető. Ki venné meg az olyan könyvet, amit ingyen is elolvashat a neten?

2010. ápr. 11. 10:32
 2/11 anonim ***** válasza:
80%

ekőzőnek igaza van, kivéve az utolsó mondatokat

mára már lassan az összes (majdnem) létező könyvnek van torrent oldalakon e-book változata, mégis megveszik.

wu84234

2010. ápr. 11. 12:21
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Rengeteg történet íródott az irodalom háromezer éve alatt.

Az utóbbi kétszáz év mégjobban megemelte a történetek számát.

Ezért senki sem fog rászorulni, hogy ellopja a történeted, van elég olvasnivaló.

Aki ír, az tiszteletben tartja a másik munkáját, meg sem fordul a fejében, hogy ellopja azt.

És ha ellopná mit érne el vele? 400000 forintot megérne neki a kiadatása?

Nyilván nem egy egyedi regényt írsz, hanem egy sablonos tucattörténetet. Nem az fog megfordulni az emberek fejében, hogy de jó ötletek vannak benne.

2010. ápr. 12. 08:31
 4/11 A kérdező kommentje:

Köszi szépen a válaszokat mindenkinek!

Az 1. válaszhoz csak annyit fűznék hozzá, hogy igazad van, mármint h bizonyítható, hogy a saját művem, mert gondolom, ha "ellopja" valaki, az nem tud annyit a történet miértjéről meg úgy általánosságban kevesebb érzelmet vált ki belőle. Azért szeretném blogban írni, mert kíváncsi vagyok az emberek véleményére. Te milyen visszajelzéseket kapsz? Mármint írnak normális, építő kritikát vagy csak, hogy "ez most jó" vagy "ez most nem lett olyan jó" ...

A 2. válaszolónak: Én is megvettem már nem is 1 olyan könyvet, amit megvan e-book-ban is, mert én úgy vagyok, hogy jó ha megvan nyomtatott könyvként is :)

A 3. válaszolónak: Igen igazad van, hogy az igazi írók nem szorulnak rá, hogy ötletet "lopjanak" más könyvekből. Én is megtehetném, de mégsem, de viszont van olyan ember akinek a fejében megfordulhat, hogy még nincs kiadatva és akkor azt még "fel lehet használni a sajátjához". Remélem érted, hogy mire akarok ezzel célozni.

Nem tudom mennyire eredeti. Vagy, hogy mennyire hatásos a sztori, de nem fanficet írok. És nem szerepel benne vámpír se, vérfarkas se és még repülő seprű se XD Nem írok fanficet, mert ha ezt egy író már megírta, akkor nem gondolom el, hogy mi lett volna HA vagy nem kezdem el továbbfűzni :)

Persze nincs annyi pénzem, hogy kiadassam, de szeretek írni :)

2010. ápr. 12. 14:58
 5/11 anonim ***** válasza:

Általában nem tudod bizonyítani, hogy ellopták! Akár hol írod is!

Mondjuk észre veszed, hogy 1 ipse tök ugyan azt írja mint te és rájössz, hogy lopja az ötleteidet nem tudod rá bizonyítani, mert ő is művész lélek, csak lusta! ÉS amikor megkérdezik mi a célja vele, ő tovább folytatja egy másmilyen történetként! Meg nem is egész sztorikat lopnak. Hanem pl. 1 karaktert a hozzá fűződő jegyekkel! Részleteket, pl táj leírás! Amúgy meg a lusta művészek általában gazdagok, szóval igen, pont neki lesz fél millája kiadatni a te művedet! Sajnos így szokott lenni!

A jogot pedig meg kell vásárolni, így nagyon sokan nem csinálnak semmit, ha észre veszik a lopásokat! Meg persze nem is tud! :(

Én nem rakom fel a műveimet.. lehet önzőség, de ha én megdolgozok minden betűért, akkor más ne koppintsa le a legjobb karakteremet és a tájleíró védjegyem.

