Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Ti hogyan írtok vázlatot?

Ti hogyan írtok vázlatot?

Figyelt kérdés
Ha van egy regény, vagy egy novellaötlet (és használ az íráshoz vázlatot), hogyan állítjáttok össze? Fejezetekre bontva leírjátok mi történik, vagy valahogy máshogy?
2016. máj. 11. 10:23
 1/3 anonim ***** válasza:
Én nem használok vázlatot. Lehet, hogy kéne... jobban átláthatóvá teszi a történetet. De én általában úgy írok, mintha diktálnák, még nekem is meglepetés, hogy mi lesz belőle a végén :-P
2016. máj. 11. 19:08
 2/3 A kérdező kommentje:

#1: Igen, vannak akik nem írnak vázlatot, mint azt mondtam volt. Eddig én sem írtam, még is érzem, hogy néhol hiányos az ötletem, a vázlattal meg lehet, hogy látnám hol és mi. Na meg persze az írás közben is rengeteget tud segíteni, már korán átlátható minden.

Ezért kérdeztem olyanokat, akik szoktak vázlatolni.

De azért köszi. :)

2016. máj. 12. 07:11
 3/3 anonim ***** válasza:

A lehető legjobb megoldás (nekem eddig csak azokat a könyveimet adták ki, amiket így kezdtem), ha úgy csinálod, mint ahogyan az iskolában tanították (jobb helyeken legalábbis) az elemzés/érvelés megírását.

Gondolattérkép:

[link]

Próbáld meg a lehető legtovább, legszerteágazóbbra csinálni, annyi kis "gallyacskát" amennyit csak tudsz.

Megalkotás:

Egy középpontból (általában a cím) húzz 10 buborékot, azok a legfőbb egységek. Például karakterek, helyszínek, stb. Utána a "karakterek" nevű buborékból újabb 10-et (ha csak nincs kevesebb szereplőd), oda leírod a neveket. Aztán minden névhez 5-5 újabb buborékot, amibe beleírod hogy külső, ész, érzelmek, múlt, stb. Majd azokból megint 5-5 és az már tényleges leírás, nem csak buborék. Ha így végigcsinálod, hivatalosan egy A4-es lapon kicsi betűkkel sem szabad elférned, és !szinte! átláthatatlan krixkraxot kell kapj. Na akkor csináltad jól.

Vázlatosítás:

A gondolattérkép közepétől indulva, minden egyes szavadhoz írj le legalább 2 mondatot, szépen pontokba szedve. Legalább 2-t, de akár többet, és ne rövideket. Legalább 7 szavas mondatokat (kötőszó, névelő, stb. nem számítanak). Akkor abból lesz már közel 1000 mondatos vázlatod.

.

.

Mindezek után írsz egy cselekményvázlatot. Kivel, mi, miért, hogyan, mikor, hol történik, stb. Próbáld meg már íráskor eldönteni, hogy "Na itt egy fejezet vége"! Utána írd meg ezt a fejezetet a gondolattérkép és a cselekményvázlat összevetésével! Akkor már a kész anyagnak nagyjából 20-25 oldalnak kell lenni (kicsit írtam, egy fejezetrész maximum 50 oldalig megy általában). És így folytatod fejezetenként. Egy vázlat, majd egy kész anyag. Újabb vázlat, újabb kész fejezet. Ne írd meg előre az összes fejezet vázlatát, mert lehet hogy ha megírtad a tényleges történéseket, utána a következő fejezet vázlatát teljesen máshogy fogod, mint eredetileg gondolnád.

T. D. A.

2016. máj. 12. 19:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!