2010. ápr. 12. 15:47
 6/11 A kérdező kommentje:

Egyet értek veled. Csak ha nem mutatom meg senkinek, akkor miért írjak? Ok. Persze 1. sorban magam miatt írok, mert szeretek írni, de kíváncsi vagyok az emberek véleményére.

Ha viszont a rokonoknak barátoknak mutatom meg, akkor pedig csak annyit kapok, hogy "tök jó" meg hasonlók, mert nem merik elmondani az igazat vagy nem tom. mert minden könyveb/ írásban lehet találni "hibát".

2010. ápr. 17. 20:08
 7/11 A kérdező kommentje:
*könyvben
2010. ápr. 17. 20:12
 8/11 anonim ***** válasza:

1. vagyok

Válaszolva a kérdésedre, nekem nagyon nagy szerencsém van az olvasóimmal, mert nem félnek megmondani az őszinte véleményüket, akkor sem, ha az adott fejezetet esetleg nagyon elrontottam.

Bár én kifejezetten kérem is őket erre. Sokszor javítanak ki nyelvtanilag is :)

Szerintem minden kritika építő, de én főleg a negatívakban hiszek.

Azért szeretem a blogos formát, mert ott olyan emberek olvashatják a "könyvem", akik személyesen nem ismernek, ezért tutira nem elfogultak.

Sajnos a napokban kelt lábra egy hír, hogy sok blogger írásait "lopják", ez ellen túl sok mindent nem lehet tenni, csak remélni, hogy nem történik meg.

Ha valami olyasmit szeretnél, amivel kiadóhoz akarsz menni, akkor én a következőt javasolnám: keress magadnak néhány előolvasót. Olyan emberek legyenek akikben megbízol, mégis tudod, hogy őszinték lesznek veled. (Én is előolvasó vagyok egy jelenleg "titokban" íródó könyvnél)

Ha nincs ilyen, akkor az esetleges blogodra, csak bizonyos részleteket tegyél fel, ne a komplett történetet. Olyan részeket, amik figyelemfelkeltőek, de mégsem árulnak el túl sokat :)

Ha bármilyen segítségre van szükséged, akár a bloggal, vagy az írással kapcsolatban, nyugodtan keress meg priviben :)

2010. ápr. 19. 10:22
 9/11 anonim ***** válasza:
Még a 2. válaszolónak üzenném, hogy természetesen igazad van, hiszen nekem is sok olyan könyvem van, ami Ebookban megtetszett ezért megvettem. De sajnos a könyvkiadók nem így gondolkodnak. Nem hiszem, hogy bármelyik is kiadna egy olyan könyvet, ami már a kézirat beérkezése előtt is elérhető a neten, mert nekik csak az eladott példányszám számít és nem hiszem, hogy sokan lennénk ilyenek, hogy ha tetszik ebookban-meg is veszem (nálam például sokszor anyagi oka van, mert vannak könyvek, amiket indokolatlanul drágának tartok, csak azért annyi, amennyi, mert esetleg az írója "híres", Lásd pl.: Meyer könyvei, más írótól, aki kevésbé ismert egy azonos terjedelmű könyv fele annyiba kerül)
2010. ápr. 19. 10:30
 10/11 anonim ***** válasza:

Szia! Figyelj én szívesen elolvasom, elmondom, hogy mi a véleményem róla!

Én szeretem a kihívásokat, így esküszöm hogy eszembe se jutna lopni a történeted! De a blog az olyan szinten nyílt, hogy veszélyes! Persze elmondják a véleményüket esetlegesen te építőnek érzed a negatív kritikáját, míg otthon ülve dörzsöli a markát, hogy micsoda ötlet és kilopja a legjobb részeket belőle...

A te döntésed, de én nem mernék bele menni ilyesmibe.. Vannak olyan oldalak, amik evvel foglalkoznak, hogy kezdő írók műveit teszik közzé talán az még kicsit biztonságosabb is lehet, de nem vagyok meggyőződve róla!

Azt hiszem 3. vagy 4. válaszoló voltam.. :)

2010. ápr. 19. 16:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!